Tips om je persoonlijke missie te ontdekken

Ik kan me het gevoel nog goed herinneren. Die subtiele kriebel van binnen, die fluisterde dat ik meer uit mezelf kon halen. Ik was eind 20 en zat op een leuke werkplek, had fijne collega’s en kreeg ruimte om me te ontwikkelen. En toch. Toch voelde ik me ongelukkig bij het idee dat dit het was. Wat voor een verschil maakte ik nou werkelijk? Ik verlangde ernaar me met hart en ziel ergens aan te wijden. Maar wat? Ik stond aan het begin van een zoektocht. Een zoektocht die jij misschien herkent. In dit blog deel ik wat mij onderweg hielp en wat juist niet. Ik hoop dat onderstaande tips je helpen om, net als ik, uiteindelijk te ervaren dat je je missie leeft.

Tips om je persoonlijke missie te ontdekken

Geduld en vertrouwen

Ik begin met de tip die je waarschijnlijk niet wilt horen maar die wel belangrijk is: heb geduld. De kriebel die ik voelde was als een net geplant zaadje. Het had tijd nodig om ongestoord te groeien onder de grond. Wat onder de grond groeit is bovengronds niet zichtbaar. Het lijkt dan alsof er niks gebeurt, maar niks is minder waar. Er gaat een heel groeiproces aan vooraf voordat een eerste sprietje zich laat zien. Zo is het ook met onze innerlijke groeiprocessen. Vertrouw erop dat er in jou iets groeit, ook al openbaart dat zich nog niet.

Wat begon met een kriebel groeide uit tot een vulkaan. Een vuur in mij, dat sterker en sterker werd en tot een uitbarsting wilde komen. Op dit punt was het hebben van geduld heel lastig. Het gevoel was zo sterk en nog steeds wist ik het niet zeker. Was het coaching? Of toch iets anders? Ik voelde me daar soms wanhopig over. Het was dichtbij en toch ver weg. Achteraf bezien was ik inderdaad heel dichtbij, maar dat wist ik op dat moment nog niet. Ik was bang dat ik in dit stadium zou blijven hangen. Het had me geholpen ook in dit stadium te vertrouwen en te berusten in het nog niet (zeker) weten.

Richt je op het ‘wat’, laat het ‘hoe’ los

Ik was in mijn ontdekproces vooral bezig met ‘wat’ en weinig met ‘hoe’. Dat was fijn, want daardoor kon ik vrij denken. Ik limiteerde mijn denken niet door bijvoorbeeld al stil te staan bij zaken als financiële zekerheid. Dat hielp me om niet te gaan ja-maren en opties bij voorbaat al uit te sluiten. Vergelijk het maar met een brainstormsessie. Als er iemand aan tafel zit die bij elk idee zegt dat het niet haalbaar en/of realistisch is, is dat niet bepaald bevorderlijk voor de creatieve ideeënstroom. In een later stadium is een kritische blik wél handig. Eerst mag je jezelf de ruimte geven vrij te denken, dromen en fantaseren. Vergeet daarnaast niet dat een missie niet per se tot uiting hoeft te komen in betaald werk. Ook in je vrije tijd, in vrijwilligerswerk of gewoon in je hele manier van zijn en doen kan je ervaren dat je een doel voor ogen hebt.

Hoe wil je herinnerd worden?

Bij het ontdekken van het ‘wat’ helpt het om je af te vragen wat je zou willen dat mensen over je zeggen als je er niet meer bent. Hoe wil je herinnerd worden? Is het bijvoorbeeld belangrijk dat mensen je inspirerend vonden, of dat ze altijd bij je terecht konden? Wat zijn de pijlers waarop jouw persoonlijke missie gebouwd kan worden?

Bewust kiezen met wie je erover praat

Ik wilde veel praten over mijn zoektocht en beginnende ideeën. Sommige mensen konden met mij in de brainstormfase zitten: vrij denkend, zonder belemmeringen. Dat was fijn. Anderen zagen vooral beren op de weg. Dat hielp niet. Er zijn dus mensen die je kunnen voeden in het proces; zij gunnen het je, vertrouwen dat je het kunt waarmaken en denken graag mee. En er zijn mensen die (onbewust) de energie er uit halen. Het is dus wijs om bewust te kiezen met wie je in gesprek gaat: wie voedt jouw zaadje onder de grond en wie niet?

Zie je missie als een stromende rivier

Ik dacht dat er één bepaald vak voor mij weggelegd was en zag het hebben van een missie als iets zwart/wits: het was of het één, of het ander en het was een keuze voor altijd. Daarmee maakte ik het mezelf niet echt makkelijk, want maak met die dreiging boven je hoofd maar eens de juiste keuze. Ik ervaar het hebben van een missie nu heel anders. Ik zie het als een stromende rivier; er zit duidelijk een richting in maar onderweg kan de rivier er steeds een beetje anders uit zien. Misschien dat over een aantal jaar de balans tussen het coachen, schrijven, geven van workshops en andere bezigheden veranderd is. Mijn werkdag ziet er dan anders uit, maar ik ben nog steeds met dezelfde missie bezig. Om de zoveel tijd kijk ik met een frisse blik naar de omschrijving van mijn missie. Ik voel dan of het nog klopt hier en verfijn eventueel. Hoe beter ik mezelf ken en hoe meer ervaring ik opdoe in mijn werkzaamheden, hoe dichter ik bij de essentie kom.

Meerdere goede keuzes

Keten jezelf dus niet vast aan een bepaalde bezigheid, want jouw missie heeft misschien wel verschillende uitingsvormen. Daarnaast kan je eigen groeiproces en de levensfase waarin je zit van invloed zijn op je aandachtsgebied(en). Het één is niet beter of slechter dan het ander, maar gewoon anders. Dat betekent ook dat er niet maar één perfecte keuze is (en dat alle andere keuzes fout zijn), maar dat er meerdere goede keuzes zijn die passen bij wat je wilt bereiken.

Ik wens je veel succes, geduld en vertrouwen bij het ontdekken waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

8 thoughts on “Tips om je persoonlijke missie te ontdekken

 1. Martijn says:

  Al die missies en doelen zijn slechts een substituut voor wat echt belangrijk is; een fijne partner en een gelukkige relatie/gezin. Dat is de essentie van de mens. De rest is bijzaak

  • Jojanneke says:

   Hoi Martijn, dank je wel voor je reactie. Je geeft aan dat een gelukkige relatie/ gezin voor jou het belangrijkst is. Je zou kunnen zeggen dat dit jouw persoonlijke missie is. Een missie gaat m.i. ook niet per se over werk. Zo ken ik bijvoorbeeld iemand die ontzettend geniet van het moederschap en heel toegewijd is als moeder. Als dat geen missie is 😉

   Verder kan iedereen denk ik alleen voor zichzelf bepalen wat echt belangrijk is. De essentie van het leven, zoals je het zo mooi benoemt, kan voor iedereen anders zijn.

   Mooi om te lezen dat jij zo duidelijk voor ogen hebt waar het om draait in jouw leven!

  • Michael says:

   Hoe fijn je relatie ook kan zijn, hoeveel steun en geluk je eruit kan halen, uiteindelijk moet je het alleen doen.. het lijkt me met name prettig dat je naast je (eventuele) relatie vooral doet waar jij gelukkig van wordt en volgens mij brengt het leven iets meer dan alleen een relatie en dat is met name wat uit jezelf wordt voorgebracht. Zelfs zoveel meer dat je een relatie bijna als bijzaak kan zien… hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe gelukkiger je kunt worden in een relatie 😉

   • Jojanneke says:

    Hoi Michael,

    Goede toevoeging. De belangrijkste relatie is die met jezelf, wat mij betreft. Of je nou wel of niet in een relatie zit; de basis voor geluk zit in jezelf. Als die basis er niet is, wordt een relatie al snel een opvulling ipv een aanvulling. Je hebt misschien ook ‘Verslaafd aan liefde’ gelezen van Jan Geurtz? Daar staat dit helder in beschreven.

 2. Ilse van der List says:

  Mooi artikel, die gaat iin het “mailmapje bewaren” :-). Geduld is niet mijn sterkste kant en er kriebelt wel wat maar nog onduidelijk hoe/wat. Dus heb zeker wat aan de tips. Ik ga me nu dan maar focussen op wat en die stromende rivier en de tijd nemen. Al besloten om de volgende opleiding pas in september 2018 te starten zodat ik ook wat rust heb om de huidige opleiding te laten zakken, te oefenen met de geleerde dingen, brainstormen over wat ik wil, praktische informatie inwinnen enz.

  • Jojanneke says:

   Dank je wel Ilse, fijn dat je wat hebt aan de tips. Het leuke is dat een gesprek met jou (over roeping) mij tot dit artikel heeft geïnspireerd 🙂 Mooi dat je ondanks het ongeduld voelt dat het goed is om ruimte te maken voor rust, zodat je kunt integreren wat je nu geleerd hebt. Vertrouw op jouw stroom!

   • Ilse van der List says:

    Haha werkelijk, ik dacht al wat te herkennen in het artikel van een gesprek van ons bij Ophodenpijl toen we naar Tijn Touber gingen, de dingen over dat het niet per se over werk hoefde te gaan, maar dacht dat het toeval was 🙂 Leuk om te horen in ieder geval. Ik ga mijn best doen om op mijn stroom te vertrouwen, best een uitdaging mezelf kennende ;-P

    • Jojanneke says:

     Yep, met dank aan jou en aan Tijn Touber dus! 😉 Wat mij vaak helpt is om me af te vragen of ik me laat drijven door vertrouwen of door angst. Wil ik nu stappen zetten omdat ik bang ben dat het er (bijvoorbeeld) anders niet van komt? Of wil ik stappen zetten omdat ik een beweging uit mijn hart voel (ik voel dan een beweging vooruit en vreugde in mijn hart). Misschien helpt dit je 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.