Zelfliefde ervaren en praktiseren: hoe werkt dat voor mij in de praktijk?

Zelfliefde is één van mijn favoriete stokpaardjes. Ik geloof zo in de helende en voedende kracht van liefde voor jezelf! Het is tegelijkertijd best een groot woord; iets wat gevoelsmatig ver van je af kan staan als je gewend bent aan zelfkritiek en zelfafwijzing. Ik heb zelf een tijd gedacht dat de liefde voor mezelf ver te zoeken was, tot iemand me er op wees dat het er in essentie echt wel in zat en dat ik het te groot en onbereikbaar had gemaakt in mijn hoofd. Het was fijn te realiseren dat hetgeen ik zo graag wilde bereiken, al in volle gang was. Om die reden wil ik in dit blog het begrip zelfliefde wat relativeren. Dat doe ik door je te vertellen wat zelfliefde voor mij in de praktijk betekent. Ik hoop je daarmee uiteraard ook te inspireren om zelf stappen te zetten richting zelfliefde. Of het nou grote of kleine stappen zijn: elke stap is er één in de goede richting.

Zelfliefde ervaren en praktisereren: hoe ziet dat eruit voor mij?

Mijn visie op zelfliefde

Ik dacht vroeger dat het of/of was, als het om zelfliefde en zelfkritiek of afwijzing ging. Dat zie ik nu anders. Ik vergelijk het met een radio met twee volumeknoppen: één knop voor de zelfliefde en één voor de zelfafwijzing. Je kunt ‘spelen’ met deze knoppen en het is niet nodig de ene knop volledig terug te draaien om het andere geluid te horen. Als je jezelf tot doel hebt gesteld van jezelf te houden, is het misschien fijn om in eerste instantie te streven naar het überhaupt horen van het geluid van de zelfliefde. De kans is groot dat het volume van de zelfafwijzing als vanzelf wat zachter wordt met de komst van dit nieuwe geluid. Maak het dus niet te groot voor jezelf; zelfliefde kan klein beginnen en dan al een verschil maken.

Hoe zelfliefde er voor mij uitziet in de praktijk

In essentie komt het ervaren en praktiseren van zelfliefde voor mij neer op voelen wat mij in positieve zin voedt, en daar vervolgens naar handelen. Dat kan per keer dus verschillen en is allesbehalve zwart/wit. De ene keer betekent het bijvoorbeeld dat ik tot in de late uurtjes sta te dansen op een feestje, en een andere keer dat ik het hele weekend in m’n cocon vertoef. Ook betekent zelfliefde voor mij dat ik respectvol omga met mijn eigen proces. Hieronder volgen wat concrete voorbeelden van keuzes die ik maak uit liefde voor mezelf.

Afspraken afzeggen

Ik zeg weleens een afspraak af als ik voel dat ik écht behoefte heb aan me-time. Dit betekent zeker niet dat ik iedere afspraak afzeg als ik voel dat het goed voor me is alleen te zijn. Ik vind het belangrijk een goede en betrouwbare connectie te zijn en hecht waarde aan fijne verbindingen. Op een hoger niveau is een beetje tegen m’n zin in naar een afspraak gaan dus ook liefdevol, omdat het me in staat stelt me te verbinden. Maar als ik voel dat het nodig is, zeg ik dingen af. Ik verzin dan geen smoesje en zeg eerlijk waar het op staat. Ook dat ervaar ik als een vorm van zelfliefde: door uit te spreken waar ik behoefte aan heb, geef ik er ruimte aan en mag het er zijn.

Selfcare bij pijn en/of ziekte

Als ik me fysiek niet lekker voel, ga ik min of meer los qua selfcare 😉 Ik geloof dat pijn en ziekte uitingen zijn van energetische disbalans en vind het heel belangrijk daar liefdevol mee om te gaan en mezelf heling te gunnen. Dat betekent dat ik zoveel mogelijk verplichtingen skip, veel slaap, bankhang en indien nodig hulp inschakel van bijvoorbeeld een therapeut. Ook hier is enige relativering op zijn plek, want soms geef ik een verplichting toch meer prioriteit dan mijn gezondheid. Dat is in mijn optiek ook gewoon de realiteit van de wereld waarin we leven.

Bewust kiezen met wie ik me omring

Ik kies steeds bewuster met welke mensen ik me omring en maak soms ook de lastige keuze een contact te verbreken of te laten verwateren. Dat doe ik bijvoorbeeld als ik ervaar dat ik niet mezelf kan zijn bij iemand, of als een contact (teveel) negativiteit met zich meebrengt. Dat voelt niet fijn natuurlijk en daarnaast is het niet eerlijk naar de ander toe als ik alleen afspreek omdat die ander dat verwacht. En tegelijkertijd is het omgaan met iemand waar ik me minder prettig bij voel soms ook gewoon noodzakelijk. Toch valt er in mijn beleving zeker veel bewust te kiezen als het gaat om de mensen om je heen.

Ik mag het niet weten en geen inspiratie ervaren

Ik sta mezelf steeds meer toe het even niet te weten of geen inspiratie te ervaren, op welk vlak dan ook. Dat scheelt een hoop frustratie. Ik erken dat er een tijd is van actie, expansie, bloei en inspiratie en een tijd van rust, stilte, loslaten en bezinning. Dit is iets wat ik in onze maatschappij niet heel makkelijk vind, maar het gaat me steeds soepeler af.

Mezelf persoonlijke groei gunnen

Ik gun mezelf steeds meer mijn persoonlijke groei, met de daarbij horende valkuilen, blinde vlekken, stapjes terug, angsten en blokkades. Oók als het gaat om zelfliefde. Het is niet een continue staat van zijn, maar iets waar ik elke dag naar kan handelen, of niet. Soms doe ook ik heus dingen die weinig met zelfliefde te maken hebben. Het helpt dan daar met mildheid naar te kijken. Jezelf afwijzen omdat je niet lief bent voor jezelf is een negatieve cirkel die je liefst voorkomt. Bovendien is het heus mogelijk in de kern van jezelf te houden en dan toch soms keuzes te maken die dat niet reflecteren.

Vragen ter bezinning

Bovenstaande opsomming zou veel langer kunnen zijn, maar ik denk dat het je een goed beeld geeft van de (andere) keuzes die je kunt maken als zelfliefde je uitgangspunt is.  Lijkt het je fijn om samen met mij en anderen in een kleine groep aan de slag te gaan met het ontwikkelen van zelfliefde? Op vrijdag 11 mei 2018 organiseer ik een workshop zelfliefde voor vrouwen. Aanmelden kan uiterlijk woensdag 9 mei. Voel je trouwens vrij hieronder (persoonlijke) vragen te stellen naar aanleiding van dit blog; ik antwoord ze met plezier. Tot slot geef ik je graag nog wat vragen ter bezinning mee:

  • Wat zou jij doen (of juist niet) als je ervoor kiest uit zelfliefde te handelen?
  • Wat is nu al realistisch en haalbaar om te doen?

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.