Weg met de bucket-list, leve de fuck-it list

Wat bepaalt de waarde van jouw leven en wat bepaalt jouw geluk? Is het een optelsom van gave ervaringen of gaat het over meer? ​Bij het fenomeen bucket-list heb ik altijd een huiverig gevoel. Alsof het wel of niet afvinken van punten op een lijst bepaalt in hoeverre je succes en geluk ervaart. Het creëert een mogelijkheid tot ‘falen’ en kan een gehaast en krampachtig gevoel veroorzaken. Terwijl het oorspronkelijke idee erachter juist het creëren van een vrij gevoel is.

Weg met de bucket-list, leve de fuck-it list

Vrij voelen

​Je vrij voelen zit echter niet alleen in de mogelijkheid om dingen te doen, maar ook in het voelen dat je dingen niet moet en hoeft. Je mag op wereldreis, je moet niet. Misschien staan er dingen op jouw bucket-list die je wel graag wilt als de kans zich voordoet, maar die niet essentieel zijn. Ze zijn met andere woorden niet bepalend voor jouw geluk.

De fuck-it list

​Dat soort dingen mag voortaan op de fuck-it list: de lijst van punten die niet afgevinkt hoeven te worden, want je hoeft ze niet meer zonodig van jezelf te doen. Zo hoef ik van mezelf niet meer de hele wereld af te reizen. Ook ervaringen als parachute springen hoeven niet per se. Leuk als het er een keer van komt, prima als ik het nooit ga meemaken. Dingen niet meer moeten van jezelf, geeft dat geen vrij gevoel?

Vrijheid om nee te zeggen

​En is het niet zo dat die gave ervaringen soms helemaal niet zo gaaf uitpakken? Soms zit het geluksmoment in heel andere dingen. Na het zien van de film ‘Lawrence of Arabia’ had ik de diepe wens om naar de Wadi Rum woestijn te gaan. En daar zat ik dan. Met een zeurende reisgenoot met wie ik de pracht van die imposante woestijn niet kon delen. En toen ik de kans had om midden op zee walvissen te zien (iets wat ik al heel lang en heel graag wil meemaken) had ik ineens geen zin. Ik gaf mezelf de vrijheid om nee te zeggen, nam een surflesje en had een geweldige dag zonder walvissen.

Laat je hart leiden, geen lijstje

​Dus vergeet de bucket-list en maak eens een fuck-it list. Geef jezelf ruimte dingen niet te hoeven en gun jezelf daarmee ruimte te ontdekken wat werkelijk waardevol voor jou is. ​Laat je leiden door je hart, niet door een lijstje.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

0 thoughts on “Weg met de bucket-list, leve de fuck-it list

 1. Whizgranny says:

  Ik ben het dus helemaal niet met je eens.
  Toen ik hoorde dat ik er ernstig rekening mee moest houden dat ik niet lang meer te leven had, heb ik meteen mijn bucketlist opgesteld.
  Vlak voor een zware operatie heb ik nummer één van het lijstje afgewerkt: een reis naar Wenen.
  Toen ik me na diverse ingrijpende medische behandelingen weer een beetje fit voelde was nummer twee aan de beurt: een rit met de Flåmsbana in Noorwegen. Gelukkig viel het afwerken van de eerste twee punten van het lijstje mij niet tegen. Voor mij waren het vreugdevolle momenten in een leven dat op dat moment door een ernstige ziekte werd bepaald.
  Ik hoop dat me nog tijd genoeg gegeven wordt om de rest van mijn bucketlist af te werken.
  Mijn conclusie: voor mij is een bucketlist heel belangrijk, omdat het me dwingt te bepalen wat voor mij juist belangrijk is in mijn leven.
  Er staat één ding op mijn fuck-it list en dat is dat ik nooit, never, niemals een chemokuur wil ondergaan!

  • Jojanneke says:

   Hoi Whizgranny,
   Wat fijn dat jouw bucket-list je focus geeft om de dingen te doen die belangrijk voor je zijn! Ik wens je veel sterkte en gezondheid toe.
   Groet, Jojanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.