De essentie van effectief loslaten

​Loslaten is hartstikke hip. Hoe vaak hoor je jezelf of anderen niet spreken over het loslaten van bijvoorbeeld gedachten, onzekerheden, mensen of omstandigheden? Het is ook zo’n heerlijk idee. Ergens last van? Laat het los en het probleem verdwijnt uit je hoofd. Misschien heb je gemerkt dat de praktijk meestal wat weerbarstiger is en je soms toch nog aardig worstelt. In dit blog leg ik hoe het komt dat loslaten niet altijd werkt en wat wel effectief is om ergens minder last van te hebben.

De essentie van effectief loslaten

De intentie achter het loslaten

​Zowel in het coachen als persoonlijk ervaar ik dat de intentie achter het loslaten maakt dat je wel of niet voelt dat er iets van je afglijdt. De vraag die daarbij centraal staat is: moet iets verdwijnen of mag het er zijn? Wil je iets (een situatie, een persoon, een eigenschap van jezelf of een ander) het liefst onder het tapijt vegen, wil je iets niet zien en vooral niet voelen? Dan wil je dus eigenlijk dat iets verdwijnt en er niet meer is. Je ontkent als het ware dat wat er is en dat is niet de essentie van loslaten.

Krampachtig controle houden

​Iets wat er niet mag zijn lost nooit zomaar op.  Ik vergelijk het in mijn coaching vaak met een basketbal die je onder water houdt omdat je die basketbal niet leuk vindt. Je kan flink je best doen maar de basketbal komt toch iedere keer weer naar boven, met een flinke kracht meestal ook nog eens. Wat kan je wel doen om minder last te hebben van de basketbal? Stel je voor dat je basketbal zou laten zijn? Dan drijft de bal op het water en hoef jij niet krampachtig je best te doen deze te verstoppen. Een bal die gewoon maar een beetje drijft is bovendien minder vervelend en kost veel minder energie dan een bal die je continu onder controle moet houden.

Accepteren en aanvaarden

Laten zijn gaat over accepteren van dat wat er is. Loslaten betekent aanvaarden dat het niet is zoals het ‘plaatje’ in je hoofd en de bereidheid dat plaatje los te laten en met een open hart te kijken naar wat er is. Van moeten naar ont-moeten. Of het nou gaat om een vervelende collega, onzekerheid of iets anders: laat het of laat hem of haar er maar zijn. Iets wat er niet mag zijn kan geen kant op. Iets wat er gewoon mag zijn kan bewegen. De basketbal verdwijnt misschien niet helemaal, maar kan wel een eind weg drijven.​ Stop met vechten, laat de basketbal maar gaan en ervaar het ware loslaten.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

3 thoughts on “De essentie van effectief loslaten

  1. Conny Borsboom says:

    Heel mooi en goed omschreven Hoe het is en hoe het echt werkt. Je kan ook zeggen loslaten is accepteren zodat het item vrij komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.