Geluk zit in een fit zelfbeeld, niet in een strak lichaam

Als ik slank ben, dan hoor ik erbij.
Als ik strak ben, dan zal ik aantrekkelijk gevonden worden.
Als ik het perfecte lichaam heb, dan zal ik gelukkig zijn.

Als je dit soort gedachten herkent, dan heb ik dit blog voor jou geschreven. Want een sixpack en een strakke bilpartij gaan je niet gelukkig maken. Echt niet. Hoezeer dat ook lijkt als je op social media het ene na het andere strakke lijf voorbij ziet komen met bijbehorend succesverhaal en stralende glimlach. Gelukkig is er iets anders wat wél bijdraagt aan jouw geluk, namelijk een fit zelfbeeld. Met een fit zelfbeeld maakt een rolletje of spierbundel meer of minder niet zoveel uit voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde. En dat draagt veel diepgaander en duurzamer bij aan jouw geluk dan een sixpack. 

Geluk zit in een fit zelfbeeld, niet in een strak lichaam

Het perfecte plaatje

Laten we voorop stellen dat er niks mis is met het streven naar een goede gezondheid en het stellen van doelen die daaraan bijdragen. Maar is een serieuze trend gaande die een nieuwe norm lijkt te worden en misschien wel voorbij gaat aan wat gezond is voor zowel lichaam als geest. Zo strak mogelijk, zo gespierd mogelijk en zo weinig mogelijk vet. Wie een beetje actief is op social media ziet het vaak genoeg voorbij komen: mannen en vrouwen, jongens en meisjes die er heel veel voor doen en ook heel veel voor laten om te voldoen aan het perfecte plaatje. Zouden ze gelukkig zijn?

Fit, strak en gelukkig?

​Het is gemakkelijk de link te leggen tussen de gespierde, strakke lijven en een gelukkig en succesvol leven. Waarschijnlijk zijn sommige gespierde, strakke mensen inderdaad gelukkig en succesvol. Misschien zijn er ook mensen die geen prachtig lijf in de spiegel zien, maar geobsedeerd zijn door dat ene putje dat niet weg wil. Misschien draaien sommigen door in hun obsessie; slaan ze feestjes en andere gezelligheid over (want het past niet in hun dieet) en voelen ze zich verschrikkelijk slecht als ze door een griepje een paar dagen niet kunnen sporten. Ik verzin dit niet, dit is helaas de realiteit voor sommige fitgirls en fitguys. Iedereen, ongeacht de kledingmaat, kan ontevreden zijn en zich ongelukkig voelen. Dat is alleen meestal niet wat je ziet op social media.

Een perfect lijf staat niet gelijk aan geluk

​Zo zie je maar, ook mensen die er in jouw ogen perfect uitzien kunnen zich ongelukkig voelen. Blijkbaar staat het perfecte lijf (wat dat voor jou ook inhoudt) niet gelijk aan geluk en blijkbaar zeggen Facebook en Instagram accounts wel iets, maar niet alles. Het is dus tijd dat je geluk loskoppelt van hoe jouw lichaam eruit ziet. Want hoe rond, vierkant, zacht of gespierd je ook bent en wat de weegschaal ook aangeeft: het zijn vooral de dingen die je tegen jezelf zegt die maken dat je je fijn of rot voelt.

Een out of shape zelfbeeld

​Denk er maar eens over na: wat zeg je tegen jezelf als je in de spiegel kijkt of op de bank ligt na een niet zo geslaagde sportpoging? Vertel je dat je zwak bent, slap, niet vrouwelijk of mannelijk genoeg, lelijk of waardeloos? Als dit herkenbaar is, weet dan dat er heel veel mensen met jou zijn die ook zo’n meedogenloze, innerlijke criticus in hun hoofd hebben. Je staat hier niet alleen in. Sterker nog: je staat samen met mannen en vrouwen in alle mogelijke vormen en maten. Heel veel mensen hebben een zelfbeeld dat nogal out of shape is.

Een bootcamp voor je zelfbeeld

Het is hoog tijd voor een bootcamp voor je zelfbeeld. Want ook hoe je denkt over jezelf valt te trainen. De innerlijke criticus is niet zomaar weg en daar hoef je ook niet naar te streven, het is een onderdeel van je en delen van jezelf onderdrukken is nooit een goed idee. Maar zorg dat je er wat tegenover stelt. Creëer innerlijk je meest liefdevolle personal trainer, eentje die dingen tegen je zegt die maken dat je goed voelt in plaats van slecht. Eentje die je het gevoel geeft waardevol te zijn, in plaats van waardeloos. Een personal trainer die altijd jouw goede intenties ziet en je nooit zal afkraken. Iemand die je altijd vergeeft en liefheeft. Stel je voor dat je die innerlijke, geweldige personal trainer hebt, wat zou hij of zij vandaag tegen je zeggen? Vertel deze dingen dan nu maar eens tegen jezelf. Hoe is dat? Lijkt het je fijn om begeleid te worden in je streven naar een fit zelfbeeld? Je bent van harte welkom, ik coach je heel graag naar een liefdevollere blik op jezelf.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

One thought on “Geluk zit in een fit zelfbeeld, niet in een strak lichaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.