Voel je productief met de ‘have done’ lijst

Het was zaterdagochtend en ik wierp een blik op mijn ‘to do’ lijst. Het was een lange lijst en de moed zonk me in de schoenen. Erop volgde de gedachte dat het vast geen productieve dag zou worden. Wat een chagrijnige start van het weekend. .

Voel je productief met de 'have done' lijst

Van to do naar have done

Toen had ik een idee. Ik ging het die dag heel anders aanpakken. De to do lijst liet ik links liggen en ik zou een ‘have done’ lijst maken. Ik zou me compleet richten op alles wat ik had gedaan in plaats van wat nog moest gebeuren. Ik besloot alle dingen die ik niet direct plezierig vind – groot en klein – op te schrijven. Dus bijvoorbeeld ook het doen van de afwas of het plegen van een telefoontje. Een experiment dat verrassend uitpakte. 

Een andere kijk, een ander gevoel

Waar ik de dag begon met het idee dat het allemaal vast niet zou gaan lukken had ik voor het middaguur al 10 punten op mijn have done lijst staan. Het maakte me vrolijk en ik voelde me zowaar productief. Het motiveerde me om nog meer te doen. Aan het eind van de dag stond ik te kijken van de enorme lijst en van het totaal andere gevoel dat ik nu had. Ik besefte dat ik best streng voor mezelf kan zijn, meer oog mag hebben voor wat ik wel bereikt heb en mezelf af en toe een schouderklopje mag geven (ja, dat heb ik die dag ook gedaan ;-)). De have done lijst is geen structurele manier van werken geworden. Maar als ik ooit weer vind dat er weinig uit mijn handen komt ga ik hem zeker weer toepassen. Het gaf een draai van 180 graden aan mijn kijk op mijn productiviteit.

Negatieve gedachten uitdagen

Herken je de ‘ik ben niet productief’ gedachte? Experimenteer dan ook eens met een have done lijst en daag die negatieve gedachte uit. Wat gebeurt er als je je richt op wat je gedaan hebt in plaats van wat je nog moet doen? Doe je meer dan je denkt?  Heb je andere gedachten en voel je je anders? ​

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Voel je productief met de ‘have done’ lijst

  1. Sanne says:

    Ah meis, wat een ontzettend leuk idee!! De volgende keer dat ik denk dat er weinig uit mijn handen komt, ga ik dit ook doen. Het is soms zo verrassend om te zien wat je allemaal doet. Soms is het zoveel dat ik het niet eens kan navertellen. Haha dan maar beter opschrijven om écht dat beeld te krijgen van wat je allemaal neerzet op zo’n dag. Nice work dear! Groetjes, Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.