Opruimen, loslaten en ruimte maken voor nieuwe energie

“Zoals jij bent, zo is je huis en zoals je huis is, zo ben jij”, luidt een Chinees gezegde. Is het een rommeltje in je huis, staat het vol met spullen of straalt je woning ruimte uit? Opruimen en spullen wegdoen creëert niet alleen ruimte en orde in je huis. Het doet nog veel meer.

Opruimen, loslaten en ruimte maken voor nieuwe energie

Opruimen om los te laten wat niet meer bij je past

Als het rommelig is in mijn woning word ik daar onrustig van. Gelukkig heb ik geen moeite om spullen weg te doen.  Vaak voel ik me erna opgelucht en letterlijk en figuurlijk opgeruimd. Ik heb vooral behoefte om op te ruimen als een bepaalde periode wordt afgesloten. Ik denk dat het mijn manier is om het proces van loslaten te stimuleren en ruimte te creëren voor nieuwe energie.

Frisse wind in je leven

Als je moeite hebt om los te laten (bijvoorbeeld het loslaten van mensen die niet meer bij je passen of niet constructieve denkpatronen) kan het zijn dat dit zich weerspiegelt in je woning en in het geen afstand kunnen doen van spullen. Als je hier verandering in wilt brengen en toe bent aan een frisse wind in je leven is het dus een goed idee om eens te beginnen met je huis. Want door afstand te doen van wat geen functie of positieve waarde meer heeft maak je letterlijk en figuurlijk ruimte voor wat nu wel bij je past.

Helpt dit in het realiseren van mijn geluk?

Sommige spullen zijn al zo lang onderdeel van ons leven dat we er geen vraagtekens meer bij stellen. Hetzelfde geldt vaak voor de personen, situaties en omgevingen in ons leven en de dingen die we denken en doen. Soms is het nodig de balans op te maken: heb ik dit nog nodig? Helpt dit me in het realiseren van mijn geluk of staat het mijn geluk juist in de weg? Hoe zou het zijn als dit geen onderdeel meer is van mijn leven? Het grappige is dat je deze vragen bij veel zaken kunt stellen. Bij een oude trui, lamp, maar ook bij een vriendschap of werkgever. Als ik zelf twijfel of ik iets zal behouden of wegdoen stel mezelf de vraag: als ik dit vandaag de dag zou tegenkomen,  welk gevoel zou ik er dan bij hebben? Zou ik willen dat het een onderdeel van mijn leven wordt?

‘Does it spark joy?’

Marie Kondo is een Japanse opruimgoeroe met meerdere boeken op haar naam (zoals ‘Opgeruimd!‘ en ‘Spark Joy‘) die je kunnen helpen korte metten te maken met rommel en chaos. Ook Marie daagt je uit stil te staan bij de waarde van dingen. Dat doet zij met de vraag: ‘Does it spark joy?’

Ik wens je een opgeruimd huis, een opgeruimde geest en veel ruimte voor nieuw geluk toe.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

One thought on “Opruimen, loslaten en ruimte maken voor nieuwe energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.