Onze universele angsten, verlangens en mechanismen (herken jij ze?)

Vijf jaar geleden, kort na het afronden van de opleiding Intuïtief coachen, opende ik de deuren van mijn coachpraktijk. Wat vliegt de tijd! Al vijf jaar nemen mensen met allerlei achtergronden, onzekerheden, pijnen, wensen en dromen me in vertrouwen en mag ik een stukje meelopen op hun paden. Elk verhaal is uniek; toch heb ik in de afgelopen jaren heel wat universele rode draden ontdekt. Die rode draden gaan over wat leeft in het menselijk hoofd en hart: onze verlangens, angsten, patronen en mechanismen. Want hoe verschillend we ook lijken en hoe lastig het soms ook is om elkaar te begrijpen; we hebben veel met elkaar gemeen. In dit blogartikel deel ik een aantal van mijn inzichten. Dat doe ik om jou te laten weten dat je niet alleen staat en onderdeel bent van een geheel. Ook hoop ik dat de inzichten maken dat je met meer compassie kunt kijken naar jezelf en anderen. Enjoy!

Onze universele angsten, verlangens en mechanismen (herken jij ze?)

Mijn inzichten over onze angsten, verlangens en mechanismen

 • We verlangen er allemaal naar om gezien en gehoord te worden. Het lucht op, het werkt helend en het versterkt het gevoel dat je er mag zijn. Dit verlangen kan ook onbewust aanwezig zijn.
 • We willen er allemaal mogen zijn en velen van ons vinden het moeilijk te geloven dat je daarvoor niet perfect hoeft te zijn. Mag ik er echt nu al gewoon zijn?
 • We dragen allemaal oud zeer met ons mee en hebben als gevolg van die pijn verschillende mechanismen ontwikkeld om onszelf te beschermen. Please-gedrag bijvoorbeeld, of een afstandelijke houding.
 • We verlangen allemaal naar liefde en verbinding, ook al voelt het soms veiliger om dat verlangen te ontkennen.
 • Afwijzing is hetgeen iedereen wil voorkomen. Hoe we dat proberen te voorkomen, verschilt per persoon.
 • In essentie hebben we allemaal goede intenties, ook al is dat niet altijd meteen zichtbaar.
 • We hebben allemaal regelmatig last van een innerlijke criticus die ons vertelt dat we het niet goed doen. Daar worden we allemaal (een beetje) onzeker van.
 • We hebben allemaal wensen en dromen, groot en/of klein.
 • Het idee dat we de wereld een beetje mooier kunnen maken maakt ons allemaal blij.
 • We zitten er allemaal weleens doorheen en kunnen dat dan afreageren op anderen.
 • We zijn allemaal mens en we maken er allemaal weleens een potje van.

Wat doet het met je, dit zo te lezen? Verandert het je kijk op jezelf, jouw groeiproces en anderen en hun proces? Leuk als je me dat hieronder wilt laten weten 🙂

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.