Introvert zijn in een overwegend extraverte wereld

Als ik uitspreek dat ik mezelf als een introvert persoon zie hoor ik weleens protesterende geluiden. “Jij introvert, nee toch!?” Deze reacties maken mij duidelijk dat er een verkeerd beeld bestaat van wat introvert zijn betekent en dat het onterecht een negatieve bijklank heeft.

Introvert zijn in een overwegend extraverte wereld

Introvert of extravert: het gaat over de manier van ‘opladen’

Introversie wordt vaak verward met stil en verlegen zijn, maar eigenlijk betekent het iets heel anders. Of je introvert of extravert bent zegt iets over de manier waarop jij je oplaadt. Wat jij nodig hebt om je weer energiek te voelen. Er zijn mensen die hun energie halen uit de externe omgeving, wat wil zeggen dat ze zich opladen door zich met anderen te omringen en prikkels tot zich te nemen. Zij zijn extravert. En dan zijn er mensen die zich liever even afsluiten voor alles en iedereen na een drukke dag of week. Extra prikkels zijn dan teveel en putten uit.

Rustige momenten om energie op te doen

Soms zou ik willen dat ik een extravert persoon was dat feest na feest kan aflopen en zich daarna geweldig voelt. In plaats daarvan bewaak ik mijn agenda over het algemeen zorgvuldig. Niet te veel afspraken en activiteiten achter elkaar, want dat werkt niet. Er moeten rustige momenten zijn waarop ik energie op kan doen. Ik kan me voorstellen dat een extravert persoon er eerder voor waakt niet te weinig dingen te plannen.

Yin en yang

In het boek ‘Stil’ legt Susan Cain uit hoe de wereld is gegroeid tot een plek waar – gechargeerd – extraversie als een hoog goed wordt gezien en introversie als onwenselijk. Ook legt ze haarfijn uit dat de wereld beide typen mensen nodig heeft.  Er is geen goed en er is geen fout. Introversie en extraversie zijn als twee tegenpolen die elkaar nodig hebben om er wat van te maken. Denk maar aan yin en yang! Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Steve Wozniak en Steve Jobs. Wozniak de introvert vond tijdens eenzame momenten de Apple computer uit. Jobs de extravert was vervolgens in staat deze computer de wereld in te brengen.

Belangrijk en waardevol

In het onderstaande, creatieve filmpje wordt de visie van Susan Cain uitgelegd. Laat je inspireren en wees vooral je krachtige introverte of extraverte zelf. Tot welk ‘hokje’ je ook behoort: je bent belangrijk en waardevol.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.