Hoe zorg je dat je jezelf niet verliest in een relatie?

Mezelf blijven in een relatie is in het verleden vaak een uitdaging voor mij geweest. Het gebeurde regelmatig dat ik mezelf opzij zette voor de behoeften van de ander, ging pleasen en mijn grenzen liet vervagen. In deze relaties was ik vaak hard aan het werk om te zorgen dat alles oké was en verloor ik mezelf in het proces. Dat was pijnlijk en verdrietig, want als je niet helemaal jezelf bent in een relatie, kan je partner jou ook niet volledig omarmen. Dus toen een oud-coachee het onderwerp ‘jezelf verliezen in een relatie’ suggereerde voor dit blog, ging ik daar graag mee aan de slag. Want het is mogelijk op een veel gezondere en fijnere manier samen te zijn met iemand. Ook al ben je dat misschien niet gewend. 

Hoe zorg je dat je jezelf niet verliest in een relatie?

Hoe komt het dat je geneigd bent jezelf te verliezen in een relatie?

Inzicht in wat maakt dat je geneigd bent jezelf te verliezen in een relatie, helpt je enorm om meer en meer jezelf te blijven. Wat heb je van huis uit geleerd over relaties? Waar ben je gevoelig voor? Welke mechanismen treden in werking als je in een relatie zit? Welke overtuigingen worden getriggerd? Dit zijn vragen waar je misschien niet één, twee, drie een antwoord op hebt, maar ik raad je zeker aan ze wel te onderzoeken. 

Voorbeelden van huis uit

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij je moeder of vader hebt gezien dat hij of zij zichzelf opzij zette voor de ander. Het is dan goed om heel bewust onderscheid te maken tussen het voorbeeld dat je van huis uit hebt gekregen, en wat fijn en gezond is voor jou: dit is wat ik vroeger heb geleerd, en dit is wat ik nu voor mezelf kies. Er kunnen ook andere omstandigheden zijn geweest waardoor jij jezelf opzij leerde te zetten. Eén van je ouders was bijvoorbeeld fysiek of emotioneel afwezig en jij stapte als gevolg daarvan in een verzorgende rol. Het is dan van belang dat je leert dat jij niet alle verantwoordelijkheid hoeft te dragen en dat het welzijn van je partner (of andere mensen) niet van jou hoort af te hangen.

Empatisch vermogen

Bij coachees die de neiging hebben zichzelf weg te cijferen, zie ik bijna altijd een groot empatisch vermogen. Of je het nu hoogsensitief (of hooggevoelig) of gewoon empatisch of sensitief wilt noemen: het beschikken over goede voelsprieten is een kwaliteit die ook een valkuil met zich meebrengt. Als je goed aanvoelt hoe anderen zich voelen, wil je namelijk automatisch dat het goed met hen gaat. Dat is mooi, tot het ten koste gaat van jezelf. Als je je hierin herkent, raad ik je sowieso aan je te verdiepen in hoogsensitiviteit zodat je jezelf beter leert begrijpen. Kennis over dit onderwerp kan je ook helpen om te leren jezelf niet te verliezen in verbinding met een ander. Want tussen jezelf verliezen en een muurtje bouwen bestaat gelukkig een gezond midden.

Een gezonde relatie met jezelf

Ook waardevol om te onderzoeken: je zelfbeeld. Hoe kijk je naar jezelf? Vind je dat je liefde mag ontvangen? Een gezonde relatie met een partner begint met een gezonde relatie met jezelf. Dat betekent wat mij betreft niet dat je pas een fijne relatie kunt hebben als je oké bent met jezelf. Het is ook mogelijk om dit groeiproces binnen een relatie te doorlopen. Als je zelfbeeld aandacht verdient, gééf het dan ook deze aandacht. Zoek bijvoorbeeld begeleiding, lees boeken die je kunnen ondersteunen of volg een training. Het is het meer dan waard om hier energie in te stoppen. En niet alleen maar voor de liefde! 

Maak genoeg ruimte in de relatie voor jezelf

Fake it until you make it kan een goede strategie zijn. Moeite met ruimte innemen? Doe dit dan juist heel bewust. Zeg bijvoorbeeld geen afspraken af om bij je partner te zijn. Oók geen afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Let er verder in het algemeen op dat je geen dingen doet of laat die misschien jouw partner tevreden stellen, maar waarbij je voelt dat je jezelf kleiner maakt. Een voorbeeld hiervan is zeggen dat je het met je partner eens bent, terwijl je eigenlijk een andere mening hebt. Je doet daar jezelf én je partner tekort mee. Merk je dat je partner het niet op prijs stelt als jij meer ruimte inneemt? Dan is het misschien tijd voor een goed gesprek over en/of bezinning op de relatie. 

Het gesprek aangaan met je partner

Als je geneigd bent jezelf te verliezen, raad ik je hoe dan ook aan hierover in gesprek te gaan met je partner. Vertel over jouw valkuil en leg eventueel uit hoe het komt dat je het lastig vindt om bij jezelf te blijven. Vertel wat je wilt leren en/of oefenen en geef aan hoe je partner jou daarbij kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door jou te stimuleren je eigen weg te gaan, of door je aan te spreken als het erop lijkt dat je aan jezelf voorbij gaat. Het kan ook prettig zijn om af te spreken dat je het zelf aan zult geven als je merkt dat je in je valkuil stapt. Door op deze manier het gesprek aan te gaan creëer je een veilige oefenruimte voor jezelf en maak je een mooie verbinding met je partner. Daarnaast is het gesprek zelf ook nog eens een goede oefening in je ruimte innemen. Lijkt dit je spannend? Kijk dan eens naar de TedTalks van Brene Brown over kwetsbaarheid op YouTube. Inspiratie gegarandeerd!

Ik hoop dat ik je met deze tips op weg heb geholpen naar meer ruimte voor jou in je relatie. Mocht je wat extra hulp kunnen gebruiken, dan help ik je graag met mijn coaching. Voor nu wens ik je succes, veel oefening en vooral veel liefde toe. 

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Hoe zorg je dat je jezelf niet verliest in een relatie?

 1. Patricia van Steensel says:

  Wat een waardevolle en mooie blogpost. Dank je wel voor het delen van jouw kijk hierop.
  Ik heb mijn aandachtspunten weer goed voor ogen.

  • Jojanneke says:

   Hoi Patricia, dank voor je reactie! Wat fijn dat het artikel je helpt om je aandachtspunten weer goed voor ogen te hebben. Veel liefde gewenst!

   Jojanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.