Minder moeten en meer willen

Hoe vaak praat of denk jij in termen van moeten? Ik behoorlijk vaak:

  • Ik moet boodschappen doen;
  • Ik moet naar de tandarts;
  • Ik moet mijn moeder bellen;
  • Ik moet sporten;
  • En ga zo maar door.

En dat terwijl ik het helemaal niet prettig vind om het woord moeten te gebruiken in gesprekken of in mijn gedachten. Het maakt alles zo verplicht, zo negatief. Terwijl dat wat moet gebeuren soms niet eens zo vervelend is. Bovendien wekt het woord moeten de suggestie dat ik geen keuzevrijheid heb en dat is toch heel vaak wel het geval.  

Minder moeten en meer willen

Minder moeten door te letten op je taalgebruik

Daarom let ik op mijn taalgebruik. Ik probeer moeten te vermijden en gebruik vaker de werkwoorden willen, mogen en gaan. Ik wil sporten. Ik ga naar de tandarts. Ik merk dat het een verschil maakt in de beleving. Het voelt krachtiger en minder machteloos, plezieriger en minder vervelend om in mijn taalgebruik uit te drukken dat ik iets uit eigen beweging onderneem, ook al gaat het bij wijze van spreken over stofzuigen of over opdagen op een afspraak.

 Het feit dat je geen keuzevrijheid ervaart betekent dat je onbewust al een keuze hebt gemaakt

Onbewuste keuze

Misschien denk je nu: leuk en aardig, maar sommige dingen moet ik echt, zoals naar mijn werk gaan. En toch kan je kiezen dat niet te doen. Het feit dat je geen keuzevrijheid ervaart betekent vooral dat je onbewust al een keuze hebt gemaakt. Probeer het maar eens met jouw ‘moetens’. Hoe voelt het om te zeggen dat je iets wilt, mag, of iets gewoon gaat doen, in plaats van dat je het moet? Hoe voelt het om uit te drukken dat je kiest om iets te doen in plaats van de suggestie te wekken dat je geen keuze hebt?

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.