Omgaan met nervositeit

Een sollicitatiegesprek, een presentatie geven: zomaar wat dingen die ik behoorlijk spannend kan vinden. De nervositeit kan dan door mijn lijf gieren! Het vervelendste daarvan vind ik het idee dat iedereen in de gaten heeft hoe nerveus ik ben. Daar volgen dan gedachten op als: ik maak een belachelijke indruk, nu neemt niemand me serieus. Gelukkig heb ik wat ‘trucjes’ die me helpen anders om te gaan met spannende dingen. 

Omgaan met nervositeit

Tot rust komen

Het helpt mij goed om voorafgaand aan een spannende gebeurtenis een moment te nemen om tot mezelf te komen en mijn rust te hervinden. Dat doe ik met behulp van een korte meditatie, waarin ik me concentreer op mijn ademhaling. Ook helpt het me om me in zo’n meditatie te focussen op mijn gronding met de aarde. Als ik nerveus ben, zit ik namelijk met mijn aandacht vooral in mijn hoofd. Als ik letterlijk weer met beide benen op de grond sta, voel ik me sterker en zekerder.

Je bent niet de enige die nerveus is

Het kan lijken alsof jij de enige bent die iets spannend vindt. Dat is een illusie. Soms zijn het de mensen die zich het meest zelfverzekerd  presenteren, die achteraf bekennen dat ze zo zenuwachtig waren. Je bent dus niet de enige en bovendien is het mogelijk dat jouw zenuwen anderen niet eens opvallen.  Als je erg nerveus bent, ben je vaak ook erg gefocust op jezelf. Het kan dan lijken dat jouw omgeving ook erg op jou let. Ik durf te wedden dat dit (bijna) nooit echt zo is.

Hoe erg is het werkelijk?

Je gedachten kunnen een loopje met je nemen als je je zenuwachtig voelt. Je kan dan bij wijze van spreken denken dat je wereld vergaat als een bepaald klusje mislukt. Dat helpt niet bepaald om rustig te blijven en te relativeren. Als mijn gedachten paniekerig worden stel ik mezelf daarom de vraag: als het misgaat, als ik (bijvoorbeeld) deze opdracht niet op tijd af heb, hoe erg is dat dan werkelijk? Is het zodanig erg dat het volgende week nog van belang is, of volgende maand, volgend jaar? Dit helpt mij om de zaak in het juiste perspectief te zien en te relativeren. Toch nog vreselijk nerveus? Dan kan je je ook nog voorstellen dat je 90 jaar bent en terugkijkt op je leven. Zal het moment waar je je nu druk om maakt, van enig belang zijn?

Nervositeit is niet verkeerd

Overigens is nervositeit niet verkeerd. Een gezonde dosis zenuwen zorgt voor adrenaline in je lijf. En die adrenaline zorgt er vaak voor dat je goed presteert. Dus toch nog een (beetje) zenuwachtig voor die spannende gebeurtenis nadat je bovenstaande tips hebt opgevolgd? Bedenk dan dat dit je juist zal helpen om tot een goede prestatie te komen. 

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.