Communicatie als weg naar meer verbinding met anderen én jezelf

Als lifecoach blijf ik me verwonderen over de impact van communicatie op de verbinding tussen mensen. De manier waarop je communiceert met anderen kan de verbinding helen, verzwakken, verdiepen en kapot maken. Dat betekent ook dat je communicatiestijl zowel vreugde als pijn bij jezelf (en potentieel bij anderen) teweeg kan brengen. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal verlangen naar een diepgaande verbinding met anderen, ook al is het soms makkelijker om te denken en zeggen dat je niemand nodig hebt en beter af bent in je eentje. In dit blog vertel ik over verbindende communicatie als weg om meer en een fijnere verbinding te ervaren met andere mensen (én met jezelf!). Dit kan gaan over de verbinding met een partner, familie, vrienden, collega’s en alle andere mensen met wie je je kortere of langere tijd verbindt.

Communicatie als weg naar meer verbinding met jezelf en anderen

Wat is verbindende communicatie?

Ik volg in deze uitleg mijn eigen interpretatie en geen officiële toelichting. Voor mij gaat verbindende communicatie over een open, heldere, authentieke en geweldloze manier van communiceren. Dit betekent dat je helder overbrengt wat in jou leeft, op een manier die zowel jezelf als de ander geen  geweld aandoet. Dat klinkt misschien heel logisch: natuurlijk wil je jezelf of anderen geen geweld aandoen! Maar de realiteit is dat veel mensen dit (verbaal) wel doen en zich daar waarschijnlijk niet eens bewust van zijn. Het is mogelijk dat jij één van die mensen bent. Als jij weleens dingen zegt als: “dat doe jij nou altijd”, “je begrijpt me gewoon niet”, of er is niks” (als er wel iets is) heb ik goed nieuws voor je:  je kunt de verbinding die je ervaart met anderen drastisch verbeteren én je kunt daar vandaag al mee beginnen.

Geweldloos communiceren

Nog even wat meer uitleg over geweldloos communiceren. In de voorbeelden hierboven wordt, tussen de regels door, naar de ander gewezen. De ander wordt als dader of schuldige aangemerkt. Dit klinkt zwaar, maar is waar. Eigenlijk is de boodschap: ik lijd en daar ben jij de veroorzaker van. Jij ruimt nooit op waardoor ik nooit kan ontspannen, jij luistert niet waardoor ik me onbegrepen voel, jij ruikt niet dat het niet goed met me gaat. Deze manier van communiceren is interpreterend en veroordelend. Met interpreterend bedoel ik dat er conclusies worden getrokken zonder de feiten te checken. Iemand is bijvoorbeeld stil en afwezig, en daar trek jij de conclusie uit dat de ander niet echt bij je wilt zijn. Zoals je vast weleens hebt ervaren loopt het meestal niet goed af als op deze manier gecommuniceerd wordt. Geen van de partijen voelt zich beter over zichzelf en/of voelt zich gezien en gehoord. Je kunt denk ik wel raden wat dit betekent voor de verbinding: afstand en verwijdering zijn vaak het gevolg.

Hoe werkt verbindende communicatie?

Verbindende communicatie is niet moeilijk, maar vraagt wel om moed en persoonlijk leiderschap. Het begint namelijk met de verbinding met jezelf en het nemen van verantwoordelijkheid voor wat in jou leeft. De volgende vier vragen helpen je om dit te onderzoeken:

 • Wat neem ik waar?
 • Welk gevoel roept dit bij me op?
 • Waar heb ik behoefte aan?
 • Wat heb ik daarvoor nodig?

Een voorbeeld van verbindende communicatie

Ik licht dit toe met een voorbeeld. Stel dat je partner niet reageert op jouw berichtjes. Dit kan van alles bij jou oproepen. Wellicht doet het je denken aan eerdere ervaringen. Dan wordt er oud zeer geraakt. Of misschien leeft in jou de overtuiging dat je geen liefde waard bent en ben je geneigd daar snel bewijs van te zien. Je zou nu bijvoorbeeld kunnen vervallen in stilte (dit is ook een manier van communiceren), of een bozige toon kunnen aannemen. Dan neem je geen verantwoordelijk voor wat je voelt en kom je niet tegemoet aan je behoefte. Ook bemoeilijk je een verbindend gesprek. Wat je ook kunt doen is stilstaan bij de vragen hierboven en (face to face) uiten wat in jou leeft. Bijvoorbeeld: “Je was vandaag stil, daardoor ben ik geneigd te denken dat ik je koud laat en die gedachte maakt me verdrietig. Het helpt me op zo’n moment als je even kort aangeeft (bijvoorbeeld) geen tijd te hebben, dan ben ik gerustgesteld en kan ik het loslaten.”

Wat levert verbindend communiceren op?

Allereerst levert het je meer verbinding met jezelf op. Verbindend communiceren vraagt van je dat je niet automatisch in allerlei patronen vervalt en vraagt om gewaarzijn: wat voel ik en wat heb ik nodig? Dat kan pittig zijn, want het betekent ook dat je bijvoorbeeld oud zeer en pijnlijke overtuigingen onder ogen komt. Aansluitend hierop levert het je een gevoel van persoonlijk leiderschap en innerlijke kracht op. Je bent niet meer een slachtoffer, maar neemt zelf verantwoordelijkheid en regie voor wat je voelt. Verder vergroot het je gevoel dat je er mag zijn als je merkt dat verbindend communiceren een positieve uitwerking heeft. Mijn ervaring is ook dat het een zuiver geweten oplevert. Ik voel me integer als ik verbindend communiceer en kan me slecht over mezelf voelen als ik dat niet doe. En tot slot levert het een hart tot hart verbinding met anderen op. Hier hoort wel een disclaimer bij: als de ander niet openstaat voor verbindend communiceren, blijft de mate van verbondenheid beperkt.

Ik ben benieuwd of jij van plan bent verbindend te gaan communiceren en hoe dat je vergaat. Leuk als je er wat over deelt in de comments hieronder! Hoe dan ook wens ik je succes en mooie verbindingen toe.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

7 thoughts on “Communicatie als weg naar meer verbinding met anderen én jezelf

 1. Ilse says:

  Mooie blog weer meis! Ik kan hier nog wel wat stappen in zetten en vind die 4 vragen erg handig. Daarmee worden dingen voor mezelf denk ik helderder waardoor t hopelijk ook makkelijker wordt om te vragen om wat ik nodig heb. Ik ben snel geneigd dingen alleen te doen, omdat ik anderen niet tot last wil zijn ?

  • Jojanneke says:

   Dank je wel Ilse! Fijn dat de 4 vragen handig voor je zijn. Het idee dat je anderen tot last bent als je om hulp vraagt is slechts dat: een idee. Wat als het niet waar is en anderen het niet zo ervaren? Ook dit kan je trouwens op een verbindende manier uiten richting de mensen bij wie je het fijn zou vinden om te mogen leunen: ik merk dat ik geneigd ben om te denken dat ik het beter alleen kan doen, omdat ik anderen anders misschien tot last ben. En dan zou je kunnen aangeven hoe de ander jou kan helpen om dit te transformeren. Succes en nog een fijne, ontspannen zondag gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.