Is coaching als beroep iets voor jou?

Overweeg je een carrièreswitch en vraag je je af of coaching iets voor jou kan zijn? Omdat ik regelmatig word benaderd door mensen die willen onderzoeken of coaching als beroep bij hen past heb ik er dit blog over geschreven. Ook bied ik een leuk, nieuw concept aan, dat je in staat stelt laagdrempelig en voordelig te ervaren hoe het is om al coachend van waarde te zijn voor anderen.

Is coaching iets voor jou

Omgaan met de pijn van anderen

​Vaak wordt me gevraagd of ik het niet pijnlijk of lastig vind om te dealen met de ervaringen, emoties en pijn van anderen. Ik kan me deze vraag goed voorstellen. Tijdens mijn coachopleiding is gelukkig goed aandacht besteed aan de basishouding van de coach. Er is namelijk een groot verschil tussen meeleven en meelijden. Ik heb geleerd te verbinden met de coachee en tegelijkertijd bij mezelf te blijven. Dat maakt dat ik met mijn aandacht volledig bij de coachee kan zijn zonder zijn of haar verhaal ‘naar me toe te trekken’ en zelf boos of verdrietig te worden. Het gebeurt wel altijd dat verhalen me raken in mijn hart en compassie oproepen. Dat is fijn, want dan voel ik dat ik graag wil helpen.

Zelfstandig ondernemerschap

​Als je wilt gaan coachen als beroep ligt het zelfstandig ondernemerschap voor de hand. Misschien dat coaching in loondienst wel bestaat, maar ik vermoed dat het hoe dan ook schaarse banen zijn. Zelfstandig ondernemer zijn betekent in mijn beleving vooral: autonoom een visie en missie bepalen, mijn eigen koers uitzetten, bepalen hoe ik de punt op de horizon ga bereiken en bij iedere nieuwe situatie waar iets mee ‘moet’ bij mezelf nagaan wat ik voel, vind en wil. Er is geen baas en er zijn geen collega’s die vertellen wat ik moet doen. Ik vind dat soms ingewikkeld en meestal heerlijk. Het stelt me, meer dan het werken in loondienst, in staat me te ontwikkelen en het beste uit mezelf te halen.

Op andere manieren iets bijdragen

​Mocht je twijfelen over het ondernemerschap dan betekent dat niet per se dat je je coachdroom aan de wilgen moet hangen.  Als coaching een interesse van je is kan je daar misschien wel in een andere vorm wat mee doen. In vrijwilligerswerk bijvoorbeeld, of als vertrouwenspersoon op je werk. En los daarvan kan je eigenlijk in elk mogelijk gesprek van waarde zijn voor je gesprekspartner. Zie jouw talent als iets wat bestaat los van een functietitel. De wereld ligt aan je voeten voor mooie gesprekken!

Coaching in het grotere plaatje

​Coach zijn betekent niet dat mijn dagen gevuld zijn met coaching. Zo ben ik bijvoorbeeld ook tijd kwijt aan het voorbereiden van gesprekken en de verslaglegging achteraf, de administratie, het schrijven van blogs, actief zijn op social media, netwerken en werken aan mijn website. Ook kies ik ervoor regelmatig vakliteratuur te lezen en trainingen of workshops te volgen. Het komt voor dat ik uren achter elkaar achter de PC zit. Meestal vind ik dat niet zo vervelend, want het draagt allemaal bij aan wat ik wil bereiken.

Je eigen, strenge baas zijn

​Het zelfstandig ondernemerschap heeft mijn ‘innerlijke baas’ wakker gemaakt. Ik had van te voren niet kunnen bedenken dat ik mezelf zo zou pushen. Zeker in het begin was ik veeleisend naar mezelf, wat niet altijd makkelijk was. Ondertussen gunt mijn innerlijke baas me gelukkig ook pauze en ontspanning, maar daar ging wel een pittige interne onderhandeling aan vooraf 😉 Kortom: je leert jezelf als ondernemer op een nieuwe manier kennen en dat kan zowel positieve als negatieve kanten hebben. Het is fijn jezelf te motiveren, het is niet fijn jezelf op te zwepen. Ik zie bij de meeste coach-collega’s om me heen dat ze graag veel willen bereiken, veel mensen willen helpen en daarom streng voor zichzelf zijn.

Is het leuk om coach te zijn?

Ja! Het is zo mooi om mensen tot zichzelf te zien komen en (weer) te zien stralen.  Ik voel me bevoorrecht, dit te mogen doen.

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.