Toen ik van mezelf begon te houden: een inspirerend gedicht

Dit zou een blog over zelfliefde worden, vol praktische tips en handvatten. Dat is het niet geworden. De inspiratie kwam niet op gang, met frustratie en een mager verhaal tot gevolg. Wat te doen? Eerlijk gezegd wist ik het even niet en ik piekerde over opties als uitstellen of met een ander onderwerp aan de slag gaan. Ik kwam er niet uit en besloot buiten te gaan wandelen. Dat was een goed idee, want nu kwam mijn hoofd wel in beweging en werden de gedachten helder. Ik ontdekte dat ik onrust ervoer en teveel in een actiemodus zat om lekker in een flow een stukkie te schrijven. Aangezien zelfliefde het gekozen thema was, kon ik mezelf net zo goed afvragen wat lief zijn voor mezelf op dat moment zou inhouden. Pushen niet, dat voelde ik duidelijk.

Toen ik van mezelf begon te houden: een inspirerend gedicht

Een oefening in zelfliefde en een co-creatie

Al wandelend dacht ik ineens aan een inspirerend en prachtig gedicht van Charlie Chaplin, en besloot tot een ‘co-creatie’. Wat een fijne middenweg: toch een blog, zonder mezelf gedwongen te hebben tot zwoegen zonder inspiratie. Kortom: de totstandkoming van dit blog was eigenlijk een heel praktische oefening in zelfliefde.
Charlie Chaplin schreef onderstaand gedicht op de dag dat hij zeventig jaar werd. Hij keek terug op zijn leven, en realiseerde zich dat zelfliefde alles in een ander perspectief zet en het leven mooier en lichter maakt. Lees de tekst in alle rust en laat de wijze woorden op je inwerken. Enjoy!

Toen ik van mezelf begon te houden,
zag ik in dat mijn onrust en emotioneel lijden signalen zijn,
dat ik niet leef in harmonie met mezelf.
Nu weet ik: dat is authenticiteit.

Toen ik van mezelf begon te houden,
begreep ik dat ik altijd op het juiste moment op de juiste plek ben,
en dat alles gebeurt op precies het juiste moment.
Ik kan dus rustig zijn.
Nu weet ik: dat is zelfvertrouwen.

Toen ik van mezelf begon te houden,
verlangde ik niet langer naar een ander leven
en zag ik dat alles in de wereld om me heen,
een uitnodiging is om me te ontwikkelen.
Nu weet ik: dat is groei.

Toen ik van mezelf begon te houden,
stopte ik om elke minuut te vullen en
plannen voor de toekomst te maken
nu doe ik alleen dat waar ik blij van word,
waar ik van houd en wat mijn hart laat zingen,
op mijn eigen manier en in mijn eigen tempo.
Nu weet ik: dat is eenvoud.

Toen ik van mezelf begon te houden,
heb ik me bevrijd van alles wat niet goed voor me was:
voeding, mensen, spullen, situaties,
en alles wat aan me trok, wat me weg leidde van mezelf.
Eerst noemde ik het ‘gezond egoïsme’,
nu weet ik: dat is liefde voor jezelf.

Toen ik van mezelf begon te houden,
begreep ik hoeveel ik iemand kan kwetsen,
als ik plotseling verlangens opdring,
zelfs als ik wist dat de tijd er niet rijp
voor was en de ander er niet klaar voor was,
– zelfs als ík die ander was.
Nu weet ik: dat is respect.

Toen ik van mezelf begon te houden,
stopte ik met steeds mijn gelijk willen halen,
en sindsdien merk ik steeds vaker,
dat niets zwart of wit is.
Nu weet ik: dat is bescheidenheid.

Toen ik van mezelf begon te houden,
wilde ik niet langer in het verleden leven en me geen zorgen
meer maken over de toekomst.
Nu leef ik alleen in het moment,
in het hier en nu, waarin alles gebeurt,
en ik noem dat zijn.

Toen ik van mezelf begon te houden,
zag ik in dat mijn gedachten met me aan de haal kunnen gaan,
en me een naar gevoel kunnen geven.
Maar toen ik mijn hart liet spreken, werd mijn mind een waardevolle bondgenoot.
Nu noem ik deze verbinding de wijsheid van het hart.

Wanneer we van onszelf gaan houden,
hoeven we niet langer bang te zijn voor confrontaties,
met onszelf of met anderen.
Zelfs sterren botsen weleens
en daaruit worden weer nieuwe werelden geboren,
Nu weet ik: dat is leven.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.