De zelfverzekerde werkzoekende

Door Jojanneke Koedam en Merlijn Koch

Hoe kan je constructief omgaan met werkloosheid? Mijn vorige blog over dit onderwerp, Omgaan met werkloosheid, maakte veel los onder lezers. Coach Merlijn Koch schreef de blog Hoe blijf je mens als je werkloos bent? en ontving tevens veel reacties. Het onderwerp leeft en werkloosheid wordt vaak gezien als iets wat per definitie slecht en ongewenst is. Merlijn en ik dagen je graag uit er anders tegenaan te kijken.  

De zelfverzekerde werkzoekende

Negatieve overtuigingen

Als je een enkel verstuikt, dan doet die pijn. Op dezelfde manier kun je jezelf ‘verdenken’. Je kneust je gevoel. Mensen lopen niet door op een gekneusde enkel. Opvallend is dat op pijnlijke gedachten wel wordt doorgelopen. Hieronder voorbeelden van gedachten waar je je onnodig pijn mee kan doen.

 • Ik kom niet meer van het werkloos zijn af.
 • Ik ben niet gewild. Mijn talenten zijn weinig opvallend.
 • Ik schiet tekort.
 • Ik ben nu een profiteur, want ik ontvang een uitkering.
 • Ik moet zo snel mogelijk weer aan de slag willen.
 • Ik moet een bijdrage leveren. Zonder werk ben ik een ‘nobody’ en waardeloos.
 • Ik mag niet ontspannen, ik moet iets doen.
 • Ik moet zoveel mogelijk solliciteren.
 • Mensen kijken op mij neer omdat ik werkloos ben.
 • Ik mag geen lol hebben.

Positieve overtuigingen

Blijf je ‘doorhinken’ op negatieve overtuigingen? Of stap je over naar een beter gevoel over jezelf en je toekomst? Dat je een overtuiging hebt en dat deze waar voor jou voelt, betekent niet dat het ook waar is. Het feit dat andere mensen er anders over kunnen denken geeft aan dat je een keuze hebt in hoe je denkt. Je kiest ervoor jezelf in een neerwaartse spiraal te denken of je kiest ervoor met een andere bril naar jouw periode van werkloosheid te kijken. Probeer maar eens hoe onderstaande positieve overtuigingen voelen.

 • Werkloos zijn brengt mij naar een toekomst die ik nooit had verwacht.
 • Uiteindelijk zal blijken dat het goed is dat ik werkloos ben geraakt.
 • De slimste en leukste mensen zijn werkloos.
 • Werkloosheid is mijn tijd en die is vrij.
 • Ik ben een compleet, waardevol mens.
 • Een uitkering is een verzekering waarvoor ik gewerkt en betaald heb. Het is goed dat ik daar gebruik van maak, nu ik het nodig heb.
 • Ik mag genieten en plezier hebben.
 • Door te genieten straal ik positieve energie uit wat het solliciteren ten goede komt.
 • Deze periode biedt mij een kans tot bezinning.
 • Hoe het ook loopt, ik leer van deze situatie en ontwikkel mezelf.

Stappenplan om het beste te maken van een periode zonder werk

 1. Afscheid nemen
  Als je ergens lange tijd hebt gewerkt, helemaal niet weg wilt of het überhaupt lastig vindt om afscheid te nemen en los te laten, is het verstandig stil te staan bij het afscheid. Neem de tijd om stil te staan bij het verlies als je dit zo ervaart en sta jezelf toe verdrietig te zijn, boos, of wat dan ook. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door op te schrijven hoe je terugkijkt op je dienstverband: wat waren leuke dingen, wat was niet leuk, wat heb je geleerd, welke ervaring heb je opgedaan? Wat neem je mee en wat laat je liever achter?
 2. Opruimen
  Het proces van afscheid nemen stimuleer je door op te ruimen. Met zegt niet voor niks ‘een opgeruimd huis maakt een opgeruimde geest’. Het kan heel fijn zijn om oude zooi weg te doen en afstand te doen van spullen die geen functie meer hebben in je leven. Ga met een vuilniszak door je huis en maak letterlijk en figuurlijk ruimte. De kans is groot dat dit oplucht. 
 3. Regelmaat
  Het is misschien verleidelijk elke dag uit te slapen maar je hebt er meer aan om regelmaat te behouden. Dat is beter voor je biologische klok waardoor je je fitter zult voelen. Bovendien kan het fijn voelen qua ritme mee te draaien met de werkende maatschappij. En als de tijd aanbreekt dat je begint in een nieuwe baan hoef je niet enorm te wennen aan een nieuw ritme.
 4. Contact
  Zorg ervoor dat je niet geïsoleerd raakt door regelmatig wat af te spreken. Praat over wat je bezighoudt, blijf geïnteresseerd in wat er om je heen gebeurt en probeer elk contactmoment te zien als een mogelijk netwerkmoment. Je weet nooit of er via via ineens een interessante vacature voorbij komt. 
 5. Leuke dingen doen
  Er is vast iets wat je graag wilt doen maar niet eerder de tijd voor hebt gehad. Bijvoorbeeld schilderen of de tuin aanpakken. Dit is een mooi moment om daar tijd voor te maken. Gun jezelf het plezier!
 6. Overweeg vrijwilligerswerk
  Het aanbod aan leuke vrijwilligersklussen is groot en er zit vast iets voor jou bij. Vrijwilligerswerk is een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe talenten bij jezelf te ontdekken en nieuwe activiteiten uit te proberen. 
 7. Houd het solliciteren leuk
  Reageer op banen waarvan je weet dat je echt kans maakt en waar je ook warm voor loopt. Je kunt je dag volplannen met het schrijven van brieven op allerlei functies, maar de kans dat je voor functies wordt uitgenodigd waar je CV niet op aansluit is klein. Bovendien kan het demotiverend werken om iedere keer een afwijzing te ontvangen. Beperk je tot doelgericht solliciteren.
 8. Bezinning
  Waar sta je, waar wil je heen? Dit is een mooi moment om daar bij stil te staan. Past het pad dat je ooit gekozen hebt nog wel bij je? Of is er een verlangen naar iets anders?
 9. Verwelkom de leegte
  Stilte, ruimte, leegte. Het kan beangstigend lijken. Bedenk dat het een aankondiging is van iets nieuws. Iets nieuws dat nog in ontwikkeling is en zich op het juiste moment aandient. Probeer de leegte niet op te vullen door je agenda vol te plannen, maar houd juist ook ruimte voor momenten waarin er even niks is.
 10. Beweging
  Kom van de bank af, als je geneigd bent daar je dagen te slijten. Ga wandelen, fietsen, kortom: kom in beweging. Je zult je er goed bij voelen en het helpt je mentaal ook in beweging te komen.

Werkloosheid als kans

De periode van werkloosheid kan turbulent zijn. Je kunt jezelf flink tegenkomen, moedeloos worden op sommige momenten en bang zijn voor de toekomst. Het is tegelijkertijd ook een periode die kansen biedt. Misschien niet altijd op het gebied van werk, maar zeker op persoonlijk vlak. Het is tijd voor jezelf. Je hebt de kans opnieuw na te denken en te dromen over de toekomst. Het is ook de kans opnieuw te bedenken wat belangrijk is in het leven, met wie je samen wil zijn en op welke manier. Soms brengt die tijd voor jezelf je veel dichterbij je droombaan dan je ooit had kunnen vermoeden. Wij wensen je veel moed en vertrouwen de komende tijd en hopen dat je kunt genieten en stralen als zelfverzekerde werkzoekende.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.