Reflecteren op het voorbije jaar: wat zijn jouw lessen en verborgen pareltjes?

Het einde van het jaar komt in zicht en biedt een moment om terug te kijken en te reflecteren op 2018. Misschien denk je in eerste instantie niet heel positief over het afgelopen jaar. Misschien is er veel gebeurd wat je als negatief hebt ervaren. Als je niet verder kijkt, zie je ook alleen het negatieve. In dit blog neem ik je mee voor een andere kijk. Eentje die onverwachte pareltjes en waardevolle lessen onthult in jouw 2018.

Reflecteren op 2016: wat zijn jouw lessen en verborgen pareltjes?

Hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet

​Positieve gebeurtenissen kunnen verhuld zijn in een lelijk jasje. Je raakt bijvoorbeeld je baan kwijt en voelt je terneergeslagen, om later te beseffen dat het het beste is wat je kon overkomen, omdat je nu iets kan doen wat beter bij je past. Of je relatie gaat uit en je kan je niet voorstellen dat je je ooit weer gelukkig zult voelen, om later te constateren dat je je gelukkiger dan ooit voelt. Hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet en hoe je je voelt. Probeer je blik open te houden en dit jaar niet bij voorbaat af te doen als een rot jaar als er vervelende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

Jouw verborgen pareltjes ontdekken

​Hoe ontdek je jouw verborgen pareltjes? Wat waren jouw lessen, thema’s, inzichten en groeimomenten? Misschien is je eerste gedachte dat je die helemaal niet hebt. Het is ook nodig er bewust bij stil te staan, want in de dagelijkse haast en beslommeringen ga je er al snel aan voorbij. Neem de tijd om met aandacht stil te staan bij de volgende vragen.

Wat heb je als heftig en/of naar ervaren?

​Misschien heb je in voorbije jaar te maken gehad met ziekte, ontslag, een conflictsituatie of verlies. Als je terugkijkt op de heftige en/of nare gebeurtenissen, welke kansen kan je dan ontdekken? Dit kan bijvoorbeeld een kans zijn om op te laden na jezelf opgebrand te hebben, of een kans om te kiezen voor jezelf in plaats van te doen wat je denkt dat anderen van je verwachten. Waartoe werd je uitgenodigd? Was het bijvoorbeeld nodig dat je in je kracht ging staan, je uitsprak, ging nadenken over waar je écht gelukkig van wordt of gas terugnam?

Wat was de rode draad?

​Was er iets wat steeds terugkwam? Een rode draad kan bijvoorbeeld zijn dat je ervaart dat mensen je keer op keer afwijzen, of niet respecteren. Een vervolgvraag kan dan zijn: In hoeverre wijs je jezelf af of respecteer je jezelf?

Wat waren de lichtpuntjes?

​Er zijn ook altijd lichtpuntjes. Zo heb ik vaak mooie ontmoetingen en gesprekken met mensen die ik niet ken. In de trein, in de supermarkt.. Soms is het niet meer dan een uitwisseling van een blik of een gesprek van maar een paar seconden. Het zijn ontmoetingen die mijn hart doen oplichten. Misschien herken je dit, of zijn er andere lichtpuntjes die jouw jaar sprankeling gaven. Het zijn soms de kleine dingen die het hem doen. Een lief gebaar, een boek waar je in verrukking over was, een festival waar jij je helemaal in je element voelde; het kan van alles zijn. Zie het kleine moois niet over het hoofd en sluit het in je hart.

Waar mag je jezelf voor respecteren?

Het zijn vaak ogenschijnlijk kleine stappen die een wezenlijk verschil maken. Voor jezelf opkomen bijvoorbeeld, eindelijk eens de rust nemen waar je zo aan toe bent, nee zeggen, risico’s nemen of je hart laten spreken. Wat vind jij best lastig en heb je desondanks toch gedaan of geprobeerd? Erken en respecteer jezelf voor alle kleine en grote stappen die je hebt gezet. Het kan fijn zijn alles op te schrijven en er af en toe naar te kijken en te beseffen dat je wel degelijk bent gegroeid in je persoonlijke ontwikkeling. Wees er maar trots op.

Wat jouw jaar ook bracht, ik wens dat je jezelf al jouw leermomenten en pareltjes toestaat en je jouw jaar kunt afsluiten met een positief gevoel en zin in een nieuw jaar.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.