Oefenen met houden van jezelf: verklaar jezelf de liefde

Valentijnsdag komt eraan en of je er nou van houdt of niet, het is vaak een moment waarop je stilstaat bij hoe het gaat met de liefde. Misschien voel jij je op dit punt in je leven geliefd en gewaardeerd, of verlang je er juist enorm naar dit te ervaren. Het kan zijn dat alles loopt zoals je wilt of dat je vurig hoopt dat alles zal veranderen. Waar je ook staat op dit moment, de basis voor een gelukkig liefdesleven ligt altijd bij jezelf. Het is jammer genoeg vaak deze belangrijkste relatie die we maar wat laten versloffen. Net zoals het in een relatie met een partner soms even hard werken is, kan het ook nodig zijn de relatie met jezelf te verbeteren. En daar gaan we nu mee oefenen 🙂 

Verklaar jezelf de liefde

Een liefdesbrief als boost

​Hoe leuk het ook kan zijn als iemand de liefde aan je verklaart, het is nog veel fijner als je kan voelen dat jij er mag zijn, onafhankelijk van de aanwezigheid van een interessante man of vrouw in je leven. Een oefening die je daar in stimuleert is het schrijven van een liefdesbrief aan jezelf. Ik heb dit zelf nu twee keer gedaan, beide keren rond de jaarwisseling (dat is voor mij zo’n periode waarin ik veel behoefte heb aan naar binnen keren en reflectie) maar het kan natuurlijk ook een fijne boost zijn rond Valentijnsdag. Hoe ervaar ik het schrijven van zo’n brief? Ik stond er beide keren versteld van hoe makkelijk het ging. Toen ik er bewust bij stil stond kwamen er veel dingen in me op waar ik mezelf voor mag waarderen en respecteren. Dat was bijzonder om te ervaren. Het schrijven was al een prettig proces, maar daarna was het lezen weer een compleet nieuwe ervaring. Het schrijven gebeurde vanuit een gevende energie, het lezen vanuit een ontvangende energie. Ik wist wat ik had geschreven en toch waren de woorden nieuw. Het gaf me een warm en blij gevoel. 

Wat waardeer en respecteer je?

Hoe pak je het schrijven van zo’n brief aan? Misschien heb je hier helemaal geen handvatten voor nodig en ‘stroomt’ het vanzelf bij je. Mooi, laat maar gebeuren! Zijn tips wel welkom? Dan raad ik je in ieder geval aan de tijd en ruimte ervoor te nemen. Pak een moment waarop er niets hoeft en je niet gestoord kan worden. Creëer een fijne setting, bijvoorbeeld met wat kaarsjes en muziek. En dan misschien wel het spannendste: het schrijven. Zorg voor een aanhef, zoals hoort bij een brief. Deze brief is echt gericht aan jou! De brief zelf mag een opsomming zijn van alles wat je waardeert en respecteert aan jezelf. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je voornemen om liever te zijn voor jezelf
  • Het feit dat je nu deze brief aan het schrijven bent
  • Alles wat je hebt overwonnen
  • Alles wat je probeert
  • De ontwikkeling die je hebt doorgemaakt (Het kan helpen om terug te denken aan waar je bijvoorbeeld 10 jaar geleden stond)
  • Alles wat je wilt bereiken
  • Je goede intenties
  • Je meerwaarde voor anderen

Jezelf ophemelen

Misschien is jouw brief kort en bondig of heb je meerdere pagina’s nodig. Alles is goed. Let er wel op dat je geen zinnen schrijft als “Het is wel jammer dat je..”, of “ Je mag nog wel werken aan..”. Kritiek hoort niet thuis in een liefdesbrief. Sterker nog, je mag jezelf (als dat goed voor je voelt) best flink ophemelen! Klaar met schrijven? Neem een pauze en lees je brief op een moment dat je er aan toe bent en ook de ruimte voelt om te ontvangen. Misschien vind je het fijn jouw brief te bewaren en af en toe weer te lezen, op momenten dat je je niet zo tof voelt bijvoorbeeld.

Ik wens je een heel fijn schrijf- en leesmoment. Wil je jouw schrijfervaring delen? Je mag me altijd mailen of je reactie hieronder schrijven. 

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.