Het inspirerende verhaal van een Chinese boer over goed en slecht

In het begin van de 19e eeuw leefde er in China een boer. Hij was tevreden met zijn leven en genoot van iedere dag. Tegenwoordig zouden we zeggen dat hij echt in het ‘nu’ leefde. De boer had zeven prachtige paarden waar hij goed voor zorgde en waar hij veel van hield. De paarden leverden hem geld op doordat hij ze werk liet doen voor anderen. Op die manier voorzag hij in zijn levensonderhoud en in dat van zijn familie.

Het inspirerende verhaal van een Chinese boer over goed en slecht

“Ik weet niet of het goed of slecht is”

Op een dag liepen twee van zijn paarden weg. Zomaar de bergen in. Iedereen in het dorp kwam naar de boer en leefde mee. “Wat erg voor je”, “Wat vervelend” ,”Je zult wel balen”. Maar de boer zei “Ik weet niet of het goed of slecht is dat mijn paarden zijn weggelopen”. 

Na een week kwamen de twee paarden weer terug bij de boer en ze hadden vijf wilde paarden meegenomen uit de bergen. De dorpelingen waren erg blij voor de boer en feliciteerden hem met dit geluk. De boer zei “Ik weet niet of het goed of slecht is dat ik nu vijf wilde paarden erbij heb”. 

Twee dagen later ging de zoon van de boer de wilde paarden temmen. Toen hij op het tweede paard zat, steigerde deze zo wild, dat de zoon van het paard viel en beide benen brak. Weer kwamen de dorpelingen langs om mee te leven met de boer. Ze vonden het vreselijk wat er met zijn zoon was gebeurd. De boer zei “Ik weet niet of het goed of slecht is dat mijn zoon van het paard is gevallen”. 

Twee weken later kwam China in oorlog en werden alle jonge mannen opgeroepen om in het leger te komen. Ook in het dorp van de boer kwamen de soldaten langs om de jongens op te halen. Toen ze bij de boer kwamen en zagen dat zijn zoon twee benen had gebroken, lieten ze de zoon thuis bij de boer. De dorpelingen waren weer helemaal blij voor de boer, maar de boer zei alleen “Ik weet niet of het goed of slecht is dat mijn zoon niet in het leger hoeft”.

Stempels versus een open blik

Goed en slecht: het zijn stempels die ons belemmeren situaties met een open blik te bezien. Iets kan slecht lijken (zoals je baan kwijtraken) en toch goed uitpakken. Voordat je je uit veld voelt geslagen door een gebeurtenis, bedenk dan dat je nog niet kunt weten of de gebeurtenis goed of slecht is. Probeer open te staan voor wat zich aandient. Wie weet is het onverwacht iets moois en ben je achteraf blij dat de ‘slechte’ gebeurtenis heeft plaatsgevonden. 
Heb jij dingen meegemaakt die in eerste instantie goed of juist slecht leken en uiteindelijk totaal anders uitpakten?
Facebooktwitterpinterestlinkedin

0 thoughts on “Het inspirerende verhaal van een Chinese boer over goed en slecht

 1. Poul Gelderloos says:

  Een mooi verhaal Jojanneke, een verhaal dat leert te aanvaarden wat is gebeurd en daar niet direct een waarde-oordeel over te (moeten) hebben. Maar ook een verhaal dat de ogen en de geest opent om je vanuit die gebeurtenis open te stellen voor mogelijkheden, kansen en nieuwe ideeën. Het leert je OM-denken.

 2. Rani says:

  Wat toevallig..(toeval bestaat niet?) ik was op ‘zoek’ naar dit specifieke verhaal.ik had het al een keer gelezen in een boek van Osho..ik vind je blog geweldig trouwens.

 3. Jojanneke says:

  Dag Rani, dank je wel voor je mooie compliment! En de Chinese boer zou wellicht zeggen: ik weet niet of het toevallig is, of niet.. 😉

 4. Kim Verhees says:

  Wat een mooi verhaal!! Dat past helemaal in mijn manier van denken. Dingen gebeuren zoals ze moeten gebeuren en elk nadeel heeft zijn voordeel. Zo leef ik al jaren. Ik moet zeggen, dat leeft best prettig 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.