Eerder schreef ik een blog over het verhaal van een Chinese boer over goed en slecht. De boer maakt van alles mee: zijn paarden lopen weg om vervolgens terug te komen met vijf nieuwe, wilde paarden. Zijn zoon breekt beide benen als hij de paarden wilt temmen. Kort daarop breekt de oorlog uit in China en hoeft de zoon niet te mee vechten vanwege zijn gebroken benen.

Positief of negatief
Bij alles wat de boer meemaakt zeggen de mensen dingen als: “wat erg dat je paarden zijn weggelopen”, of: “wat fijn dat je nu vijf nieuwe paarden hebt”. Zij categoriseren de gebeurtenissen meteen als iets positiefs of negatiefs. De boer zelf onthoudt zich echter van zulke uitspraken. Hij zegt niet te weten of het goed of slecht is, wat hem overkomt. En uit zijn verhaal blijkt ook dat het van te voren niet altijd duidelijk is, of iets positief of negatief is.
Niet alles is wat het lijkt
Terugkijkend op het voorgaande jaar geef ik de Chinese boer gelijk. In een vervelende situatie heb ik een waardevol persoon leren kennen. Een geschil leidde tot een gesprek, wat leidde tot verbinding. Iets wat ik heel graag wilde bleek toch niet zo leuk toen ik het eenmaal bereikt had. Niet alles is wat het op het eerste gezicht lijkt, zo blijkt. Op deze manier terugkijken inspireert me om met een open blik het nieuwe jaar in te gaan.
Positief terugkijken op jouw jaar
Hoe kijk jij terug op jouw afgelopen jaar? Misschien zijn er dingen gebeurd die je als heel vervelend hebt ervaren: gedoe op je werk, misschien wel baanverlies, relatieperikelen, ziekte, etc. Als je terugkijkt op deze gebeurtenissen met het verhaal van de boer in je achterhoofd, kijk je er dan anders naar? Heeft het ook tot iets positiefs geleid? Hebben sommige gebeurtenissen wellicht plaatsgevonden zodat iets anders kon gebeuren?
Ik wens je fijne feestdagen en een inspirerend nieuwjaar.
Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
- Goede voornemens voor het nieuwe jaar: zo lukt het wel
- Reflecteren op het voorbije jaar: wat zijn jouw lessen en verborgen pareltjes?
- De essentie van effectief loslaten
Liefs,
Jojanneke




Hoi Jojanneke,
Leuke blog! Wat je beschrijft is wat de Taoisten ‘Wu wei’ noemen, de kunst van het niet doen. Als je dit beheerst kun je alles bereiken. ..
Dank Erik! Toevallig ben ik momenteel ‘Proberen niet te proberen’ van Edward Slingerland aan het lezen. Dit boek gaat over wu-wei. Heel interessant!