Aan deze signalen herken je een giftige relatie

Liefdesrelaties zijn nooit perfect, regelmatig uitdagend en altijd leerzaam. Zo leren relaties je wat belangrijk voor je is, waar je grenzen liggen en op welke vlakken je nog een ontwikkeling mag doormaken. Dit zijn dingen die je zowel in gezonde als ongezonde relaties kunt leren en zo bezien heeft elke relatie een zeker nut. Maar er zijn relaties die niet zomaar een beetje ingewikkeld zijn, maar giftig. De giftige relatie kan lastig te identificeren zijn als je er middenin zit. Dat komt doordat het giftige ervan zich meestal niet meteen, maar geleidelijk aan manifesteert. Daardoor ga je wennen aan dingen die niet normaal en/of gezond zijn. Het kan ook zijn dat je ergens wel weet dat jouw relatie giftig is, maar moeite hebt dit te erkennen. Wat jouw exacte situatie ook is: met dit blogartikel en de signalen die ik belicht, help ik je onderzoeken of jouw relatie daadwerkelijk giftig is. 

Aan deze signalen herken je een giftige relatie

Je wereld wordt kleiner

Als je verliefd bent, is het natuurlijk mogelijk dat je zoveel mogelijk tijd met je geliefde wilt doorbrengen en je wereld daardoor (tijdelijk) wat kleiner wordt. Zolang dat voortkomt uit vreugde en liefde hoef je je geen zorgen te maken. Het wordt een ander verhaal als je je genoodzaakt voelt je wereld kleiner te maken. Omdat je bang bent dat je partner anders bij je weggaat, bijvoorbeeld. Of omdat er sprake is van jaloezie, of claimgedrag. Het is ook mogelijk dat je partner jouw familie en vrienden afkraakt waardoor jij je minder vrij voelt met hen af te spreken. Een goede check voor jezelf is deze vraag: is mijn wereld kleiner geworden uit liefde, of door angst?

Je wordt onzekerder

Bij verliefdheid komt meestal een portie onzekerheid om de hoek kijken. In een gezonde relatie verdwijnt die onzekerheid na verloop van tijd grotendeels. Je voelt je dan op je gemak en je vertrouwt op jullie liefde. In de giftige relatie verdwijnt de onzekerheid niet en kan deze zelfs groter worden. Je blijft je afvragen of de ander jou wel leuk vindt en of je wel een waardevolle partner bent. Je gaat steeds meer wikken en wegen: is het oké als ik dit doe, of zeg? Hoe zal het vallen? Voor je gevoel loop je misschien op je tenen en pas je je continu aan, om maar te voorkomen dat je iets ‘verkeerd’ doet. Mogelijk valt het mensen in je omgeving ook op dat je je onzekerder gedraagt. 

Je maakt jezelf steeds kleiner

Door de onzekerheid kan je je kleiner voelen en maken. Wie zich klein maakt, loopt immers minder kans op (figuurlijke) klappen. Je cijfert jezelf en jouw behoeften weg om de harmonie te bewaren. Bijvoorbeeld door je minder uit te spreken en dingen in te slikken. Je maakt je misschien zelfs kleiner qua houding en uitstraling. Je persoonlijke groei raakt gelimiteerd, want groei en klein moeten blijven gaat niet samen. Het is mogelijk dat je op een gegeven moment niet meer zo goed weet wie jij nou eigenlijk bent, waar je voor staat en wat je wilt. 

Je grenzen vervagen

Grenzen zijn vreemde dingen. Je kan van te voren denken dat je iets nóóit zult accepteren, om vervolgens toch op een punt te komen dat het zover is en je het maar laat gaan. Grenzen zijn oprekbaar. Beetje bij beetje kunnen ze zich als elastiekjes oprekken. Op een gegeven moment kan je je dan afvragen: hoe ben ik in vredesnaam op dit punt beland, dat ik dit accepteer? Het komt doordat de giftige relatie zich meestal langzaam opbouwt en jouw grens geleidelijk meebeweegt. 

Je doet dingen die niet bij je passen

Je partner blij maken is natuurlijk heel leuk. Soms betekent dat dingen doen waar je zelf niet direct voor zou kiezen. Je gaat bijvoorbeeld naar een film die je niet zo aanspreekt, of je doet iets aan wat je zelf mwah vindt maar waarvan je weet dat je partner het geweldig vindt staan. Daar is niks mis mee. Het wordt zorgwekkend als je heel vaak en op veel vlakken dingen doet die niet bij je passen. Bijvoorbeeld als je je complete stijl aanpast aan de smaak van de ander, meningen verkondigt waar je niet helemaal achterstaat, of op seksueel gebied dingen doet die je eigenlijk niet fijn vindt. In het algemeen kan je het gevoel hebben dat je jezelf bent kwijtgeraakt. 

Je voelt je gecontroleerd

Ben je vrij om je gang te gaan en voel je dat je vertrouwd wordt? Of ervaar je dat je je moet verantwoorden, gecontroleerd wordt en een ‘akkoord’ nodig hebt van je partner om iets te doen? Zo ja: dit is zonder twijfel een rode vlag. 

Je bent de enige die investeert

Liefhebben is een werkwoord en investeren in je relatie is belangrijk om het fijn te hebben en te houden met elkaar. Dit is iets wat van beiden uit hoort te komen. Als de één hard aan het werk is en de ander achterover leunt, is de balans zoek. Hoe zit het met jullie zogenaamde emotionele bankrekening? Storten jullie er beiden op, of alleen jij? Ben je kortom de enige die investeert? 

Heel vaak ruzie maken

Af en toe ruzie maken is helemaal niet zo erg. Het kan zelfs gezond zijn dat wat je dwars zit eruit te gooien en elkaar vervolgens weer te vinden. Als jullie heel vaak ruzie maken is dat echter geen goed teken. Misschien passen jullie gewoon niet bij elkaar, of heeft één van jullie een dieperliggend probleem dat zich uit in agressiviteit. Het is ook mogelijk dat jullie beiden niet hebben geleerd op een constructieve manier voor jezelf op te komen. In dat geval raad ik je aan je te verdiepen in verbindende communicatie. 

Er is sprake van geweld

Het is een no-brainer en toch belangrijk om te benoemen: in een gezonde relatie is nooit sprake van geweld. Bij geweld denk je wellicht in eerste instantie aan fysiek en/of seksueel geweld en het is inderdaad nogal foute boel als dit aan de hand is. Maar onderschat de impact van verbaal en/of emotioneel geweld niet. Het is onzichtbaarder en geniepiger maar o zo kwalijk en schadelijk. Als er sprake is van geweld in jouw relatie, raad ik je dringend aan hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij Veilig Thuis. 

Je voelt je vaak slecht

Ups en downs zijn heel normaal in relaties en er hoeft echt niks aan de hand te zijn als je je slechts af en toe minder goed voelt. Het is echter niet normaal en gezond om je vaak slecht (angstig, onzeker, waardeloos, ongelukkig, et cetera) te voelen in je relatie. Misschien denk je dat het niet mogelijk is om je beter te voelen, omdat dit jouw nieuwe ‘normaal’ is geworden. Of je denkt dat het überhaupt niet mogelijk is voor jou om iemand tegen te komen bij wie je je wel goed voelt. Ik kan hier kort over zijn: deze gedachten zijn niet waar. Jij bent evenveel geluk, liefde, waardering en respect waard als ieder ander. 

Hoe nu verder?

Mocht je het één en ander herkennen in dit artikel dan hoop ik dat je op zijn minst gaat bezinnen op je relatie en gaat nadenken over een nieuw, gezonder perspectief. Is het tijd om er een punt achter te zetten? Is relatietherapie misschien een goed idee? Of is het nodig dat je met jezelf aan de slag gaat, om bijvoorbeeld te werken aan je zelfbeeld? Ook hoop ik dat je de moed vindt om te praten over je relatie en wat je nodig hebt.

Ik wens je wijsheid, moed en nieuw geluk toe!

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

6 thoughts on “Aan deze signalen herken je een giftige relatie

 1. Anoniem says:

  Jarenlang mezelf weggecijferd, gepleased, zal ik maar zeggen. Totaal géén Communicatie. Liep op eieren, was bang om iets fouts te zeggen of te doen. Nu 4 Jaar verder en géén stap opgeschoten en mezelf kwijtgeraakt. Heb knoop moeten doorhakken om mezelf te herpakken. Dit alles gebeurde héél geleidelijk. Nu eindelijk mijn ogen opengegaan.

  • Jojanneke says:

   Beste Anoniem, dank je wel voor je reactie. Ik denk dat veel mensen jouw ervaring (het jarenlang jezelf wegcijferen, op eieren lopen) herkennen. Wat fijn om te lezen dat je ogen zijn open gegaan. Ik weet niet waar je nu zit in jouw proces, maar ik wens je van harte toe dat je je weer vrij gaat voelen en ervaart dat je (echte) liefde waard bent!

   Liefs,
   Jojanneke

 2. gena says:

  Hoi Jojanneke,

  Ik ken deze man nu een jaar en we hebben meermaals conflicten.Hij vindt dat normaal omdat je zo iemand beter leert kennen, ik ben van mening dat je problemen uitpraat en hij kaffert mij uit, snauwt mij af of zwijgt mij dood om dan na een aantal dagen of soms 2 weken weer gewoon aan mijn deur komt zonder ook maar 1 keer zijn excuses aan te bieden.ik kan er niet meer tegen en toch mis ik hem.Hij is waarschijnlijk emotioneel onbereikbaar?Ook dat stiekem gedoe met zijn gsm ben ik doodmoe, hij neemt die nooit mee en als hij thuis is zie ik wel eens dat hij kijkt als hij nt in de gaten heeft dat ik in de buurt ben en die man is dan 58 jaar!

  • Jojanneke says:

   Beste Gena,

   Dit komt over als een zeer ongezonde relatie met weinig perspectief. Ik raad je aan goed na te denken over wat je bereid bent te accepteren qua gedrag én wat je jezelf gunt.

   Groet,
   Jojanneke

 3. Anoniem says:

  Wat een fijn artikel om te lezen. Mijn giftige relatie is nu over, maar de pijn is enorm. Ik ben mijn zelfwaardering kwijt en voel nog steeds de behoefte om hem te appen. Dit artikel geeft kracht om het niet te doen, tot 10 te tellen en m’n leven te herpakken. Tis alleen moeilijk nu.

  • Jojanneke says:

   Lieve anoniem,

   Wat goed om te lezen dat je inmiddels niet meer in een giftige relatie zit. Ik snap je behoefte aan contact met je ex heel goed. Probeer in deze tijd je eigen beste vriend(in) te zijn. Vertel jezelf dat je veel, veel beter verdient. Dat de relatie met je ex nooit gaat werken, hoe hard jij er ook aan werkt. De pijn die je nu voelt, zal met tijd en geduld plaatsmaken voor opluchting. Je zult weer ruimte gaan voelen om jezelf te zijn. En vanuit mijn persoonlijke ervaring: ooit zul je met verbazing terugkijken op deze relatie en jezelf ongelooflijk dankbaar zijn dat je hebt besloten ermee te kappen. Het wordt vanaf nu beter, echt waar.

   Sterkte!

   Jojanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.