Omgaan met mensen waar je allergisch voor bent

Sommige mensen weten het bloed onder je nagels vandaan te halen. ​Iets in hun gedrag of houding irriteert je mateloos en die irritatie kan zodanig oplopen dat je gevoelsmatig allergisch voor degene(n) bent. Bij het minste of geringste (een blik, een kort gesprek) speelt deze allergie dan op. Daar heb je vooral zelf last van, want je ergeren kost energie en en levert geen positief gevoel op. Zou het niet fijn zijn als we konden zorgen dat anderen ons niet meer irriteren? Goed nieuws: dat kan ook. De oplossing gaat echter niet over het veranderen van anderen, maar over een verandering in jezelf. Jouw allergie gaat namelijk vooral over jou in plaats van over de ander. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar het maakt ook dat je kunt kiezen niet langer overgeleverd te zijn aan de de ander. In dit blog geef ik je een nieuwe kijk op je allergie en leg ik uit hoe je er constructief mee om kunt gaan.

Omgaan met mensen waar je allergisch voor bent

De essentie van een allergie voor mensen

Hoe ontstaat een allergie voor mensen eigenlijk? Van echte allergieën weten we dat deze niet zomaar ontstaan. Je lichaam moet eerst in aanraking komen met het betreffende stofje voordat het antistoffen kan aanmaken. Wat je lichaam niet kent, daar kan het niet allergisch voor zijn. Zo werkt het in essentie ook min of meer bij allergieën voor mensen. Stel dat je je enorm irriteert aan mensen die klagen. Waarschijnlijk heb je dan ooit, bewust of onbewust, besloten dat klagen onwenselijk is. Misschien heb je van huis uit meegekregen dat het belangrijk is alles altijd positief te bekijken. Of er werd juist veel geklaagd thuis, waardoor je je hiertegen bent gaan afzetten. Jouw allergie heeft kortom een oorsprong en is niet uit het niets ontstaan.

Allergisch, want iets in jou mag er niet zijn

Op het moment dat je heftig reageert op iets wat iemand zegt, doet of uitstraalt wordt iets in jou geraakt. Iets wordt herkend wat het stempel ‘fout’ heeft: dit mag er niet zijn! Dat is eigenlijk de kern van allergieën voor mensen. Het wijst je op iets wat er in jou niet mag zijn. Je hebt bijvoorbeeld als kind geleerd dat je het beste je mond kan houden, om geen aandacht te trekken. Het is dan niet gek als je je ergert aan mensen die in staat zijn alle aandacht naar zich toe te trekken. Zij vertonen immers precies datgene waarvan jij hebt geleerd dat het not done is. 

Bewustzijn van goed en fout labels

Het zijn dus vooral je eigen labels die maken dat je je irriteert of niet. We hebben overigens allemaal ‘goed’ en ‘fout’ labels. Opgroeiend leren we wat we wel en niet moeten doen om erbij te horen. Dat wordt bijvoorbeeld ingegeven door onze ouders, school en door de samenleving als geheel. We hebben ieder een unieke set labels, maar meestal zijn er overeenkomsten met mensen die in een zelfde soort systeem zijn opgegroeid. Zo hebben bijvoorbeeld mensen die uit dezelfde gemeenschap komen vaak gelijkwaardige normen.  Het feit dat er óók andere normen kunnen zijn geeft aan dat jouw labels desondanks altijd subjectief zijn. Iets kan in jouw ogen fout zijn en in andermans ogen juist goed, of andersom. Besef je dus dat jouw ideeën over goed en fout niet dé waarheid bevatten, ook al zijn er veel mensen in je omgeving die jouw mening delen. Dit bewustzijn kan al zorgen dat je minder last hebt van je allergieën.

Oordeelloos je allergie onderzoeken

Wat kan je nog meer doen als je merkt dat je allergisch bent voor bepaalde mensen? Naast het bewustzijn dat jouw allergieën iets zeggen over jouw kijk op goed en fout gedrag is zelfreflectie de sleutel tot het minderen van de ergernis. Wat laat de ander zien wat er in jouw beleving niet mag zijn? Wat maakt dat dit er niet mag zijn? Wat zou kunnen gebeuren als dit er wel mag zijn? Onderzoek oordeelloos (naar jezelf en naar de ander) waar het ten diepste over gaat voor jou. Wat ben je ooit gaan geloven waardoor je nu delen (van jezelf en van anderen) afwijst? Bijvoorbeeld: je hebt geleerd jezelf klein te maken, zodat niemand last van je heeft en je niet afgewezen wordt. De allergie zou in dit geval kunnen gaan over mensen die met gemak ruimte innemen.

Een uitnodiging tot persoonlijke groei

Een allergie is zo bekeken eigenlijk een uitnodiging tot persoonlijk groei. Deze groei begint met het bewustzijn dat iets er niet mag zijn, het besef dat dit niet dé waarheid is en het onderzoeken waarom het er niet mag zijn. Daar komt bovenop komt dat in elke allergie een uitdaging te vinden is. Mag je misschien jezelf meer ruimte gunnen, als je je ergert aan mensen die veel ruimte innemen? Mag je jezelf meer laten zien, als je gewend bent jezelf klein te maken? Elke allergie gaat over een leerproces. Als je openstaat voor dit proces zal je niet alleen minder last hebben van je allergieën, maar ook nog eens meer ervaren dat je er mag zijn, je plek in mag nemen en goed bent zoals je bent. Is dat geen mooie uitnodiging?

Ik wens je waardevolle inzichten en veel groei toe.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

19 thoughts on “Omgaan met mensen waar je allergisch voor bent

 1. Carlo Ensing says:

  Dag Jojanneke,
  heel herkenbaar, jouw blog.Ik ben ook zo’n persoon die nogal eens moeite heeft met alle positivisme om me heen. En vooral ook dat je voortdurend wat ‘achter’ je gedrag moet zoeken en jezelf zou moeten ‘openstellen’, dus aan ‘zelfonderzoek’ zou moeten doen. Je begrijpt al dat ik je een beetje wil prikkelen. Ik ben benieuwd hoe je denkt over mijn ‘allergie’ voor coaches zoals jij (die ik natuurlijk niet echt heb maar ik daag je een beetje uit).
  hartelijke groetjes Carlo

  • Jojanneke says:

   Dag Carlo, dank je voor je prikkelende reactie 😉 Er zijn natuurlijk veel coaches en coachmethodes. Ik herken me niet helemaal in het beeld dat je schetst maar het klopt dat een open houding een voorwaarde is voor een coachtraject in mijn praktijk. Verder is het voor mij de vraag of jouw ‘allergie’ een probleem is. Misschien heb je gewoon niks met coaching, of heb je niks met een bepaald type coach. Daar is in mijn ogen niks mis mee. Of ervaar jij dat anders?

 2. sannewurzer says:

  Mooi artikel Jojanneke! Zoals altijd eigenlijk 🙂 En heel herkenbaar haha 😉 Een mooi boek over dit onderwerp is ‘Het projectiemechanisme’ van Karen Hamaker Zondag. In haar boek legt ze uit hoe het kan dat we sommige aspecten vervelend en andere juist erg leuk vinden in anderen. En hoe we van allergie naar integratie van de kwaliteit die in de allergie verborgen zit kunnen gaan. Echt zo’n handig eye-opener boek.

  • Jojanneke says:

   Dank je wel Sanne, ook voor de tip! Het klinkt als een waardevol en leerzaam boek. Zo mooi hoe we ook via onze ergernissen meer uit onszelf kunnen halen en onszelf meer kunnen ‘omarmen’.

 3. Gijsbert Dekker says:

  Helder omschreven. Precies hoe het werkt. De hele wereld is niets meer dan een spiegel, ook die moeilijke stukken die dan idd blinde vlekken kunnen zijn omdat daar de grootste veroordelingen op zitten. Doet me erg aan mijn eigen artikelen denken. Zelfs zelfde schrijfwijze ?

  • Jojanneke says:

   Leuk om een reactie van je te krijgen Gijsbert en wat grappig dat mijn blog zelfs qua schrijfstijl aan jouw artikelen doet denken. We zijn ondertussen gelinked, dus ik kom binnenkort vast wel wat tegen 🙂

 4. Dirk Janssen says:

  Dag Jojanneke,

  Helder artikel. Bij mij is zoals jij een allergie omschrijft, beter bekend als ‘schaduw’, van schaduwwerk. In shadow work werk je ook met delen van jezelf die je niet leuk meer vindt (dingen die je moest afleren toen je klein was) en toen ik ze aanging, ze wilde zien en leren kennen, vielen vele lasten van mijn schouders! Het kost inderdaad zó veel energie om voortdurend beleeft te blijven terwijl er eigenlijk heel veel reacties in het lichaam heen en weer schieten..

  Dirk

  • Jojanneke says:

   Hoi Dirk,

   Dank je wel voor je reactie. Net als jij zie ik dat wat er niet mag zijn als de schaduwkant. Er schijnt geen licht op en vaak is het een blinde vlek.
   Wat mooi om te lezen dat jij jouw schaduw hebt leren en willen zien! Ik kan me goed voorstellen dat er veel van je af is gevallen. Ik denk dat de wereld een veel fijnere plek zou zijn als meer mensen het net als jij aangaan.

   Warme groet,
   Jojanneke

 5. Mai says:

  Hallo Jojanneke, Ik ben kennelijk allergisch voor mezelf. Dit kwam uit een therapiesessie voor het verwerken van allergieen. NAET heet het afgekort.

  Groetjes van Mai

 6. Mai says:

  Sorry nog een reactie Jojanneke: schaduwwerk heeft zin als bewuste gevoelens of gedachten zijn verdrongen. Maar dingen die een mens heeft meegemaakt toen die zich nog niet bewust was van dingen kunnen erg bepalend zijn voor het functioneren: alleen met schaduwwerk kom je daar dus niet bij. Groetjes Mai

  • Jojanneke says:

   Dag Mai, wat wel of niet werkt kan uiteraard per persoon verschillen en het is denk ik altijd goed bij jezelf na te gaan en te voelen wat voor jou een ingang kan bieden. Waar schaduwwerk voor de één afdoende is, is dit voor een ander misschien niet helpend genoeg. Het lijkt me in ieder geval goed dat je jouw ontdekking hebt gedaan met behulp van NAET, dat maakt het mogelijk weer verder te ontdekken en groeien.

   Warme groet,
   Jojanneke

 7. LC says:

  Beste Jojanneke,
  Ik herken veel in het lezen van je blog. Ik vind het alleen lastig om dit te plaatsen in de allergie naar mensen die manipuleren.
  In mijn omgeving heb ik twee mensen (mijn vader en schoonzus) die daar een ster in zijn en ik me er mateloos aan irriteer. Het manipuleren uit zich namelijk vooral in het verdraaien van gebeurtenissen op een dusdanige manier dat zij er zelf ongeschonden uit komen en anderen worden beschuldigd. Zij kunnen de buitenwacht gemakkelijk overtuigen van hun verhaal. Nu heeft ieder zijn eigen waarheid, maar dit klopt niet. Hen erop aanspreken, is praten tegen een muur. Gelukkig heb ik met beiden geen direct contact meer. Maar toch verneem ik via het contact wat mijn vriend met zijn ouders heeft toch weer de verhalen van mijn schoonzus. Ik irriteer me er dan weer mateloos over. Ook omdat vaak genoeg oude koeien weer uit de sloot worden gehaald.
  Heeft u hiervoor nog tips?
  Hoor het graag.
  Groeten, LC

  • Jojanneke says:

   Beste LC,

   Dank je wel voor je reactie! Wat is manipulatief gedrag naar hè? Zelf vind ik het ook nog steeds lastig op een – voor mijzelf – constructieve manier om te gaan met manipulatie. Als ik jouw verhaal zo lees, zou het kunnen zijn dat je te maken hebt met mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Manipulatie is vaak onderdeel van die stoornis. Ik raad je aan je er eens in te verdiepen. Wellicht herken je veel en kan je daardoor de gedragingen wat beter plaatsen. In het algemeen is het goed te beseffen en te blijven herinneren dat manipulatie voortkomt uit onmacht. Een voorbeeld: iemand die mensen voor zich probeert te winnen middels manipulatie, vertrouwt er niet op dat mensen voor hem/haar zullen kiezen als die persoon gewoon zichzelf is. Die persoon is eigenlijk heel onzeker. Door je dit te blijven beseffen ervaar je hopelijk dat je minder last hebt van de manipulatie. Wellicht schrijf ik een keer een apart blogartikel over manipulatie, er valt veel over te zeggen namelijk.

   Dank voor je mooie vraag!

   Jojanneke

 8. Suzanne says:

  Mooi artikel! Ik ga met deze woorden in mijn gedachtengang vanmiddag bij mijn schoonvader op visite?.
  Ik heb altijd coaches gehad die zeiden “je zult het bij jezelf moeten zoeken “. 15 Jaar van mijn leven viel er altijd wel wat te veranderen aan mezelf. Iedere dag bezig met zelfreflectie omdat ik het gevoel had altijd te moeten veranderen. Nooit was ik goed genoeg.
  Ik ben eigenlijk momenteel best blij met mijn huidige coach die zegt “je bent goed zoals je bent” en me vertelt dat bepaald gedrag of gedachten heel normaal zijn. En voorbeelden uit haar eigen leven geeft waaruit blijkt dat de dingen die ik ervaar soms gewoon vrouwen dingen zijn. Een verademing.

  • Jojanneke says:

   Dank je wel Suzanne! Heeft het je een beetje geholpen bij het bezoek aan je schoonvader? Fijn dat je blij bent met je coach en bij haar ervaart dat je goed bent zoals je bent. Dat is een belangrijke en fijne basis! Voor mij sluit het een het ander niet uit: blijven werken aan je bewustwording en bepaalde valkuilen en tegelijkertijd jezelf meer en meer accepteren zoals je bent.

   Groetjes,
   Jojanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.