Omgaan met eenzaamheid tijdens de feestdagen

We zitten middenin december en kerst en oud & nieuw staan alweer om de hoek. Een tijd waar velen van genieten, maar waar zeker niet iedereen naar uitkijkt. Sterker nog, er zijn mensen die blij zijn als het 2 januari is en alles weer achter de rug is. Zo kan dit een uitdagende maand voor je zijn als je je eenzaam voelt tijdens de feestdagen. Als je dit gevoel van eenzaamheid herkent, steek ik je graag een hart onder de riem met dit blog en hoop ik bij te dragen aan (gevoelsmatig) minder eenzame feestdagen.

Omgaan met eenzaamheid tijdens de feestdagen

Je bent niet alleen

Wellicht een schrale troost, maar toch: je bent niet alleen. Volgens cijfers van het CBS telt Nederland zo’n 2,8 miljoen alleenstaanden. Uit onderzoek blijkt meer dat bijna de helft van hen zich eenzaam en verdrietig voelt tijdens de feestdagen. Dus ook al kan het soms lijken dat iedereen iemand heeft om de feestdagen mee door te brengen behalve jij: dat is echt niet zo. Je bent onderdeel van een grote groep mensen.

Romantiseer de feestdagen niet

De decembermaand wordt in films en reclames alom geromantiseerd tot een gezellige, warme tijd die in het teken staat van verbinding, familie en liefde. Natuurlijk kunnen de feestdagen ook echt heel warm en liefdevol zijn, maar het beeld dat wordt geschetst in films en reclames is over het algemeen weinig realistisch. Het zijn plaatjes en verhaaltjes waar je beter niet je standaard aan ontleent.

Daarop aansluitend: de decembermaand kan evengoed uitdagend zijn voor mensen die de feestdagen wél in gezelschap doorbrengen. Bijvoorbeeld doordat de onderlinge verhoudingen in de familie gespannen zijn, of doordat iemand zich het zwarte schaap voelt (ook dat kan zorgen voor een eenzaam gevoel!). Ook gestress over de planning en lang in de auto zitten voor familiebezoek hoort er voor veel mensen bij. Voor introverte en/of hooggevoelige mensen kunnen de feestdagen natuurlijk ook pittig zijn. Romantiseer de feestdagen dus niet. Het kan fijn zijn, maar dat hoeft niet per sé.

Pas op met het verhaal dat je jezelf vertelt

Wees je bewust van het verhaal dat je jezelf (onbewust) vertelt over het alleen zijn tijdens de feestdagen. Het kan een valkuil zijn om jezelf bijvoorbeeld te vertellen dat je het niet waard bent om de feestdagen mee door te brengen, of dat je vast altijd alleen zult blijven. Dit soort gedachten voeden je op geen enkele wijze en zorgen er alleen maar voor dat je je rot gaat voelen. Probeer jezelf terug te fluiten als je merkt dat je in een negatieve gedachtenspiraal zit. De omstandigheid dat je alleen bent met de feestdagen zegt namelijk niks over jouw waarde als mens. Probeer deze zaken los van elkaar te zien.

Wat is je ware verlangen?

Achter pijn schuilt verlangen. Pijn heeft je dus altijd wat te vertellen en het mooiste wat je jezelf kan bieden is een luisterend oor. Wat is je ware verlangen? Gaat het echt om de feestdagen of gaat het verlangen verder dan dat? Wil je bijvoorbeeld graag een partner, of verlang je naar beter contact met je familie? Erken jouw verlangen(s) en neem eventueel voor er volgend jaar werk van te maken. Bijvoorbeeld door te gaan daten of door uit te reiken naar je familie. Accepteer daarnaast datgene waar je geen invloed op uit kunt oefenen en erken de pijn die dat met zich meebrengt.

Ultieme self-care dagen

Kijk of je de feestdagen kunt beschouwen als ultieme self-care dagen. Als de feestdagen gewone vrije dagen zouden zijn, wat zou je dan doen? Misschien vind je het fijn eindelijk eens dat ene boek te gaan lezen, eindeloos te Netflixen, je badkamer tot spa om te toveren, lekker te gaan wandelen, of vul maar in. Bij self-care hoort natuurlijk ook: ruimte geven aan eventueel verdriet. Het gaat er niet om dat je aan jezelf voorbij gaat. Tegelijkertijd is het niet functioneel te ‘zwelgen’ en is het soms goed jezelf af te leiden en op te peppen met iets waar je energie van krijgt.

Alternatieve feestdagen

Als het vooruitzicht van alleen zijn tijdens de feestdagen je echt tegen staat, kan je ook kijken naar alternatieven die ervoor zorgen dat je onder de mensen bent. Misschien spreekt het je aan om vrijwilligerswerk te gaan doen of zijn er leuke activiteiten voor alleenstaanden in de buurt. Je zou hiervoor bijvoorbeeld eens kunnen kijken op de website van Nieuwe mensen leren kennen.

Hoe jouw feestdagen er ook uit zien, ik wens je veel warmte toe!

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Inspiratie op Instagram | Nieuwe blogs ontvangen per mail

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.