Omgaan met vermoeidheid: mijn verhaal

Het is zo’n half jaar stil geweest op mijn blog. Normaal gesproken verschijnt er 1 à 2 keer per maand een nieuw blogartikel, maar de afgelopen maanden  liep het anders. Ik was moe, heel moe. Nu het weer een stuk beter gaat met mijn energie, pak ik de blogdraad weer op. Schrijven over de vermoeidheid van de afgelopen maanden voelt kwetsbaar maar ook sterk. Dit soort periodes horen tenslotte ook bij het leven en het wegstoppen, voor mezelf of voor anderen, voelt niet goed. Daarom deel ik graag met je hoe ik met de vermoeidheid ben omgegaan en hoe ik heb gezorgd dat mijn energie terug kwam.

Omgaan met vermoeidheid: mijn verhaal

Geen burn-out, vermoeidheid door een combinatie van factoren

Om eventuele misverstanden uit de weg te helpen: van een burn-out was geen sprake. Ik weet uit ervaring hoe een burn-out voelt en dit was anders. Sommige dingen gingen wel gewoon goed; het coachen bijvoorbeeld kon ik doen met evenveel aandacht en plezier als altijd. De vermoeidheid kwam door een combinatie van factoren. Zo bleek ik een tekort aan wat belangrijke stofjes te hebben, maakten familieomstandigheden dat ik veel stress en zorgen had en was ik naast het coachen met een energieslurpend project bezig. Er waren ook positieve factoren, zoals gaan samenwonen en alle regeldingen die daarbij komen kijken. Er waren kortom veel dingen die energie vroegen, terwijl de energietoevoer achterbleef.

Tijd om de vermoeidheid serieus te nemen

De vermoeidheid uitte zich op verschillende manieren. Prikkels kwamen harder binnen dan normaal, net alsof een beschermlaagje weg was. Ik merkte dat ik minder kon hebben en eerder geagiteerd reageerde. Ik zag enorm op tegen sociale dingen. Ook miste ik inspiratie, om te bloggen bijvoorbeeld. Sporten vergde dubbel zoveel energie als gebruikelijk. Begin dit jaar wist ik dat het tijd was de vermoeidheid (en dus mezelf) serieus te nemen. Ik voelde de energie namelijk bijna letterlijk uit me weg stromen en kreeg klachten als duizeligheid en tintelingen. Tijd voor actie, dat was duidelijk.

Geen sociale afspraken en afzondering

Op dit punt had ik al een poos geen sociale afspraken meer gemaakt. Ik wilde in mijn vrije tijd zo min mogelijk mensen om mij heen (behalve mijn partner en familie). Voor een introvert, zeer sensitief persoon als ik is alleen zijn sowieso belangrijk, maar helemaal als ik laag in mijn energie zit. Ik kan me dan niet goed afschermen en raak uitgeput van energetische uitwisseling. Ik zette mijn fase van afzondering dus voort, al zorgde dat wel voor schuldgevoelens. Niet iedereen begreep het en het werd soms persoonlijk opgevat. Dat vond ik lastig, maar mijn focus was duidelijk: mijn welzijn. De afzondering deed me goed. Er kwam minder op me af en ik voelde me fijn in mijn kleinere wereld.

Sporten, bloggen en meer dingen schrappen

En zo waren er meer dingen die ik voor langere tijd schrapte. Met het project dat zoveel energie kostte, stopte ik volledig. Sporten schoof ik op de langere baan, want dat putte me alleen maar verder uit (binnenkort wijd ik een apart blogartikel aan het onderwerp sporten, energie en luisteren naar je lichaam). Ook het bloggen zette ik on hold. Dat was niet makkelijk. Ik vind het zo fijn om al schrijvend inspiratie te delen! Toch was het nodig. Ik bleef het bloggen steeds weer op nieuwe to-do lijstjes zetten en dat zorgde voor onrust. Op een gegeven moment besloot ik het daarom helemaal los te laten en te accepteren dat het er nou eenmaal voor langere tijd niet inzat. Ook ideeën voor de doorontwikkeling voor mijn bedrijf liet ik los. Eerst maar eens zorgen dat ik me beter voelde. Het uit mijn hoofd zetten van al deze zaken was niet alleen goed voor mijn energieniveau, het zorgde er ook voor dat de belangrijkste dingen gewoon door konden gaan. Mensen coachen en er zijn voor familie, bijvoorbeeld.

Aandacht voor emotioneel welzijn

Naast het vele loslaten heb ik ook aandacht gehad voor mijn emotionele welzijn.  Er leefde het een en ander dat er uit wilde, maar nog geen uitweg had gevonden. Het onderdrukken van emoties kost veel energie, dus ik vond het belangrijk hiermee aan de slag te gaan. Met hulp van een coach heb ik onderzocht wat er in mij leefde en wat dat nodig had. Dit heeft er onder andere toe geleid dat ik mijn boosheid heb geuit over iets wat me al langere tijd dwars zat. Die boosheid is nu niet ineens helemaal weg, maar het luchtte wel op.

Luisteren naar mijn intuïtie

Als het gaat om mijn gezondheid en welzijn vind ik het belangrijk naar mijn intuïtie te luisteren. Mijn intuïtie zei dat er niks ernstigs aan de hand was, maar dat ik wel hulp moest zoeken. Dat heb ik gedaan. Ik bleek wat tekorten te hebben en kreeg allerlei supplementen. Ik ging ook beter op mijn voeding letten. Na een tijdje begon ik verschil te merken. Beetje bij beetje verdwenen de klachten, kreeg ik meer energie en voelde het minder zwaar om dingen te ondernemen. Mijn zorgvuldige aanpak – loslaten, veel me-time, aandacht voor mijn emotionele welzijn, goede voeding en suppleren – begon zijn vruchten af te werpen. Het hebben van meer energie maakte dat ik regelmatig teveel deed en alle reserves meteen weer opmaakte. Het was fijn om meer te kunnen doen en ik vond het lastig om te doseren. Al ging de opbouw van energie vrij gestaag, het daarmee omgaan ging wat meer met vallen, opstaan en mezelf terugfluiten.

Energie opbouwfase

Hoe het nu gaat? Op dit moment zit ik nog in de opbouwfase als het om mijn energie gaat. Ik ben nog steeds voorzichtig, maar daag mezelf ook uit. Ik pak langzaamaan weer werkdingen op die zijn blijven liggen, doe inmiddels aan krachttraining en ren regelmatig een rondje in de duinen. Ik hou daarbij de balans tussen energie geven en krijgen goed in de gaten. Mijn sociale leven is nog niet wat het was maar misschien is het sowieso een goed idee meer ruimte te geven aan mijn ´introverte leefbehoefte´.  Al met al was en is dit een leerzame periode, waarin gehoor geven aan de vermoeidheid centraal stond. Ik ben blij dat ik ernaar geluisterd heb, het had me veel te vertellen.

Als jij ook fases van vermoeidheid kent of hebt gekend, dan hoor ik graag van je. Lukt het jou te luisteren naar wat de moeheid je te vertellen heeft?

Ik hoop dat je het leuk vond (weer) een blog van mij te lezen. Ik heb in ieder geval de smaak weer te pakken en kijk ernaar uit nieuwe inspiratie met je te delen!

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

10 thoughts on “Omgaan met vermoeidheid: mijn verhaal

 1. Diana says:

  Hee Jojanneke, wat een ontzettend fijne mail. Wat een herkenning! Vermoeidheid loopt als een rode draad door mijn leven. Ik word steeds sneller teruggefloten wanneer ik de batterij weer eens te leeg trek. De batterij is ook echt kleiner geworden, maar mijn “uitgave” blijven hetzelfde. Ik ben blij met je tips! Ik weet het wel, maar goed om het van een ander te horen. Mag ik vragen waar je je tekorten hebt laten checken?
  Liefs, Diana

  • Jojanneke says:

   Hoi Diana,

   Dank je wel voor je reactie! Misschien lukt het je ‘uitgaven’ aan te passen naar je batterij? Ik heb mijn tekorten laten checken via regulier bloedonderzoek en bij een mesoloog.

   Liefs, Jojanneke

 2. Jacqueline says:

  Herkenbaar, mooi geschreven, en dapper dat je dit met je lezers durfde te delen. Goed te lezen dat het de goede kant op gaat, denk aan jezelf…

 3. Victoria says:

  Voor mij verwoord je met kracht en helderheid een heel herkenbaar iets. Wat dapper dat je naar je lichaam hebt geluisterd en hebt gedaan wat voor jóu nodig was. Daar kan ik nog van leren. Ik mag het meer zien als een duidelijke boodschap van mijn lichaam dat het een andere balans nodig heeft, i.p.v. als een zwakte waar ik me maar overheen moet zetten. Dank voor het delen van jouw situatie en het daarmee ruimte maken voor vermoeidheid in mijn leven!

  • Jojanneke says:

   Hoi Victoria, dank je wel voor je mooie woorden. Je verwoordt het voor jezelf ook heel goed: van zwakte is geen sprake, wel van een behoefte aan een andere balans. Jóuw balans. Fijn om te lezen dat ik je heb kunnen inspireren. Veel ruimte & rust gewenst!

   Liefs, Jojanneke

 4. Florence says:

  Dag Jojanneke,

  Telkens weet je me te raken met jouw blogs. Mooi dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen. Het is een les voor mij.
  Dit blog over vermoeidheid is voor mij heel erg herkenbaar. Het blijft worstelen met mijn balans c.q. energie. Wat verwachten anderen van mij en wat kan ik ze nog geven? Wat kan ik en wat wil ik. Het blijft lastig voor mij om te zeggen dat ik iets niet kan, er geen puf voor heb. Toch leer ik zo langzamerhand wel.
  Ik vond een mooi gezegde: ‘De dwaas doet wat-ie niet laten kan en de wijze laat wat-ie niet doen kan’. Ideetje?
  Je hebt me weer aan het denken gezet. Dank daarvoor.
  Ik wens je een mooi herstel van jouw evenwicht.
  Lieve groet,
  Florence

  • Jojanneke says:

   Dag Florence,

   Dank je wel voor je fijne reactie! Ik begrijp je worsteling goed en ermee omgaan is inderdaad een leerproces dat onder andere gaat over ruimte innemen. Mooi dat je er zo bewust mee omgaat! Dat is een belangrijke eerste stap. Treffend gezegde ook, eentje om in het achterhoofd te houden. Heel fijn om te lezen dat ik je aan het denken heb gezet en ik hoop dat je beetje bij beetje meer in balans komt.

   Lieve groet terug,
   Jojanneke

 5. Esther says:

  Hi Jojanneke, ik ben benieuwd welke voedingsstoffen jij miste en welke supplementen je er fysiek weer bovenop hebben geholpen? Ben eigenlijk altijd wel moe maar wijd dat ook aan veel te laat naar bed gaan en ‘s ochtends vroeg weer op. Dender maar door zodat ik nauwelijks nog weet hoe het voelt om echt uitgerust te zijn. Blij om te lezen dat jij op weg bent je vorm en balans te hervinden. Take care!

  • Jojanneke says:

   Hoi Esther,

   Ik ken het gevoel! Ik heb een aantal homeopathische middelen en vitaminen voorgeschreven gekregen. Ik geef liever geen merknamen door, omdat ik niet wil dat lezers van dit blog zelf gaan ‘rommelen’ met supplementen op basis van mijn ervaring. Ik denk dat het voor iedereen met vermoeidheidsklachten een goed idee kan zijn om te laten testen of er tekorten zijn. Daarnaast wil ik benadrukken dat de oplossing voor mij niet het suppleren alleen was, maar de totale combinatie van zorg voor lichaam en geest.

   Dank je wel voor je lieve woorden! Ik wens jou ook toe dat er meer balans komt en dat je je uitgeruster zult voelen.

   Liefs, Jojanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.