Emoties: van verzet komt pijn

Emoties als boosheid, angst en verdriet worden door veel mensen als ongewenst beschouwd. Het zijn emoties die ze niet willen ervaren en uiten. Omdat ze niet willen dat anderen hen geëmotioneerd zien bijvoorbeeld, of omdat ze vroeger geen erkenning kregen voor hun emoties. Ze mochten misschien niet huilen van hun ouders, omdat dat een teken van zwakte zou zijn. De emoties zijn ongewenst, en als gevolg worden ze weggedrukt. Het ’grappige’ van emoties is echter dat hoe meer je je ertegen verzet, hoe meer last je er van hebt. 

Emoties: van verzet komt pijn

De functie van emoties

Emoties dienen doelen die stammen uit de oertijd. Emoties geven aan dat onze behoeften niet worden volbracht. Emoties maken het mogelijk non-verbaal te communiceren. De emotie angst vertelt ons dat we moeten vluchten uit een gevaarlijke situatie.

Wat gebeurt wanneer we ons verzetten tegen emoties?

Zodra we ons verzetten tegen de emotie, gaat ons ratio zich ermee bemoeien. We maken er in ons hoofd een dramatisch verhaal van, waar we misschien ’s nachts wakker van liggen en jaren later nog verbitterd over kunnen zijn. Met een dramatisch verhaal bedoel ik een gedachte als: “Niemand houdt rekening met mij”. Het dramatische verhaal speelt zich opnieuw af zodra we in een situatie belanden die lijkt op de oorspronkelijke situatie. Zonder oog te hebben voor wat zich werkelijk in het hier en nu afspeelt, zien we automatisch een bevestiging van bijvoorbeeld de gedachte “Niemand houdt rekening met mij”. Zo wordt een emotie pijn en zo wordt pijn langdurig lijden. Dit kan diverse fysieke klachten met zich mee brengen, zoals hoofdpijn en nekklachten.

Wat gebeurt wanneer we emoties toelaten?

Als we een emotie toelaten zijn we nog niet eens een minuut verdrietig, boos, angstig of blij. Een emotie die vrij kan stromen duurt namelijk helemaal niet lang. Een pure emotie komt en gaat. Dat is goed te zien bij kleine kinderen: het ene moment zijn er krokodillentranen, het volgende moment is het verdrietige moment gepasseerd en kan er zomaar geschaterlacht worden.

Hoe ga jij om met emoties? De volgende keer dat je merkt dat er een emotie opkomt, kan je kiezen om eens te voelen wat er gebeurt in je lijf. Merk je dat je de emotie ten volle ervaart, of voel je verzet in je lijf, in de vorm van bijvoorbeeld spanning of verkramping?

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.