Hoe ga je om met narigheid in de wereld?

Wat is een gezonde manier om met narigheid in de wereld om te gaan? Met die vraag liep ik deze week rond. Ik vind het belangrijk om mee te leven en daarnaast hecht ik veel waarde aan een zekere evenwichtigheid – mentaal, emotioneel en energetisch – omdat ik voel dat ik daarmee meer kan betekenen voor mijn directe omgeving, waaronder mijn coachees. Deze week vonden de aanslagen in Brussel plaats en ik merkte dat het me geen moeite kostte om dat evenwicht te bewaren. Iets wat met eerdere heftige gebeurtenissen in de wereld weleens anders is geweest. Heb jij je deze week uit het veld geslagen gevoeld? Verdrietig, machteloos? In dit blog ga ik in op de keuzes die je kunt maken om dit anders te ervaren. Ik ga daarbij uit van een veilige situatie voor jou en de mensen die je kent en lief hebt.

Hoe ga je om met narigheid in de wereld?

Meeleven of meelijden

Op het moment dat er iets heftigs gebeurt dat jou en de mensen om je heen niet in directe zin raakt heb je de keuze om mee te leven of mee te lijden. Meeleven betekent: je hebt oog voor het leed van de ander en je voelt verbondenheid. Meelijden betekent: je voelt de pijn en de emoties van de ander. Het lijkt soms vanuit de samenleving alsof meelijden de moraal is. Maar je kan veel meer betekenen voor een ander als je dat juist niet doet.  Ware steun komt voort uit compassie (uit het hart!) en niet uit emotie.

Laat de situatie ‘daar’, haal het niet naar je toe

Om mee te leven in plaats van mee te lijden is het belangrijk je niet onnodig te identificeren met wat er gebeurt. Zolang het jou en de mensen om je heen niet raakt is er letterlijk maar ook energetisch een afstand. Die afstand maakt dat je bij jezelf kunt blijven, geen emoties ervaart die in jouw eigen situatie niet van toepassing zijn en compassie kunt voelen. Zodra je je wel identificeert haal je de situatie energetisch gezien als het ware naar je toe en dat kan heel emotioneel zijn. Ik heb zelf ervaren dat alleen al de intentie om de situatie ‘daar’ te laten wat doet.

Bewust omgaan met de media

Wat mij verder helpt om de meelijd-modus te vermijden is het bewust omgaan met de media. Ik kies er tegenwoordig bij heftig nieuws voor nieuws te lezen in plaats van te kijken, want beeld komt bij mij intenser binnen. Ook kies ik er vaak bewust voor me niet teveel te verdiepen in commentaar en analyses. Ik merk dat ik daardoor met mijn aandacht niet continu ‘daar’ zit, maar in het hier en nu blijf.

Een positief verschil maken 

Soms voel ik me schuldig over het wegblijven van mijn medelijden. Maar dan bedenk ik me dat ik een verschil kan maken voor anderen door er in eerste instantie voor mezelf te zijn. Dat ik in staat ben compassie te voelen door de keuzes die ik maak en er met heel mijn hart kan zijn voor mijn coachees. En dit geldt voor iedereen die een positief verschil wil maken in de wereld. Het begint bij jezelf en compassie heelt.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.