Jong en een burn-out: hoe kan dat nou?

Ik was 25 jaar toen ik opgebrand raakte. De meest gehoorde opmerking was: “Je bent nog zo jong, hoe kan dat nou?”. Het gaf me het gevoel dat ik mijn burn-out niet kon rechtvaardigen; ik was immers jong. Dat bracht extra schaamte met zich mee, want ik ging denken dat ik wel heel zwak moest zijn als ik zo jong al een burn-out had. Onzin, weet ik nu. In dit blogartikel breek ik een lans voor alle jonge mensen met een burn-out (en dat zijn er veel!) en hoop ik vooroordelen over de combinatie jong & burn-out weg te nemen. Want een burn-out an sich is al pittig genoeg.

Jong en burn-out: hoe kan dat nou?

Algemene triggers voor een burn-out

Eerder schreef ik een blogartikel over algemene triggers voor een burn-out. Deze triggers kunnen bij zowel jong als oud een rol spelen en kunnen voor iedereen uitputtend werken. Ik som ze hieronder samenvattend op:

  • Een productiegerichte mindset hebben
  • Calvinistisch denken (je bent een goed mens als je hard werkt)
  • Sterke drijfveren en/of een sterke innerlijke pusher hebben
  • Perfectionisme/ faalangst
  • Veel in je hoofd zitten, geen contact met je gevoel en lichaam

In het artikel ‘Wat maakt dat je aan jezelf voorbij gaat en uitgeput raakt?’ lees je meer over deze triggers. Maar wat maakt nou dat burn-out zo veel voorkomt onder jongeren?

Economische onzekerheid

Jongeren van nu hebben te maken met economische onzekerheid. Een studie is tegenwoordig geen garantie op een goede baan en/of een baan in je vakgebied. Dat brengt ook onzekerheid over de toekomst met zich mee. Kan ik straks comfortabel leven? Zal ik wel zingeving ervaren? Gaat het lukken om het beste uit mezelf en het leven te halen? De economische zekerheid en de vragen die dit oproept kunnen zorgen voor veel gepieker en stress.

Druk, druk, druk

Veel jongeren zijn behoorlijk druk. Bijvoorbeeld met school en/of studie, hun (bij)baan, sport en hun sociale leven. Bij veel drukke jongeren is er structureel een ongezonde balans tussen inspanning en ontspanning. Als de boog te lang gespannen blijft, lijdt dit op een gegeven moment tot allerlei stressklachten.

Keuzestress

Veel jongeren weten niet precies wat ze willen, en dat terwijl er veel te kiezen valt: een studie, een studierichting, een werkgever, een loopbaan, enzovoort. Als je (nog) niet zo goed weet wat je wilt, kunnen al die keuzemomenten voor veel vragen en stress zorgen. Maak ik wel de juiste keuze? Wat als ik de verkeerde keuze maak? Veel jongeren denken dat ze een beroep moeten kiezen voor de rest van hun leven. Een bijkomende factor is dat jongeren veel met zingeving bezig zijn. Ze willen niet zomaar brood op de plank, nee, ze willen iets doen dat ertoe doet en een verschil maakt. Dat legt extra druk op de keuzes die ze te maken hebben.

Prestatiedruk en onrealistische verwachtingen

Onze samenleving is sterk gefocust geraakt op succes en prestaties. Dat zie je onder andere terug in de vele talentenshows op televisie. Ook op social media draait het veelal om hoe groot en succesvol je bent. Dit zorgt bij veel jongeren voor prestatiedrang én onrealistische verwachtingen. Het continu zien van (op het oog) succesvolle mensen kan het idee geven dat groot zijn de norm is en dat iedereen succes kan hebben. Het kan ook lijken alsof je alleen meetelt als je heel succesvol wordt, net zoals social influencers bijvoorbeeld. Veel jongeren voelen daarom druk om te presteren en excelleren en twijfelen aan zichzelf als ze hun eigen onrealistische verwachtingen niet waarmaken.

Druk om gelukkig te zijn

Druk om gelukkig te zijn, bestaat dat? Wel als je bent opgegroeid met de boodschap dat het niet uitmaakt wat je later wordt of gaat doen, zolang je maar gelukkig bent. Een prachtige boodschap met goede bedoelingen die onbedoeld voor druk kan zorgen. Want als je ouders je alles geven om te zorgen dat jij later gelukkig kan zijn, dan moet je ook wel echt gelukkig zijn, toch? In mijn praktijk spreek ik weleens jongeren die zich schuldig voelen tegenover hun ouders, omdat ze geen geluk ervaren. Als je alles hebt gekregen en uit de wind bent gehouden, wil je niks liever dan je ouders laten zien wat zij zo graag in jou zien: jouw geluk.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om anders te kijken naar de combinatie van jong & een burn-out. Want net zoals iedereen recht heeft op geluk en voorspoed, heeft ook iedereen, jong en oud, recht op een worsteling.

Is hulp bij het herstellen van jouw burn-out welkom? Ik begeleid je met alle liefde op jouw pad.

Meer lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.