Waarom je soms geen flow ervaart

Het is heerlijk flow te ervaren. Het gevoel dat je tot grootste dingen in staat bent en dat alles lijkt te gebeuren in jouw voordeel. De energie stroomt en jij hebt precies de juiste golf te pakken. ​Soms is er echter geen juiste golf, geen energie en geen flow maar frustratie en stagnatie. Doe je dan iets verkeerd?

Waarom je soms geen flow ervaart

Geen flow = niet goed bezig?

​Ik ben bekend met beide tegenpolen. Het moeiteloze meedrijven en het gefrustreerde zwoegen. Als het laatste aan de hand is vind ik dat lastig, want soms voelt het dan alsof ik iets niet goed doe. We leven in een tijd waarin er een groeiend bewustzijn is van hoe de wereld en wij energetisch gezien werken en het lijkt soms of het wel of niet ervaren van flow bepaalt of je goed bezig bent of niet. Ik geloof dat die conclusie veel te kort door de bocht is.

Stilstaan bij wat gebeurt

In mijn visie klopt het dat het wegblijven van flow een signaal is. Het gaat echter heus niet perse over wel of niet goed bezig zijn. Er kan veel meer aan de hand zijn! Als je merkt dat je aan het zwoegen bent en alles lijkt tegen te werken is het de kunst om stil te staan en je af te vragen wat er nou eigenlijk gebeurt. Wat maakt dat de boel stagneert?

De verkeerde golf te pakken

​Soms probeer je gewoon echt een verkeerde golf te pakken en wacht er een andere golf op jou. Bijvoorbeeld bij het solliciteren, bij de zoektocht naar een huis of bij het daten. Het kan dan zijn dat je het zo graag wilt dat je niet goed naar je gevoel luistert en niet kritisch genoeg bent. Je wilt dan misschien vooral uit je huidige situatie komen en dan lijkt een andere optie al snel geweldig. Vaak besef je je achteraf dat het inderdaad goed is geweest dat het niks is geworden met die baan, dat huis of die persoon.

Leren van de dingen die niet gaan zoals we wensen

​Een andere reden waarom flow soms wegblijft is dat we gewoonweg iets te leren hebben. Hoe leuk en fijn flow ook is, we leren toch het meest van de dingen die niet gaan zoals we wensen. Zo voelde ik mij recent vastzitten in een negatieve situatie en het leek wel alsof daardoor andere dingen ook vastliepen. Met enige wanhoop vroeg ik me af:  waarom gebeurt dit, wat doe ik verkeerd? Ik deed niks verkeerd. Het was ‘nodig’ negativiteit te ervaren en te leren daar mee om te gaan om vervolgens weer een stap voorwaarts te kunnen maken. Zo simpel kan het ook zijn..

Het wegblijven van flow is een uitnodiging

Het wegblijven van flow heeft een reden. Het is een uitnodiging om oordeelloos te kijken naar de situatie waarin je je bevindt. Wat maakt dat het niet gaat zoals je wilt? Is het nodig je ergens anders op te richten of het over een andere boeg te gooien? Is een belangrijke les op je pad gekomen zodat je verder kan komen?  Wat heb je nodig om uiteindelijk uit de stagnatie te komen: verandering, inzicht, geduld of iets anders?

​Kom je er niet uit? Misschien kan ik je dan met mijn coaching helpen. Inzicht in een ongewenste situatie zet vaak veel in beweging: acceptatie, een andere kijk en een verandering.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

3 thoughts on “Waarom je soms geen flow ervaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.