Je bent niet minder waard als je je anders voelt

In mijn coachpraktijk werk ik regelmatig met mensen die zich anders dan anderen voelen. Zij voelen zich zo om uiteenlopende redenen. Omdat ze andere interesses hebben dan mensen in hun omgeving bijvoorbeeld, niet voor de hand liggende keuzes maken, of omdat ze een kijk op het leven hebben die niet standaard is. Ik herken dit anders voelen goed. Met name als tiener voelde ik me soms een alien die per ongeluk op aarde was beland. “Waarom kan ik niet gewoon normaal zijn?”, vroeg ik me regelmatig af. In mijn hoofd was anders zijn gelijk aan niet goed genoeg zijn. Ik dacht dat ik net als anderen moest zijn om geaccepteerd en gewaardeerd te worden. Deze denkwijze leverde me echter slechts strijd en geen geluk op. Herkenbaar? Misschien wens jij ook weleens dat je gewoon in de pas zou lopen. Met dit blog hoop ik je beleving te veranderen en je zelfwaardering een positieve stimulans te geven.

Je bent niet minder waard als je je anders voelt

Veel mensen voelen zich anders

Als je je anders voelt, kan het een valkuil zijn zwart/wit te denken: jij bent anders, anderen zijn normaal. Jij bent degene die afwijkt. Het is goed te beseffen dat, alhoewel er zeker sprake kan zijn van een norm of standaard, iedereen anders is. Iedereen is uniek, net als jij. Weet daarnaast dat er veel mensen zijn die zich net zo voelen als jij: anders. Ik weet dit, omdat ik zoveel ‘anders-voelenden’ spreek, in en ook buiten mijn coachpraktijk. Mogelijk zijn er veel meer mensen dan je denkt die gevoelsmatig afwijken van de norm.

Onverwachte gelijkgestemdheid

Toen ik begon met life coaching dacht ik dat mijn tweede loopbaan door veel mensen niet begrepen zou worden. Het was zo… anders. Ook dacht ik dat mijn intuïtieve werkwijze her en der niet in goede aarde zou vallen. Ik bereidde me voor op afwijzing. Tot mijn verrassing kwam echter veel herkenning en gelijkgestemdheid op mijn pad. Júíst uit onverwachte hoek. Zo gebeurde het dat ik diepgaande gesprekken had met mensen waarvan ik van te voren zeker dacht te weten dat ze me raar vonden. ‘Zo beleef ik het ook’, was veelal de strekking van die gesprekken. Het leerde me dat mijn beleving van het anders zijn (deels) een illusie was, en dat ik me meer open mocht stellen. Wees je dus bewust van het verhaal dat je jezelf vertelt. Denk je bij voorbaat dat je anders bent en dat je niet begrepen wordt? Kan je je openstellen voor de mogelijkheid dat dit niet klopt? Kan je je openstellen voor de ander?

Laat je zien

Zoals ik hierboven al beschreef, kunnen gelijkgestemden op je pad komen als je jezelf laat zien. Dat kunnen nieuwe mensen zijn maar ook mensen zijn die nu al onderdeel zijn van je leven. Als je jezelf laat zien, maak je het anderen mogelijk herkenning te ervaren bij jou. Het deel of de delen in jou die je nu nog verbergt om afwijzing te voorkomen, vormen kortom ook de sleutel tot verbinding en gelijkgestemdheid.

Omarm je anders zijn

‘Makkelijk gezegd’, denk je nu misschien. Jezelf laten zien kan inderdaad verdraaid spannend zijn. Het begint bij het omarmen van wie je bent. Dat betekent ook het omarmen van je anders zijn. Mag je er zijn van jezelf? Kan je wat je anders maakt vieren in plaats van afwijzen? Het helpt je om stil te staan bij wat je vanuit je anders zijn te bieden hebt. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat je anderen inspireert tot reflectie op bestaande denkwijzen en gedragspatronen. Misschien komt daar wel een vernieuwing uit voort, hoe groot of klein ook. Ik geloof stellig dat er waarde zit in jouw en ieders anders zijn. Omarm het!

Je mag er zijn

Los van wat jouw anders zijn eventueel voorbrengt, mag je er gewoon zijn. Tegen mijn coachees zeg ik weleens het volgende: het feit dat je hier bent, betekent dat je er mag zijn. Je hoeft niks te doen of bewijzen. Je hoeft er niet voor te werken. Je bent er, dus mag je zijn.

Ter afsluiting deel ik graag onderstaand fijne gedicht van Hans Andreus met je:

Je bent zo
mooi
anders
dan ik,

Natuurlijk
niet meer of
minder
maar

zo mooi
anders,

ik zou je
nooit

anders dan
anders willen.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

8 thoughts on “Je bent niet minder waard als je je anders voelt

 1. Candy says:

  Ik er ook lang mee geworsteld, gedacht dat er iets mis was met mij …
  Maar dat kan ik nu gelukkig inzien en aanvaarden, dat er niks mis mee is om ‘anders’ te zijn. Dat heeft natuurlijk wel de nodige ‘schade’ achtergelaten.
  We zijn nog volop bezig aan onze zelfacceptatie, dat zelfvertrouwen op de krikken.
  Bedankt voor deze mooie blog en nog eens een bevestiging om door te gaan.

  • Jojanneke says:

   Graag gedaan Candy en dank voor je reactie. Fijn te lezen dat je inmiddels aanvaarding voelt! Ik denk dat zelfacceptatie voor velen een ‘ongoing’ proces is. Mooi dat jij daar zo mee bezig bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.