Hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet

Ik heb ooit een collega gehad die ik het liefst ontweek. Ik vond hem onaardig en grillig. Sommige collega’s hadden ook moeite met hem maar anderen konden prima met hem overweg. Dat begreep ik niet, want iedereen zag toch hetzelfde als ik? In mijn ogen kon de collega het nooit goed doen. In alles zag ik bevestigd dat het een onaardige en niet te vertrouwen man was. Tot iemand me confronteerde met mijn eigen aandeel in mijn waarnemen. Ik had namelijk mijn ‘ik mag jou hoe dan ook niet’ bril opgezet wat het onmogelijk maakte om nog iets anders te zien dan het gedrag dat ik zo graag afwees.

Hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet

Overtuigingen als bril

We hebben allemaal ‘brillen’ waardoorheen we naar de wereld kijken. Deze brillen zijn gebaseerd op overtuigingen. Overtuigingen zijn gedachten als:

  • Mijn collega is niet te vertrouwen
  • Vrouwen kunnen niet inparkeren
  • Iedereen benadeelt mij altijd

Een overtuiging is even waar als onwaar

Het zijn gedachten die geen ruimte laten voor een andere blik. Vaak voelt een overtuiging ook als iets wat absoluut waar is. Maar zolang het mogelijk is dat andere mensen andere dingen denken is een gedachte even waar als onwaar. Iets is pas een feit en dus echt waar als het onomstotelijk bewezen is (bijvoorbeeld: de aarde is rond). 

Overtuigingen vertroebelen je blik

Het nadeel van overtuigingen is dat ze je blik vertroebelen. Waarschijnlijk deed de collega in mijn voorbeeld heus weleens aardig, maar dat zag ik niet (misschien wilde ik het zelfs niet zien). Ik wakkerde de ergernis dus zelf aan, weigerde iets positiefs te zien èn gaf de collega geen eerlijke kans.

Wil jij minder negatieve gevoelens met betrekking tot jezelf, anderen of situaties ervaren? Dan kan je er veel aan hebben jouw overtuigingen onder de loep te nemen. Wat zijn jouw waarheden? Wat wil je iedere keer weer bevestigd zien en wat zie je als gevolg daarvan niet?

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.