Minder ‘meer, meer, meer’: dat lucht op en geeft rust

Er is altijd meer mogelijk, op misschien wel alle vlakken in het leven. Je kan altijd harder werken, meer je best doen, meer leren, meer toepassen, meer, meer, meer… Ook ik ben besmet met het ‘meer-virus’. Ik kan meer schrijven, harder m’n best doen voor nieuwe klanten en meer nieuwe producten en diensten ontwikkelen. Ik kan bovendien nog zoveel meer doen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. En dat wat ik al geleerd heb? Dat kan ik nog meer toepassen. En dat is nog niet alles, want elke dag belandt een nieuwe lading wijsheid en tips in mijn mailbox en tijdlijn. Nog meer wat ik kan doen. Nog meer wat ik nu nog niet doe. Het maakt me onrustig. Daarom doe ik de komende tijd minder aan ‘meer, meer, meer’. Ik ben nog maar net begonnen, maar het lucht nu al op en geeft rust. Doe je mee?

Minder ‘meer, meer, meer’: dat lucht op en geeft rust

Een berg wijsheid

Het is een zegen, de boel wijsheid die we met z’n allen genieten. Er is zoveel waar we gebruik van kunnen maken. Zoveel wat we kunnen doen voor meer innerlijke rust, succes, geluk, liefde, welzijn,  gezondheid en noem maar op. Persoonlijk vind ik het daarnaast soms wat beangstigend, die berg wijsheid waar ik voor m’n gevoel wat mee moet. Hoe kan ik al die wijsheid in hemelsnaam tot me nemen? Wat gebeurt als ik niet alles lees en leer? Dan laat ik dus dingen liggen. Misschien wel essentiële dingen. Haal ik dan wel alles uit mezelf en uit mijn leven? Doe ik het dan goed genoeg? Ben ik dan wel goed genoeg?

Uit je kracht door ‘tekort-denken’

Als ik me laat drijven door de angst niet goed genoeg te zijn kan ik mijn dagen makkelijk vullen met inspirerende artikelen, online challenges, webinars, trainingen, et cetera. Een tijdje heb ik dit ook gedaan. Het leverde me interessante kennis op, maar wat ik er vooral aan over heb gehouden is een devaluatie van mijn waarde. Van ‘ik ben lekker bezig’ verschoof mijn denken naar ‘ik moet van alles verbeteren’.  Ik ging een tekort ervaren. Ik zag niet meer wat ik bereikt had maar keek naar alles wat ik nog niet (goed genoeg) deed. Het ‘tekort-denken’ haalde me uit mijn kracht, want ik liet me niet meer leiden door mijn innerlijk kompas. In plaats daarvan liet ik me leiden door tips en adviezen van anderen.

Je eigen wijsheid, gesterkt door wijsheid van anderen

Natuurlijk is er niks mis met tips en adviezen van anderen; als je deze maar niet meer gewicht geeft dan je eigen wijsheid en proces. Je staat dan niet in je kracht. Je staat wél in je kracht als je op basis van je eigen wijsheid, al dan niet gesterkt door de wijsheid van anderen, keuzes maakt. Dat betekent dat je niet lukraak van alles aanneemt maar je jezelf vragen stelt als:

 • Is dit in overeenstemming met mijn eigen waarheid en visie?
 • Is het belangrijk dat ik hier nu wat mee doe? Voel ik dat dit nu aandacht vraagt?
 • Voel ik dat ik in mijn kracht sta als ik hierover nadenk, of voel ik een zorg dat ik het nu nog niet goed genoeg doe?

Minderen met vermeerderen

Naast bovenstaande vragen is er een andere, simpele manier om te minderen met vermeerderen: ontvolgen. De afgelopen tijd heb ik me uitgeschreven voor  veel nieuwsbrieven en heb ik veel ontvolgd op social media. Dit heb ik gedaan op basis van een aantal overwegingen:

 • Wat is onderliggende toon van dit bedrijf? Voel ik dat mijn angst wordt gevoed, of voel ik me juist gesterkt?
 • Wil ik hier binnenkort echt wat mee (bijvoorbeeld: is het nu nodig dat ik marketingnieuwtjes bijhoud, of ga ik er niets mee doen en creëert het slechts onrust)?
 • Los van het aanbod: wat is nu mijn vraag? Waar heb ik momenteel behoefte aan?
 • Wat vind ik op zich interessant maar doe of lees ik eigenlijk nooit (wat een onprettig gevoel veroorzaakt; want dan blijft er wijsheid liggen)?

Ruimte voor innerlijke wijsheid en inspiratie

Less is more. Dat is wat ik ervaar nu er minder op me afkomt. Het geeft rust. Het geeft bovendien ruimte voor innerlijke wijsheid en inspiratie. Als de ‘niet goed genoeg’ gedachte namelijk minder prominent aanwezig is kan het weer stromen. Bovendien voelt de herfst als een heel passend seizoen om los te laten en naar binnen te keren (eerder schreef ik daar dit blog over). Laat het dus maar gaan, de gedachte dat je alles moet lezen en doen. Je mag gewoon zijn, met alle wijsheid die je al bezit.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

3 thoughts on “Minder ‘meer, meer, meer’: dat lucht op en geeft rust

 1. Ilse says:

  Mooie blog weer! Ik heb toevallig net een groot deel van mn nieuws brieven opgezegd, maar met jouw tips en vragen kan ik nog wel een hoop schrappen ☺️. Het creëert inderdaad veel onrust al die artikelen en nog lezen bladen om nog maar niet te spreken over al die gratis e-books/cursussen. Super leuk maar focus verdwijnt hier inderdaad door. Ik ervaar geen gevoel van tekort, behalve tijd tekort, maar wel een enorme druk en het gevoel nog veel te moeten. Dus het klinkt heerlijk dat minderen. Nog even de verleiding weerstaan om daar dan weer veel over te gaan lezen om het zo goed mogelijk te doen ? (Ik maak er een grapje van, maar t werkt wel zo bij mij ?. Ik wil graag ontspullen maar loop tegen dingen aan en dan ben ik dus geneigd er n boek over te kopen, om verder te komen, maar dat boek moet dan wel gelezen worden…enz.enz.)

  • Jojanneke says:

   Dank je wel Ilse! Leuk dat je reageert. Echt grappig dat je net al een groot deel van je nieuwsbrieven hebt opgezegd. Wellicht hangt er iets in de lucht 😉 Ik herken wat je zegt over focus, door de vele hoeveelheid beschikbare informatie kan je focus versnipperd raken. En als je nu al een gevoel van veel moeten ervaart (net als veel mensen denk ik), is het prettig er niet meer ‘moetens’ bij te krijgen, ook al hebben ze een positieve intentie (een handige oefening bijvoorbeeld waarvan je denkt: oh ja, dat zou voor mij ook goed zijn). Zoals je aangeeft kan het idee ontstaan dat je het niet zo goed mogelijk doet als je niet eerst nog dat ene boek lees, bijvoorbeeld.

   Wanneer doe je iets eigenlijk ‘zo goed mogelijk’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.