Je hart volgen en eigen pad kiezen: hoe doe je dat?

Niet voor niks is ‘volg je hart, kies je eigen pad’ mijn slogan. Ik geloof dat we allemaal meer uit onszelf en het leven kunnen halen als we luisteren naar wat ons hart ons vertelt en deze wijsheid dient als kompas voor ons pad. Het gevoel van een innerlijk kompas en een richting geeft mij een gevoel van bezieling, meerwaarde, plezier, vertrouwen en kracht. Lukt het mij altijd naar m’n hart te luisteren? Welnee 😉 Gelukkig is er een doeltreffende vraag die ik mezelf kan stellen op momenten dat m’n kompas wankel voelt. Het helpt altijd! Dit blog gaat specifiek over deze vraag en hoe jij hem kan gebruiken. Natuurlijk valt er nog veel meer te vertellen over het volgen van je hart, maar laten we hier eens mee beginnen.

Je hart volgen en eigen pad kiezen: hoe doe je dat?

Je gevoel volgen of opzij schuiven 

​Als klein meisje was ik ooit aan het winkelen met mijn moeder. Ik zag een trui hangen en zei tegen mijn moeder dat ik de trui heel mooi vond. Mijn moeder vond dat ook, waarop mijn reactie was: “Oh nee, ik vind het toch geen mooie trui”.  Dit is natuurlijk een grappig voorbeeld van een kind dat graag een eigen mening heeft over zoiets als een trui. Maar volgde ik mijn hart? In eerste instantie zag ik gewoon iets wat ik mooi vond. Toen bleek dat iemand anders mijn mening deelde werd misschien mijn gevoel van ‘mijn mening’ aangetast en werd het belangrijk mijn mening te wijzigen. Waar ik eerst werd geleid door mijn hart (wat een mooie trui!), werd later de mening van mijn moeder leidend en schoof ik mijn gevoel opzij.

Een innerlijke en externe leiding

Waardoor laat ik me leiden? Dat is de vraag die je altijd kunt stellen om jezelf de kans te geven je hart te volgen en je eigen pad te kiezen. Het voorbeeld van de trui geeft aan dat er een innerlijke leiding kan zijn (je hart) en een externe leiding (wat andere mensen willen, vinden, verwachten of doen). Het kan lijken alsof je je eigen pad volgt als je vooral niet doet wat je omgeving wenst. Maar ook dan laat je je leiden door die ander(en). Het is dan iets buiten jou waar je je tegen afzet. Je reageert niet op een innerlijk gevoel, maar bent bezig met de verwachtingen van anderen. Of je daar nou in positieve zin aan tegemoet komt of je er juist tegen afzet, je laat je er in beide gevallen door leiden.

Iets uitlokken bij een ander

Een handige ‘subvraag’ is de volgende: doe ik dit om iets teweeg te brengen bij een ander? Als je merkt dat je iets doet (of juist niet doet) om de ander zich op een bepaalde manier te laten voelen, om gedrag van een ander af te wijzen, of om een reactie bij de ander uit te lokken weet je dat je niet je hart volgt maar je laat leiden door die ander. Het kan even slikken zijn te beseffen dat je (onbewust) je op momenten laat leiden door externe invloeden, zeker als je er juist veel waarde aan hecht je eigen weg te gaan. Als je echter stil gaat staan bij de wijze waarop je keuzes maakt zal je merken dat je nieuwe bewustzijn al heel veel doet. Het ervaren dat je je laat leiden door iets buiten jou geeft je een keuze en maakt je hopelijk nieuwsgierig. Want als al die externe invloeden zouden wegvallen, wat zou je hart je dan vertellen? Welke keuzes maak je dan?

Ik wens je toe dat jouw hart meer en meer jouw kompas zal zijn.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.