Jezelf isoleren uit verlangen naar verbinding

“Waar verlang je naar?”, vraag ik. Mijn coachee verzucht dat hij liefst als kluizenaar zou leven. Dan zou hij niet meer zoveel moeten en eindelijk rust hebben. Inderdaad: als je jezelf isoleert valt er een hoop weg. Er zijn dan geen sociale verplichtingen meer en er is niemand die je kan kwetsen of afwijzen. Het kan, als je je niet geliefd voelt, dé oplossing lijken. En ook als je ervoor kiest niet als kluizenaar te leven kan je de keuze maken jezelf te isoleren. Je vermijdt bijvoorbeeld feestjes en andere sociale situaties. Of je laat mensen niet dichtbij komen en laat niemand weten hoe je je echt voelt. En misschien vertel je jezelf wel dat je niemand nodig hebt. Dat jij gewoon iemand bent die graag veel alleen is. Herkenbaar? Dan hoop ik je met dit blog aan te moedigen om jezelf geen verbinding te ontzeggen. Want ook al lijkt het een verleidelijke uitweg, op de langere termijn brengt het geen geluk en voldoening.

Jezelf isoleren uit verlangen naar verbinding

De ander wegduwen uit angst voor afwijzing

Het uit verbinding gaan is iets wat ik zelf ook weleens doe, ook al heb ik veel geleerd over dit onderwerp en ook al heb ik veel stappen gezet in mijn persoonlijke ontwikkeling. Soms gebeurt het toch dat ik in een oude default modus stap en mezelf bescherm met een ‘dan niet’ muurtje of ‘ik heb niemand nodig’ schild. Tja, coaches zijn ook maar gewoon mensen 😉 De trigger kan ogenschijnlijk futiel lijken. Een vriendin die een afspraak is vergeten, bijvoorbeeld. Het komt voor dat zo’n gebeurtenis ineens een oude wond raakt. Die wond vertelt me dat de ander mij niet belangrijk vindt en dat ik het niet waard ben. Dat kan pijn doen. Om die pijn niet te voelen lijkt het soms het makkelijkst om de ander dan maar weg te duwen. Het alternatief – in verbinding blijven – is dan te kwetsbaar. Het uit verbinding gaan is dus een beschermingsmechanisme. Ik wijs jou af, voordat jij mij afwijst. En/of: ik wijs mezelf af, voordat jij mij afwijst.

Onderscheid maken tussen de vlucht en het ware verlangen

Op de korte termijn lijkt het jezelf isoleren en de ander niet (echt) toelaten te werken. Maar hoe zit dat op de lange termijn? Het is belangrijk oog te hebben en onderscheid te maken tussen je vlucht en je ware verlangen. Vluchten is een beweging uit pijn en uit niet willen voelen. Als je vlucht, wil je ergens vandaan. Maar waar wil je naartoe? Dat is waar je ware verlangen om de hoek komt kijken. Je verlangen gaat dus niet over een vluchtpoging, maar over dat wat je graag met open armen wil ontvangen. Liefde, verbinding, warmte en erkenning, om maar eens wat te noemen. Wat verlang je werkelijk?

Andere keuzes maken

Als je je bewust bent van oude wonden, je default vluchtroute en je ware verlangen ben je in staat andere keuzes te maken. Dat kan je doen door in situaties waarin je normaliter uit verbinding zou gaan jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat is ook alweer mijn ware verlangen?
 • Helpt mezelf isoleren/vluchten daarbij?
 • Wat kan ik in deze situatie doen om aan mijn verlangen tegenmoet te komen?

Verbindend communiceren

Ik geef je graag wat concrete voorbeelden als het gaat om wat je kan doen om aan je verlangen tegenmoet te komen. Je kan bijvoorbeeld kiezen iemand of een paar mensen in vertrouwen te nemen. Vertel hen maar over jouw vluchtroute, je verlangen en je voornemen andere keuzes te maken. Ook kan je het aangeven als een wond geraakt wordt. Bijvoorbeeld: “als dit gebeurt merk ik dat ik denk dat je me niet aardig vindt”. Deze manier van communiceren wordt ook wel verbindend communiceren genoemd. Dat kan onwennig zijn en heel kwetsbaar voelen. Sta jezelf toe klein te beginnen en vanuit vertrouwen verder te groeien in je proces. Waarschijnlijk zal je ervaren dat het steeds minder spannend voelt en dat het eigenlijk heel fijn is anderen toe te laten als je je kwetsbaar voelt. Maar bovenal hoop ik dat het je op weg brengt van mooie hartsverbindingen.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

7 thoughts on “Jezelf isoleren uit verlangen naar verbinding

 1. Petra says:

  Wat moet je doen als je energie en behoefte op dit gebied nogal wisselt? Ik investeer dan in goede contacten en verbindingen maar houdt het maar kort vol. Soms met periodes ga in vooral naar binnen en heb weinig behoefte aan anderen. En soms juist veel.
  Heel verwarrend en vermoeiend. Vooral voor anderen.
  Uiteindelijk blijf ik altijd alleen op mn eilandje en heb ik mijn leven lang al nauwelijks contacten om me heen….
  Groetjes Petra

  • Jojanneke says:

   Hoi Petra,

   Ik kan me voorstellen dat de wisselende behoefte verwarrend is. Kan het zijn dat je hoogsensitief bent en het daardoor maar kort vol houdt zoals je beschrijft? Als het antwoord ja is, raad ik je aan om te zorgen voor een betere balans, door in de periodes waarin je veel behoefte hebt aan contact met anderen te zorgen voor genoeg tijd voor jezelf.

   Ook als je denkt niet hoogsensitief te zijn kan een gezonde balans je hopelijk helpen. Blijkbaar gebeurt er hoe dan ook iets waardoor het teveel voor je wordt en je je afsluit.

   Verder raad ik je aan er open over te praten, voor zover je dat nog niet doet. Leg uit dat het niet aan de ander ligt, dat jij behoefte hebt aan periodes van afzondering en dat dit je helpt om vervolgens de verbinding weer aan te gaan. Laat anderen daarin ook eventuele behoeften en/of grenzen aangeven.

   Tot slot: kan het zijn dat je momenteel anderen bij voorbaat buitensluit om te voorkomen dat zij (en dus ook jij) teleurgesteld raken? Zo ja, dan kan ik me goed voorstellen dat dat eenzaam voelt. Probeer je open te stellen voor het idee dat een betere balans mogelijk is en dat er echt wel mensen zijn die jouw wisselende behoefte zullen begrijpen. Vriendschappen komen in allerlei vormen en maten en daarin is geen goed of fout.

   Mocht ik je op dit vlak kunnen ondersteunen met coaching, dan mag je me altijd een berichtje sturen.

   Groetjes,
   Jojanneke

 2. Buterfly says:

  Hallo ik ben door wanhoop op deze pagina beland er is bij mij iets pietsie anders aan de hang
  Bij mij treft het zich heb kind van 2 en sinds 2 a 3 weken heb ik wil ik indd alleen op eilandje zitten met alleen mijn kind niemand in buurt geen opa en oma geen vader geen dieren geen telefoon niks alleen ik en mij kind
  Het lijkt wel ik de moeder wordt van raponzul maar dan gewoon samen wil geen contacten geen storingen geen verplichtingen wil alleen mij. Kind wil mijn kind ook in buurt hebben ik heb dit in 2 jaar nooit eerder gehad zelfs niet na de geboorte iedereen kon kind hebben sliep veel bij opa en oma kon makkelijk los laten en nu helemaal tegen overgestelde ik ken mijn huis nog niet meer bijhouden maar zit nog liever in de rommel dan dat ik hem even weg breng
  Wat is dat hou heet dat waar komt het vandaan

  • Jojanneke says:

   Hoi Buterfly,

   Goed van je dat je hulp vraagt! Ik kan je vragen helaas niet beantwoorden omdat ik niet gespecialiseerd ben in kinderen/gezinnen. Ik raad je aan contact op te nemen met het centrum voor jeugd en gezin. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.opvoeden.nl/cjg/. Ik denk dat ze je daar wel kunnen helpen.

   Succes!

   Groet,
   Jojanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.