Goede voornemens voor het nieuwe jaar: zo lukt het wel

Aan jezelf werken kan natuurlijk het hele jaar rond. Toch heeft het wat, om op 1 januari een frisse start te maken. Helaas sneuvelen de meeste goede voornemens binnen een paar weken. Hoe kan dat anders? 

Goede voornemens voor het nieuwe jaar: zo lukt het wel

Realistische goede voornemens hebben kans van slagen

Met een nieuw jaar in het vooruitzicht is het verraderlijk om alles te willen veranderen. Vanaf nu ga ik sporten, gezond eten, beter mijn grenzen aangeven, etc.  Voor je het weet heb je een lijst van 10 goede voornemens. Waarschijnlijk begin je daar op 1 januari vol goede moed aan, maar hoe groot is de kans dat je ‘faalt’ en uit teleurstelling denkt: het lukt me niet, laat maar zitten? De kans van slagen is groter als je een realistische lijst opstelt. Concentreer je op de zaken die je echt belangrijk vindt en kies daar bijvoorbeeld drie voornemens uit. Bij elk voornemen kan je de lat heel hoog leggen (ik ga elke dag sporten), of een realistisch en haalbaar doel stellen (ik ga minimaal één keer per week sporten) wat maakt dat je het daadwerkelijk volhoudt.

Streef niet naar perfectie

Er is niks mis met werken aan jezelf, maar pas op met het streven naar perfectie. Perfecte mensen bestaan niet, imperfecties horen bij het leven en maken je bovendien een kleurrijk persoon. Achter het streven naar perfectionisme schuilt vaak angst. Angst om afgewezen te worden, angst om er niet bij te horen. En angst is een slechte raadgever en niet bepaald een prettige motivatie. Bovendien ben je vanuit de angst om afgewezen te worden vooral bezig met wat anderen belangrijk vinden, in plaats van wat je zelf echt wilt.

Werken aan jezelf, vanuit liefde en vertrouwen

Hoe zou het zijn als je vanuit (zelf)vertrouwen en liefde goede voornemens vaststelt? Er hangt dan geen zwaard boven je hoofd dat bijvoorbeeld zegt: als je niet die paar kilo’s afvalt, vindt niemand je leuk. Vanuit liefde en vertrouwen aan jezelf werken betekent jezelf belangrijk vinden (met imperfecties en al) en jezelf geluk gunnen. Komt dat egoïstisch op je over? Ik noem het graag ‘positief egoïsme’. Want de manier waarop we met onszelf omgaan, is vaak ook de manier waarop we met anderen omgaan. Stel dat je streng bent voor jezelf, dan komt dat ook tot uiting in je contact met anderen. Als je compassie ervaart voor jezelf, ervaar je dat ook voor anderen.

Ik wens je realistische (en niet zo veel) goede voornemens.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Goede voornemens voor het nieuwe jaar: zo lukt het wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.