Praktisch idealisme: voor iedereen die iets goeds wilt doen voor de wereld

“Ik wil iets positiefs bijdragen aan de wereld” is een veelgehoorde uitspraak in mijn coachpraktijk. Vaak gaat dit mooie verlangen gepaard met een zekere wanhoop. Want wát dan? Niet iedere idealist heeft een duidelijk doel of plan voor ogen, maar daar wordt het verlangen niet minder van. Soms is het plan wel helder, maar lijkt het realiseren ervan onmogelijk. Ook dat kan enorm frustreren. Waar jij ook staat als wereldverbeteraar in de dop: bijdragen aan een fijnere wereld kan je altijd. Met dit blog hoop ik je te inspireren om jouw idealisme hoe dan ook in de praktijk te brengen. Want dat is fijn voor de wereld, en – niet onbelangrijk – fijn voor jezelf!

Praktisch idealisme: voor iedereen die iets goeds wilt doen voor de wereld

Gun jezelf en jouw droom tijd

Begrijp me niet verkeerd: als je grootse dromen of plannen hebt als wereldverbeteraar hoop ik van harte dat je deze zult realiseren. Als je nog niet goed weet wat of hoe; gun jezelf dan tijd. Je zit in een proces dat zich niet laat forceren, net zoals trekken aan een plantje niet leidt tot snellere groei.  Wat ik je wel aanraad: heb geduld en houd je droom levend, bijvoorbeeld door te dagdromen. Een boek dat ik iedereen die een wens wil realiseren adviseer om te lezen, is ‘De creatiespiraal’ van Marinus Knoope. Dit boek beschrijft een natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid. Voor de creatieve wereldverbeteraars onder ons is ‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert daarnaast waardevol. 

Wat betekent een betere wereld voor jou?

Een interessante vraag om jezelf te stellen is: hoe ziet een betere en/of mooiere wereld in jouw ogen eruit? Is dit bijvoorbeeld een rechtvaardige wereld, een wereld waarin meer gelachen wordt, meer begrip leeft voor elkaar of beter voor onze planeet wordt gezorgd? Wat is/zijn jouw stokpaardjes? Waar maak je je boos over? Wat zie je graag anders? Het is niet nodig je te beperken tot een bepaald thema, maar het is wel fijn om helder te hebben waar jouw hart naar uitgaat. Weet je het niet zo goed? Geen probleem. Lees gewoon de rest van dit blogartikel en je zult vanzelf merken dat bepaalde ideeën je meer aanspreken dan andere.

Duurzame keuzes maken 

Duurzame keuzes maken vanuit liefde en zorg voor onze planeet en al haar levende wezens: het is hip, het is noodzakelijk én het is leuk. Mijn belangrijkste tip over duurzaamheid is: wees niet te streng voor jezelf en sta jezelf toe stap voor stap duurzame keuzes te maken. Zodra je je gaat verdiepen in wat er allemaal beter en groener kan, kan je je nogal overweldigd voelen, is mijn eigen ervaring. Elke duurzame keuze die je maakt, is er één in de goede richting. Het voert wat ver om in dit blog op te sommen wat je allemaal kunt doen op het gebied van duurzaamheid. Van je plastic consumptie minderen, minder dierlijke producten gebruiken, zuiniger omgaan met je water- en energiegebruik tot het verduurzamen van je garderobe en badkamerkastje: het behoort allemaal tot de mogelijkheden en het draagt allemaal bij. Een fijne en informatieve gids die je erbij kan helpen is ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot. 

Strijden voor rechtvaardigheid

Als je je boos maakt over onrecht in de wereld kan ik het me voorstellen dat je niet goed weet wat jij als individu kunt doen. Als je ervan uitgaat dat alles energie is en alles met elkaar verbonden is (iets wat ik zelf geloof), heeft elke actie, klein en groot, zin. Het heeft zin dat onrecht wordt bevochten in rechtbanken. Het heeft zin om op te komen voor iemand in je omgeving die onrecht wordt aangedaan. Probeer het dicht bij jezelf te houden en kijk naar wat jij nu kan doen. Misschien past het bij je om op social media aandacht te vragen voor onrecht. Of ben jij degene die een mond opentrekt op werk, als er iets gebeurt wat niet door de beugel kan. Of wellicht mag je nu vooral leren om voor jezelf op te komen? Dan raad ik je aan daarmee te beginnen. Vergeet trouwens niet dat opkomen voor jezelf heel inspirerend kan zijn voor anderen. Wie weet wat je in gang zet.

Je inzetten voor een lievere wereld

Lief zijn voor jezelf

Zou je graag zien dat mensen wat liever zijn voor elkaar? Goed nieuws: dit is een thema bij uitstek waar je veel in kunt betekenen. En dat begint bij jezelf. Hoe lief ben je eigenlijk voor jezelf? Zelfliefde en zelfcompassie beoefenen is een heel belangrijk onderdeel van bijdragen aan een lievere wereld. Ik geloof oprecht dat de wereld enorm zou opbloeien als iedereen dit zou doen. Veel narigheid in de wereld is namelijk te herleiden naar een gebrek aan zelfliefde. Gebrek aan zelfliefde leidt bijvoorbeeld tot narcistisch gedrag (narcisme gaat in de kern over een enorme onzekerheid), destructieve pogingen liefde te halen bij anderen (bijvoorbeeld manipulatie), en het veroordelen van anderen (anderen omlaag halen om je beter te voelen). Lief zijn voor jezelf doe je dus voor jezelf én voor de wereld. Lief zijn voor jezelf kan je leren, is zowel mijn persoonlijke als professionele ervaring. Het kan fijn zijn erover te lezen (ik heb er meerdere blogartikelen over gelezen – zoek maar op ‘zelfliefde’), een workshop of iets dergelijks te volgen of er professionele hulp bij te zoeken (ik help je er graag bij!). 

Leven en laten leven

Ook belangrijk als je je wilt inzetten voor een lievere wereld: probeer anderen minder te veroordelen. Leef en laat leven, daar word je zelf uiteindelijk ook het gelukkigst van. Besef dat iedereen een verhaal heeft en dat we ons allemaal uiteindelijk gewoon gelukkig en geliefd willen voelen. Uiteraard draagt roddelen ook niet bij bij aan een lievere wereld, evenmin als negativiteit verspreiden online. Wees mindful als het gaat om de manier waarop je aanwezig bent, zowel in de online als offline wereld. Is het een reflectie van wat je wenst voor de wereld?

Wees iemands lichtpuntje

Misschien wel mijn favoriete manier van bijdragen aan een fijnere wereld: lichtpuntjes verspreiden! Lichtpuntjes zijn voor mij de onverwachte, vaak kortstondige momenten waarop ik ineens licht en liefde ervaar. Dat zit ‘m vaak in kleine dingen: een kort hart tot hart gesprekje, een oprechte glimlach, een klein, lief gebaar. Het zijn van die momenten die je dag doen oplichten en waarna je met een glimlach verder gaat. Het leuke van lichtpuntjes is dat geven en ontvangen min of meer hetzelfde is. Als je ziet dat iemand oplicht door iets wat jij gedaan hebt, word je daar zelf ook blij van. Je kunt bijvoorbeeld iemands lichtpuntje zijn door een glimlach te schenken, een collega te verrassen met een lekkere, verse koffie of gewoon eens écht te informeren hoe het met iemand gaat en vervolgens ook echt te luisteren. Het zijn de meest simpele dingen die een heel fijn verschil kunnen maken. 

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk behoort natuurlijk altijd tot een optie. Als structureel vrijwilligerswerk teveel is (of als je daar gewoon geen zin in hebt – mag ook!) is misschien een keer een dag meedraaien wel mogelijk en leuk. In Den Haag kan dit makkelijk via ‘Den Haag Doet’. Ook in veel andere steden is het mogelijk voor een dag vrijwilligerswerk te doen. 

Dit blogartikel is vast niet compleet, toch hoop ik dat ik je heb kunnen inspireren. Bovenal hoop ik dat je beseft dat je nu al iets kunt doen met jouw goede intenties en dat elke actie, groot én klein, een verschil maakt. 

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Praktisch idealisme: voor iedereen die iets goeds wilt doen voor de wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.