Als je een ruzie wint, verlies je op de relatie

Deze stelling las ik een interview met ontwikkelingspsycholoog en relatietherapeut Steven Pont.  In dit interview vertelt hij dat het vaak gebeurt dat partners bij een ruzie vooral van elkaar proberen te winnen. De winnaar is dan vaak degene die retorisch het sterkst is en een goede babbel heeft.

Als je een ruzie wint, verlies je op de relatie

Een verwijdering in de relatie

Maar wat wint de winnaar werkelijk? Verstevigt het winnen van een ruzie de relatie, pakt het gunstig uit voor zaken als vertrouwen, begrip, acceptatie en respect? Ik geloof dat het antwoord op deze vragen nee is. Het feit dat er een winnaar en een verliezer is, geeft aan dat er sprake is van een verwijdering in de relatie. Sterker nog, volgens Pont is ondertussen het zaadje voor het volgende conflict al geplant. Ik denk dat het zo werkt in alle soorten relaties, ook tussen familieleden onderling, met collega’s en vrienden. 

Ego overboord

Het is de kunst niet te willen winnen, maar te willen leren en open te staan voor de ander. Wat maakt dat de ander er anders tegenaan kijkt? Wat speelt er eigenlijk bij de ander? Als je je ego (tijdelijk) overboord kunt gooien en oprecht aandacht kunt hebben voor de persoon met wie je ruzie hebt, dan pas valt er wat te winnen. Het mooiste is als een ruzie niet eindigt met een winnaar en een verliezer, maar met twee mensen die zich gehoord en begrepen voelen.

Verder lezen? Deze blog vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

0 thoughts on “Als je een ruzie wint, verlies je op de relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.