De herfst nodigt je uit tot bezinnen, oogsten en loslaten

Na een aanvankelijke weerstand tegen het einde van de zomer, ben ik nu blij dat het herfst is. Niet alleen omdat de natuur in deze tijd van het jaar zo prachtig is, maar vooral omdat de herfst hét seizoen bij uitstek is om te bezinnen, oogsten en los te laten. Na een periode van bloei ontstaat als vanzelf een behoefte om de oogst eens kritisch tegen het licht te houden. Wat was succesvol en wat heeft het niet zo goed gedaan? De energie van de herfst helpt je te reflecteren op alles wat je de afgelopen tijd gevoed hebt. Waar mag je van gaan genieten en waar kan je beter geen voeding meer aan geven? Met dit artikel help ik je op weg.

De herfst nodigt je uit tot bezinnen, oogsten en loslaten

Wat heb je dit jaar gezaaid?

Waar heb je dit jaar energie in gestopt, met het verlangen dat het tot een mooi resultaat zou leiden? Misschien ben je iets nieuws begonnen; zoals een project, eigen bedrijf of nieuwe baan. Wellicht stond je persoonlijke ontwikkeling centraal en heb je hard gewerkt aan mooie ontwikkeldoelen. En wat heb je gezaaid als het om liefde en relaties gaat? Heb je bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in het vinden van de liefde of juist het behouden (of opnieuw doen leven) ervan? Sta eens stil bij de (onbewuste) intenties waarmee je dit jaar begonnen bent. Wat was belangrijk voor je? Wat hoopte je dat zou gebeuren?

Hoe staat het met de oogst?

Nu je weet wat je gezaaid hebt, is het tijd een kritische blik op je oogst te werpen. Met kritisch bedoel ik in deze context vooral eerlijk en objectief. Je hoeft er geen oordeel over te hebben. Het is een gegeven van de natuur dat niet alles altijd tot bloei komt. Soms is dat ook gewoon nodig, zodat juist andere dingen de benodigde ruimte en energie kunnen nemen. Dus kijkend naar wat je gezaaid hebt; hoe staat het met de oogst? Wat is tot bloei gekomen en wat heeft het boven verwachting goed gedaan? Wat is niet of nauwelijks tot bloei gekomen?

Erken je werk en het resultaat

Je hebt gezaaid; nu mag je dat wat tot bloei is gekomen oogsten. Erken jezelf voor het werk dat je geleverd hebt. Erken de toewijding en aandacht en erken het verlangen waarmee het zo pril begon. En bovenal: erken het resultaat. Jouw succes mag je vieren! Waar het ook over gaat en hoe groot of klein het ook is. Het hoeft zelfs helemaal geen zichtbaar succes te zijn. Misschien is er vooral voelbaar innerlijk veel gebeurd.

Stilstaan bij wat niet tot bloei is gekomen

Natuurlijk is het ook belangrijk stil te staan bij wat niet tot bloei is gekomen. Wat maakt dat het zo gelopen is? Er kunnen allerlei redenen zijn, zoals:

  • Je hebt er van begin af aan geen vertrouwen in gehad.
  • Andere elementen in je leven (situaties, mensen, projecten, etc.) vroegen je volle aandacht en energie.
  • Je hebt angstige en/of negatieve gedachten van anderen tot je genomen.
  • Het had niet de potentie om tot leven te komen.
  • Je vond vooral dat het moest, maar wilde je het ook echt?
  • De omstandigheden waren er (nog) niet naar.

Maak tijd voor introspectie en wees wederom eerlijk en oordeelloos. Wat heeft blijkbaar niet gewerkt qua aanpak, houding en omstandigheden? Wat zou je een eventuele volgende keer, met de wijsheid van nu, anders doen?

Loslaten in de herfst

Nu je jouw oogst zo kritisch onder de loep hebt genomen is het tijd om te bepalen waar je voorlopig geen energie in stopt. Wat mag je loslaten? Loslaten betekent niet per se dat je een droom volledig moet opgeven, alhoewel het mogelijk is dat een idee (nu) niet realistisch en/of haalbaar is. Soms gaat het meer over het loslaten van bepaalde verwachtingen of een planning/ deadline/ aanpak. Wat laat je nu gaan, met de wetenschap en het vertrouwen dat ook in jou weer een nieuwe periode van groei (lente!) aanbreekt?

Ik wens je een prachtige herfst toe.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

3 thoughts on “De herfst nodigt je uit tot bezinnen, oogsten en loslaten

  1. Maria Dekker says:

    Heel mooi geschreven Jojanneke! Loslaten is niet makkelijk, maar wel nodig om uiteindelijk weer verder te kunnen groeien. Fijn dat de natuur ons zulke mooie symbolen als voorbeeld geeft 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.