De oorspronkelijke, inspirerende betekenis van kerst: ontspan en vier het licht

Als kind genoot ik van kerst. Het was vakantie, het huis was versierd, er was lekker eten en er was tijd voor elkaar. Naarmate ik ouder werd verdween mijn enthousiasme voor het kerstfeest. Ik ging me steeds meer afvragen waarom ik Kerstmis vierde, aangezien ik niet religieus in het leven sta. Zonder religieuze context kwam het vooral commercieel op me over en ik ontwikkelde er zelfs wat weerstand tegen. Sinds ik inzicht heb in de oorspronkelijke, Germaanse betekenis van het kerstfeest is dat echter veranderd. Ik kijk er nu zelfs weer naar uit kerst te vieren. Dat heeft alles te maken met de mooie, inspirerende boodschap van de Germanen: ontspan, en vier het licht!

De oorspronkelijke, spirituele betekenis van kerst: ontspan en vier het licht

Midwinter: de donkere dagen zijn voorbij!

We kennen Kerstmis vooral als een christelijk feest ter ere van de geboorte van Jezus Christus. Maar wist je dat het feest oorspronkelijk van de Germanen afkomstig is? Zij vierden lang geleden rond midwinter (21 december) midwinterfeesten , ook wel ‘Joel’ genaamd. Het was een belangrijk feest, want met de winterzonnewende waren de donkere dagen voorbij en kwam het zonlicht terug. Dat was vroeger, toen donker ook echt donker was, natuurlijk van grote betekenis. Hoe fijn zal het toen geweest zijn te vieren dat de dagen weer gingen lengen en de zon weer aan kracht won?

Cyclus van hard werken en ontspannen

Joel betekende ook dat de boeren eindelijk hun werk konden neerleggen. Het werk op het land was gedaan, nu was het tijd voor ontspanning, plezier en feest (‘joelen’)! De Germanen begrepen goed dat er voor alles een tijd is: voor hard werken en ontspanning, voor leven en dood en voor planten en oogsten. Zij erkenden de cyclus van licht en duisternis in de natuur én in zichzelf.

Feest van het licht en het licht van de wereld

De christelijke kerk vond dit heidense feest maar niks, maar zag ook in dat het knap lastig zou zijn te breken met zo’n oeroude traditie. Het kwam tot een praktisch besluit: voortaan zou rond midwinter de geboorte van Jezus Christus gevierd worden. Joel was het feest van het licht en Jezus was voor de christenen het licht van de wereld, dus het verband was makkelijk te leggen. Bovendien waren de dagen rond midwinter al vrije feestdagen. En zo werden veel Germaanse tradities en rituelen ingepast in het christelijke feest.

Een uitnodiging om te ontspannen

Wat een bijzonder ontstaan van het feest zoals we het kennen. Een feest dat, als je de ontstaansgeschiedenis kent, voor zowel christenen als niet-christenen waarde heeft. Want in een tijd waarin we dankzij technologie alsmaar dóór kunnen en het werk niet neer hoeven te leggen als het donker wordt, is het belangrijk rust te erkennen als noodzakelijk onderdeel van de cyclus. Wat fijn dat het lichtfeest ons daaraan herinnert en uitnodigt om te ontspannen tijdens de donkerste dagen van het jaar.

Licht erkennen naast de duisternis tijdens kerst

Maar dat is niet de enige wijsheid die ik uit het lichtfeest haal. Het verhaal maakt me ervan bewust dat het belangrijk is het licht te vieren, in álle opzichten. Het kan zo makkelijk zijn te zien wat er mis is in de wereld, met anderen en met jezelf. En het is ook goed om die schaduwkanten te erkennen en er niet van weg te kijken. Maar er is nooit alleen duisternis. Er is altijd ook licht. Het licht erkennen is soms een grotere uitdaging dan het erkennen van de schaduw (misschien júíst tijdens de kerstdagen, wanneer bijvoorbeeld familiepatronen pijnlijk boven tafel kunnen komen). Als je dit herkent, neem je dan eens voor om de komende feestdagen ook oog te hebben voor het licht in jezelf en anderen. Mag er licht zijn, naast de duisternis? Kan je zowel de schaduw als het licht zien?

Met deze intentie ga ik zelf de komende kerst tegemoet. Natuurlijk met het voornemen om naar voorbeeld van de Germanen te ontspannen en feest te vieren.

Happy Joel!

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “De oorspronkelijke, inspirerende betekenis van kerst: ontspan en vier het licht

 1. Marijke Kooy says:

  Hoi, mooi stukje hoor. Ik heb alleen een andere kijk op de betekenis van het licht. Het is mooi om in deze tijd stil te staan bij de duisternis in jezelf en de moed op te brengen dáár het licht op te laten schijnen, met andere woorden, onder ogen durven zien wat er in je omgaat. En dan zul je ervaren, dat de duisternis het licht niet overwint en dat je kunt ontspannen, omdat je volkomen aanvaardt wie je bent.
  Prettige dagen en een groet van Marijke

  • Jojanneke says:

   Hoi Marijke, dank voor je reactie! Jouw visie is ook mijn visie, maar in dit artikel heb ik voor een andere insteek gekozen. Soms is wel zo prettig schaduwwerk even los te laten en te focussen op wat al in het licht staat. Het mag mijns inziens letterlijk en figuurlijk ook weleens wat lichter 🙂

   Fijne dagen!

   Warme groet,
   Jojanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.