Werken aan je persoonlijke groei? Let dan eens op je taalgebruik

Taal is zeg maar echt mijn ding 😉 De woorden en zinnen die je gebruikt doen namelijk iets wonderlijks: ze bepalen (deels) hoe je jezelf neerzet in de wereld, hoe je overkomt en de mate waarin je jezelf waardeert en stimuleert. Daarom let ik bij coachees op hun taalgebruik en vraag ik weleens om een andere formulering. Eén die liefdevoller en minder zelfkritisch is, bijvoorbeeld. Met taal kan je jezelf klein maken, krachtig neerzetten, motiveren óf naar beneden praten. Dit maakt dat taal een ingang biedt naar persoonlijke groei. Als je bewust omgaat met je taalgebruik, stel je jezelf in staat meer persoonlijk leiderschap, innerlijke kracht, ruimte, mindfulness, keuzevrijheid en zelfcompassie/ zelfwaardering te ervaren. Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar in werkelijkheid is het vrij simpel. Hoe je jouw taalgebruik inzet als middel voor persoonlijke groei, leg ik in dit blogartikel uit.

Werken aan je persoonlijke groei? Let dan eens op je taalgebruik

Van jezelf kleineren naar ruimte innemen

Verkleinwoorden zijn op zichzelf niet negatief. Het wordt een ander verhaal als de verkleinwoorden die je gebruikt betrekking hebben op jezelf. Je hebt bijvoorbeeld een vraagje, verzoekje of puntje in plaats van een vraag, verzoek of punt. Of je praat over je bedrijfje en niet over je bedrijf. Wat gebeurt er in deze voorbeelden? Je maakt dat wat je doet, signaleert, wilt of nodig hebt letterlijk en figuurlijk kleiner. Vaak ligt de overtuiging dat je niet lastig moet zijn, niet teveel wensen hoort te hebben en niet teveel ruimte moet innemen hieraan ten grondslag. Jezelf kleiner maken is dan een handige strategie. Als je je hierin herkent, is ruimte innemen de les waar het om draait. Je taalgebruik kan daarbij helpen, simpelweg door verkleinwoorden te vermijden. Het gaat dan natuurlijk alleen om woorden die betrekking hebben op jezelf. Het kan best ongemakkelijk voelen om meer ruimte in te nemen met behulp van je taalgebruik. Je neemt dan ook een stap buiten je comfortzone én een stap naar persoonlijke groei!

Afstand nemen van negatieve gedachten en uitspraken

Negatieve gedachten  en uitspraken hebben een doorwerkend effect. Als ik bijvoorbeeld vaak denk en zeg dat ik dom ben, ga ik dat steeds meer geloven. Ik ga me identificeren met de gedachte (ik denk dat ik dom ben, dus ben ik dom) en het wordt dan steeds ingewikkelder om in te zien dat het tegendeel ook waar kan zijn. Negatieve gedachten zijn niet zomaar weg maar je kunt er wél mindful en constructief mee omgaan. Dat doe je door voortaan te zeggen: “Ik merk dat ik denk dat ik dom ben” (of iets anders natuurlijk). Voel je het verschil? Door op deze manier te praten, creëer je een gezonde afstand tot de gedachte en identificeer je je er niet mee. Maar het belangrijkste is nog wel dat je minder rot zal voelen door de erkenning dat je zoveel meer bent dan alleen maar die vervelende gedachte.

Meer keuzevrijheid en autonomie ervaren

Het is heel normaal om “ik kan niet” of “ik heb geen tijd” te zeggen als iets niet uitkomt. Eigenlijk klopt dit nooit, want tijd is er altijd en je kunt altijd kiezen wat je doet met je tijd. Op het moment dat je denkt dat je niet kunt of geen tijd hebt, betekent dit dat je (onbewust) al een keuze hebt gemaakt. Je kiest er bijvoorbeeld voor naar je werk te gaan, te sporten of sociale verplichtingen na te komen. Zeggen dat je niet kunt of geen tijd hebt, kan maken dat je je overgeleverd voelt aan iets wat buiten jezelf ligt. Je kunt je zelfs slachtoffer voelen van je agenda. Door andere woorden te kiezen, haal je het leiderschap weer naar jezelf toe en ervaar je meer keuzevrijheid en autonomie. Zo zeg ik zelf liever dat ik al iets in mijn agenda heb staan, dat iets niet handig uitkomt, ik iets anders wil doen of dat ik de voorkeur geef aan een ander moment. Ik voel me krachtiger als ik op deze manier communiceer. Overigens geldt ongeveer hetzelfde voor het zeggen dat je iets moet. Daar schreef ik eerder het blog Minder moeten en meer willen over.

Jezelf ruimte voor groei gunnen

Ik hoor mijn coachees weleens zeggen dat ze gewoon heel slecht ergens in zijn, iets niet kunnen of dat iets nooit gaat lukken. Het zijn begrijpelijke uitspraken en ik denk dat iedereen weleens moedeloos hetzelfde heeft gedacht en gezegd. Het zijn ook stellige uitspraken, waar een diskwalificatie in verscholen ligt. En dat is heel zonde, want als je jezelf diskwalificeert bestaat de kans dat je het opgeeft. Maar hoezo zou iets wat nu niet lukt, in de toekomst niet kunnen slagen? Zeker als het gaat om je persoonlijke ontwikkeling is het aan te raden voortaan andere woorden te kiezen. Bijvoorbeeld: tot nu toe is het nog niet gelukt. Of: daar ben ik nog mee aan het oefenen. Gun jezelf oefen- en groeiruimte!

Ik ben heel benieuwd of je gaat oefenen met mijn tips en zo ja, hoe dat bevalt. Heb je aanvullende tips? Ik lees ze graag in de comments hieronder. Veel oefenplezier en groei gewenst!

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

5 thoughts on “Werken aan je persoonlijke groei? Let dan eens op je taalgebruik

  • Jojanneke says:

   Beste Monica,

   Leuk natuurlijk als je mijn artikel wilt delen! We waren net op Facebook even in verwarring over wat je bedoelde, maar uiteraard mag je een linkje plaatsen in een Facebook groep (al dan niet besloten). Het hele artikel (de tekst dus) kopiëren en plakken is niet toegestaan. Is het helder zo voor je? Succes!

   Groeten Jojanneke

 1. Simone says:

  Hoi Jojanneke,

  Wat herkenbaar, ik heb een coachee met precies deze casuïstiek. Wat fijn dat je het zo helder omschrijft! Ik ben nog niet zo lang aan het coachen, maar ik vind het mooi en fijn om te zien dat jij precies verwoord wat ik deze coachee ook vertel…… Keep up the good work, ik blijf je blogs lezen.

  Groet,
  Simone

  • Jojanneke says:

   Hoi Simone,

   Wat mooi dat je al een goed gevoel en oor hebt voor het taalgebruik van je coachee(s) en daar ook wat mee doet. En ik blijf zeker schrijven, dank je wel voor je fijne woorden!

   Groet,
   Jojanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.