Ontdekken wat je wilt begint bij ontdekken wie je bent

Het is één van de meest voorkomende aanleidingen voor een coachtraject in mijn praktijk: het verlangen om te ontdekken wat iemand écht wil. Het is een verlangen dat ik goed ken. Ooit stond ik zelf vertwijfeld en ongeduldig op een zelfde punt. Ook nu mijn richting helder is, is bezinning regelmatig welkom. Een missie, passie, doel, bezieling of ambitie is namelijk niet statisch en blijft zich ontwikkelen. Maar hoe doe je dat dan, ontdekken wat je wilt? Over dit onderwerp valt veel te vertellen. In dit artikel beperk ik me tot wat volgens mij één van de belangrijkste sleutels is: het ontdekken wie je bent.

Ontdekken wat je wilt begint bij ontdekken wie je bent

Wat is jouw waarheid?

Waarom is het nodig te ontdekken wie je bent, voordat je kunt ontdekken wat je wilt? Met ontdekken wie je bent, bedoel ik vooral het ontdekken van je eigen visie, normen en waarden. Wat is belangrijk voor jou, en wat niet? Waar sta je voor? Wat is jouw blik op de wereld? Samenvattend: wat is jouw waarheid? Wat leeft diep binnenin jou en wil tot uiting komen?

Jouw waarheid bedekt door waarheden van anderen

Jouw waarheid kan in meer of mindere mate bedekt zijn geraakt door waarheden van anderen. Je leert normen, waarden en visies aan van bijvoorbeeld ouders, leraren, vrienden, partners, de media, de publieke opinie, enzovoort. Je leert hoe het hoort en hoe het moet. Dat heeft een sociale functie, maar kan het ook ingewikkeld maken om bij jezelf te blijven, je hart te volgen en eigen pad te kiezen. Er ontstaan dan als het ware ‘laagjes’ om jouw kern heen. Jouw waarheid, die gaat over wie jij bent en hoe jij in het leven staat, is bedekt geraakt.

Ont-dekken wat bedekt is

Als je niet goed weet wat je voor staat en wat je wil, laat je je waarschijnlijk veelal leiden door al die normen, waarden en visies die je hebt opgepikt. Je laat je dan leiden door hoe je denkt dat het hoort en moet. Dat maakt het lastig om te ontdekken wat je écht wilt in het leven. Daarom begint de ontdekkingstocht bij jezelf en bij het ont-dekken van dat wat bedekt is geraakt. Dit proces begint bij het bewust worden van de waarheden die niet echt van jou zijn en vraagt om geduld, aandacht en veel gewaarzijn.

Het ontdekkingsproces aangaan

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om dit ontdekkingsproces aan te gaan. Neem je bijvoorbeeld voor je gedachten over hoe het hoort en wat moet (of juist niet mag) voortaan niet zomaar voor lief te nemen. Daag je gedachten uit, door je bijvoorbeeld af te vragen:

  • Van wie heb ik geleerd zo te denken?
  • Vind ik dit wel echt? Waarom wel, of niet?
  • Zou ik dit meegeven aan mijn eigen kind? (deze vraag werkt ook prima als je geen kinderen hebt en/of wil) Zo niet: wat dan wel?
  • Wat zou ik kiezen te denken als ik de baas was?
  • Wat zou ik kiezen te denken als ik alleen op de wereld was?

Het is raadzaam zeker in het begin de tijd te nemen voor dit soort vragen. Ga er echt even voor zitten en schrijf je inzichten op. Of mediteer op de vragen en laat de antwoorden op die manier naar boven komen. Verwacht niet dat je meteen alle antwoorden hebt. Geef jezelf tijd om af te pellen wat niet van jou is.

Meditatie en creatieve expressie

In het algemeen is het helpend om regelmatig te mediteren, met of zonder vragen. Meditatie helpt je namelijk om je innerlijke stem te horen. Als je het leuk vindt om collages te maken kan je dat ook proberen. Maak er een intuïtief proces van, zonder het proces of het resultaat te analyseren en/of te bekritiseren. Onderwerpen kunnen bijvoorbeeld ‘mijn hart/waarheid/passie’ zijn. Of ben je meer iemand van het geschreven woord of andere vormen van (creatieve) expressie? Doe vooral die dingen waar je enthousiast van wordt.

Wat zou ik doen als..

Tot slot geef ik je een laatste vraag mee voor de momenten waarop je merkt dat je geneigd bent je te laten leiden door (het gedachtegoed van) anderen: wat zou ik doen als ik er volledig en onvoorwaardelijk mag zijn?

Ik wens je een mooie ontdekking toe!

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

One thought on “Ontdekken wat je wilt begint bij ontdekken wie je bent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.