Ik heb geen tijd voor tijd voor mezelf

Ik wil een boek lezen, maar ik moet schoonmaken. Ik wil even alleen zijn, maar ik moet aan mijn sociale verplichtingen voldoen. Ik wil tijd voor mezelf, maar alle tijd lijkt op te gaan aan dingen waarvan ik vind dat ik ze moet doen of waarvan ik denk dat andere mensen vinden dat ik ze moet doen. Herken je je hierin?

Ik heb geen tijd voor tijd voor mezelf

Geen tijd voor jezelf: niks met tijd te maken

Tijd is iets geks. Tijd hebben we altijd en toch bestaat het idee dat we tijd tekort komen. Het to-do lijstje lijkt zich vanzelf aan te vullen met nieuwe taken voordat we hebben kunnen genieten van afgevinkte zaken. Ik denk dat het ‘geen tijd hebben voor jezelf probleem’ niks met tijd te maken heeft. Want als een dag uit 30 uur zou bestaan, zouden we hetzelfde gevoel hebben: druk, druk, druk. Eerst nog even de dingen doen die moeten en als dat gebeurd is, dan pas kom ik aan mezelf toe. Het probleem is dat dit moment soms niet lijkt te komen.

Jezelf belangrijk genoeg vinden

Het werkelijke probleem heeft te maken met prioriteit. Hoe belangrijk vind jij jezelf? Vind je jezelf waardevol genoeg om tijd voor in te plannen? Belangrijk genoeg om tijd in te ruimen voor ontspanning?  Ben je het waard om te ‘niksen’ en te genieten?

Jezelf prioriteit geven

De oplossing om meer tijd voor jezelf te ervaren ligt voor de hand. Het gaat erom jezelf meer prioriteit te geven. Jezelf belangrijk genoeg te vinden om bijvoorbeeld te denken: ik heb nog ontzettend veel te doen en toch ga ik even lekker een wandeling maken, omdat ik daar zin in heb en het me energie zal geven.

Grenzen en nee zeggen

Meer tijd voor jezelf nemen, jezelf prioriteit geven is vooral een kwestie van doen. Probeer bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje voor jezelf in te plannen: een kwartier waarin je even niets moet. Of zorg dat er vaker een dag in je agenda staat zonder verplichtingen. Dat betekent ook je grenzen (er)kennen en nee zeggen.

Wat jezelf prioriteit geven oplevert

Voor mij zijn lege plekken in mijn agenda behoorlijk heilig. Ik kan heel onrustig worden van het vooruitzicht van een vol geplande week omdat ik dan weet dat er te weinig momenten zijn waarop ik tijd voor mezelf heb. Dus dat probeer ik te voorkomen. Ook als dat betekent dat het langer duurt voordat ik bijvoorbeeld met een vriendin kan afspreken. Ook zeg ik weleens nee tegen sociale dingen terwijl ik praktisch bekeken wel zou kunnen. Deze aanpak levert me meer tijd voor mezelf op en meer plezier in de dingen waar ik wel ja op zeg. Ik vermoed dat ik ook gezelliger ben als ik regelmatig tijd voor mezelf creëer.

Het is tijd om jezelf prioriteit te geven. Wat ga jij doen?

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

0 thoughts on “Ik heb geen tijd voor tijd voor mezelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.