In je kracht staan als vrouw: hoe doe je dat?

​Op Internationale Vrouwendag vieren we onze verworven rechten en vragen we aandacht voor dat wat beter kan als het gaat om de positie van de vrouw. Dat gaat wat mij betreft niet alleen over rechten en gelijke kansen, maar ook over een innerlijk proces. Veel vrouwen staan zichzelf namelijk onbewust niet toe volledig vrouw te zijn en in hun kracht te staan.  Dat is niet zo gek in een wereld waarin het mannelijke aspect het vrouwelijke aspect nog deels overheerst. Eigenschappen als daadkracht, resultaatgerichtheid en doorzettingsvermogen worden meer gestimuleerd en oogsten vaak meer waardering dan eigenschappen als draagkracht, oog hebben voor de omgeving en het vermogen om los te laten. Ik heb het overigens bewust over mannelijke en vrouwelijke aspecten, omdat deze in iedereen, man en vrouw, in meer of mindere mate aanwezig zijn. Als het gaat om het innerlijk proces: wat is dan nodig om als vrouw in je kracht te staan?

In je kracht staan als vrouw

Sta je als vrouw in, of buiten je kracht?

Vraag jezelf om te beginnen eens af wat het voor jou betekent om vrouw te zijn. Heb je het gevoel dat je eigenschappen moet forceren en/of onderdrukken? Zolang je jezelf in een keurslijf wringt, sta je niet in je kracht. Ook al lijkt het voor de buitenwereld dat je prima je mannetje staat. Want als je een deel van jezelf diskwalificeert, hoe kan je dan in je kracht staan? Energetisch gezien sta je dan eerder buiten je kracht. Dat is hard werken: sterk blijven staan terwijl je niet kunt putten uit je eigen kracht als bron.  Door jouw vrouw-zijn te omarmen en integreren kom je in je kracht en kan je heelheid ervaren. Dat betekent natuurlijk niet dat je (bijvoorbeeld) niet meer daadkrachtig zou kunnen of mogen zijn!

Het vrouwelijke aspect integreren

​We hebben als vrouwen, mannen en samenleving als geheel nog een weg te gaan. We zijn nog aan het leren het vrouwelijke aspect te integreren. Veel vrouwen (en mannen) hebben vooral voorbeelden van mannelijk (persoonlijk) leiderschap gezien en hebben bewust of onbewust de boodschap meegekregen dat het mannelijke goed en sterk is en het vrouwelijke negatief en zwak. Denk bijvoorbeeld maar aan de boodschap dat emoties een teken van zwakte zijn. Het idealiseren van het één en het afwijzen van het ander komt in allerlei negatieve patronen tot uiting. Van de ontkenning van het vrouwelijke aspect (dit zie je weleens bij vrouwen aan de top die zich staande moeten houden in een mannenwereld), het vervallen in een slachtofferrol tot manipulatie (emotionele chantage) om iets voor elkaar te krijgen.

Een gezonde balans tussen het mannelijke en vrouwelijke

​In de discussie over vrouwenrechten en feminisme lijkt het helaas vaak te gaan over goed en fout. Het idee dat het één beter is dan het ander is een dualistische  manier van kijken. Dit leidt tot overheersing aan de ene kant, en onderdrukking aan de andere kant. Je kan het mannelijke en vrouwelijke echter ook zien als polariteiten. Energieën die tegenover elkaar staan en elkaar nodig hebben voor een gezonde balans. Polariteit gaat niet over of/of maar over en/en. Dat betekent voor mij persoonlijk bijvoorbeeld dat ik heel daadkrachtig en actiegericht kan zijn. Dit was vooral het geval toen ik mijn praktijk opzette. Ik zat in een ‘met volle kracht vooruit energie’. Heerlijk! En op moment van schrijven voel ik dat diezelfde energie niet van toegevoegde waarde is en alleen maar zou forceren en frustreren. Nu is het moment om stil te zijn, te luisteren en bezinnen. Kortom: we hebben een heel spectrum tot onze beschikking en het is de kunst tussen de polariteiten te bewegen en balanceren.

Het ontdekken van je vrouwelijkheid en kracht

​Het bewust worden van je denkbeelden, voorbeelden/idealen en patronen helpt je te ontdekken wat je nog mag omarmen om in je kracht te gaan staan. Want dat is waar het uiteindelijk om draait voor iedereen: het omarmen van alles, van beide polariteiten, die elkaar niet uitsluiten maar in balans houden. Ook voor jou betekent dit misschien dat je je vrouwelijkheid nog verder mag ontdekken. Bijvoorbeeld door stilte op te zoeken, jezelf toe te staan te voelen, te oefenen met luisteren naar je intuïtie, naar binnen te keren en anders te kijken naar vrouwelijke aspecten als overgave, ontvankelijkheid, geduld en bezinning. Het mooie is: je hebt het allemaal al tot je beschikking, je hoeft je er alleen maar voor open te stellen.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

3 thoughts on “In je kracht staan als vrouw: hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.