Omgaan met werkloosheid

Maar liefst 8,7 procent van de beroepsbevolking is op dit moment werkloos.* De kans is groot dat je iemand kent die zijn baan is kwijtgeraakt. Misschien heb je het zelf meegemaakt, zit je er nu middenin of maak je je zorgen over je baan. Hoe ga jij om met (het vooruitzicht op) werkloosheid? 

Omgaan met werkloosheid

Baanverlies en je houding

Verschillende mensen gaan verschillend om met baanverlies. Met de één gaat het prima, een ander voelt zich somber. Dat heeft voor een groot deel te maken met je houding. Het goede nieuws is dat je houding een keuze is. Je houding kan je veranderen. Dat klinkt misschien makkelijk gezegd en veranderen kan een lastige opgave zijn. Weten dat je een keuze hebt en daar bewust bij stil staan is een mooi begin.

Overtuigingen ten aanzien van werkloosheid onderzoeken

Als je denkt dat je baat hebt bij een positievere houding ten aanzien van werkloosheid, is het een goed idee om je gedachten over dit onderwerp te onderzoeken. Er is een aantal  veelvoorkomende overtuigingen, die meestal geen goed gevoel geven en je houding niet op een constructieve manier voeden. Zoals:

 • Ik mag niet luieren, ik moet iets doen
 • Ik moet een bijdrage leveren aan de maatschappij
 • Ik ben nu nutteloos, waardeloos

Werken aan je overtuigingen en gevoel van eigenwaarde

Deze overtuigingen versterken elkaar op een negatieve manier. Elke overtuiging kan je onderzoeken. Waar komt jouw overtuiging vandaan? Wat als het niet  waar is, wat doet dat met je? Een overtuiging kan als 100% waar voelen en toch is het mogelijk om deze los te laten en ruimte te maken voor gedachten die je een beter gevoel geven.  Als je hulp wilt bij het werken aan je overtuigingen, gevoel van eigenwaarde en houding, kan ik je in mijn praktijk begeleiden.

Je waarde hangt niet af van een baan

Met betrekking tot een bijdrage leveren aan de maatschappij en waardeloos zijn, zie ik het heel anders. Ieder van ons is een compleet mens, met verschillende rollen. Bijvoorbeeld moeder, partner en werknemer. Als een van deze rollen (tijdelijk) wegvalt, ben jij nog steeds jij. Je bent dezelfde persoon en jouw waarde hangt niet af van het wel of niet hebben van een baan.

Overtuigingen die vertellen dat je een nietsnut bent

Het moeten leveren van een bijdrage aan de maatschappij en productief moeten zijn  komt denk ik voort uit het Calvinisme. Toen ik een tijd werkloos was vond ik dat best ontspannen. Ja, ik wilde weer aan de slag en daar deed ik mijn best voor. Maar in de tussentijd genoot ik van stressvrije ochtenden zonder wekker, het niets moeten en mijn dag zelf kunnen indelen. Genieten van een (onverwachte) pauze terwijl je ijverig solliciteert: het kan zolang je je niet identificeert met overtuigingen die je vertellen dat je een nietsnut bent.

Kiezen om het zwaar of ontspannen te maken

Je maakt niet meer kans op een baan door jezelf geen ontspanning en plezier te gunnen (sterker nog, je maakt waarschijnlijk meer kans met een relaxte houding). Je neemt je zorgen er niet mee weg. Je wordt er waarschijnlijk geen gelukkiger mens van. Je kan niet meer doen dan je best met solliciteren. Het zwaar maken voor jezelf, of meer ontspannen omgaan met de situatie: dat is een keuze.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

*Bron: CBS

Facebooktwitterpinterestlinkedin

0 thoughts on “Omgaan met werkloosheid

 1. Eduard says:

  Grappig lettertype, die Sansation. En nog zomaar gratis ook.
  Maar dit formulier werkt niet goed: waar moet ik wat invullen?
  Verder laat je één heel belangrijk punt onbesproken: veel werknemers zijn zzp-er geworden en die zitten net zoals andere zonder werk, maar ook zonder geld (want bijv. eigen huis, dus geen uitkering). Dan gaat luieren echt pijn doen, hoor!

 2. Irma Soetekouw says:

  Vaak raak je in de stress als je je baan kwijt bent, belangrijk is het dat je dan weer in je kracht komt te staan, weet wie je bent, wat je kunt en wat je wil. 4 oktober is er een mooie masterclass. zie http://www.resetreshape voor informatie, zeker de moeite waard !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.