Dat dertigersdilemma is zo gek nog niet

Wie ben ik nou echt? Wat wil ik met mijn leven? Wat is mijn toegevoegde waarde? Het zijn vragen die je aan het wankelen en twijfelen kunnen brengen over je verleden, heden en toekomst. En dat kan verwarring en frustratie met zich mee brengen. En toch: zo’n dertigersdilemma, quarterlife- of midlifecrisis is zo gek nog niet. 

Dat dertigersdilemma is zo gek nog niet

Crisis als periode van versnelde ontwikkeling

Crisis betekent in de ontwikkelingspsychologie een periode van versnelde ontwikkeling en dat is precies wat er met je aan de hand is op het moment dat je met bovenstaande vragen rondloopt. Je maakt een tussenbalans op: waar kom ik vandaan, waar sta ik nu, waar wil ik heen? Je bent jezelf opnieuw aan het ontdekken, aan het zoeken naar je identiteit en je plek in de wereld. En dat is eigenlijk zo mooi. Want het betekent dat je niet stilstaat, ook al voelt zo’n vervelende crisis vaak juist als een stilstand. Blijkbaar is het tijd voor iets nieuws en ben je toe aan een groeispurt. Je ontwikkelt je.

Sta jezelf je twijfel en onzekerheid toe

Dus sta het jezelf maar toe, deze periode van twijfel en onzekerheid. Het is niet realistisch om van het een op het andere moment iets anders te willen en precies te weten wat. Het begint met die grote vraagteken boven je hoofd. En misschien komt er een moment waarop je terugkijkt op deze periode en je je realiseert dat je deze crisis nodig hebt gehad om te zijn wie je nu bent en te komen waar je nu staat.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.