Het ‘zie je wel, ik ben niet goed genoeg’ verhaal

“Ze is boos op me”. Ik wist het vrijwel zeker. Ik had niks van haar gehoord op een voor mij belangrijke dag en daar begreep ik niks van. In mijn hoofd draaide ik rondjes. Was er iets gebeurd? Had ik iets verkeerds gezegd? Nee, ik dacht van niet. En toch: het was angstvallig stil. Ik had dit vaker meegemaakt en in het verleden was het inderdaad voorgekomen dat iemand boos op me was terwijl ik me van geen kwaad bewust was. Dat had iets met mijn vertrouwen gedaan. Je kon het immers nooit zeker weten. En dus ging ik mezelf een bekend verhaal vertellen: ze is boos op me. Ik heb iets gedaan (of juist gelaten) wat verkeerd was. Zie je wel, ik ben niet goed genoeg.

Het ‘zie je wel, ik ben niet goed genoeg’ verhaal, en andere verhalen die we onszelf vertellen

De ‘niet goed genoeg’ gedachte

Ja hoor, daar was ‘ie weer. Ik ben niet goed genoeg. Hoeveel energie ik ook gestopt heb in mijn persoonlijke ontwikkeling en hoe positief dat ook heeft uitgepakt voor mijn zelfbeeld, deze oude overtuiging heeft hardnekkige wortels die er niet zomaar uit te trekken zijn. Dat gaat misschien ook wel nooit gebeuren, maar ik geloof ook niet dat dat nodig is. Wat belangrijker is: hoe ga ik ermee om als de ‘niet goed genoeg’ gedachte om de hoek komt kijken?

Wanneer vertel jij jezelf jouw bekende en negatieve verhaal?

Je hebt vast zo je eigen voorbeelden waarin je jezelf een bekend en negatief verhaal vertelt. Denk er maar eens even over na. Wanneer stap jij in de ‘zie je wel’ modus? Zie je wel, niemand ziet mij. Zie je wel, ik word niet op waarde geschat. Misschien vind je het net als ik lastig als er een onverklaarbare stilte is. Of betrek je het op jezelf als iemand chagrijnig is. We hebben allemaal zo onze eigen pijnpunten en triggers.  

De ‘zie je wel’ verhalen

Het zijn gevaarlijke verhalen, die ‘zie je wel’ verhalen. Ze gaan meestal uit van het slechtste scenario en zijn behoorlijk zwart-wit. Vaak komen de betrokkenen – inclusief jezelf – er niet goed af en van een happy ending is al helemaal geen sprake. Het gevolg? Op het moment dat je zelf al hebt bedacht dat het goed mis is, sta je nauwelijks nog open voor andere, positievere scenario’s. De kans is groot dat je je afsluit, onverschillig gaat doen, boos wordt en/of in een slachtofferrol vervalt. Allemaal weinig constructief en uiteraard zal het ook van alles bij de ander triggeren. Al snel kom je zo met elkaar in een negatieve spiraal terecht en zak je dieper weg in jouw eigen ‘zie je wel’ verhaal. 

Er bewust van zijn en je kwetsbaar opstellen

Jouw ‘zie je wel’ verhaal is lastig te veranderen, omdat het waarschijnlijk gestoeld is op diepgewortelde overtuigingen. Wat je wèl kunt veranderen: de manier waarop je ermee omgaat. Er bewust van zijn dat je jezelf verhalen vertelt, is daarbij een belangrijke, eerste stap. De tweede stap is een stuk spannender, namelijk je kwetsbaar opstellen. Benoem het. Zeg bijvoorbeeld: “Ik merk dat ik mezelf vertel dat je me niet leuk vindt”. Of vraag er rechtstreeks naar: “Ik heb het gevoel dat er iets is en dat maakt me onzeker. Is er inderdaad iets?”. Hoe je het ook aanpakt, het is belangrijk dat je beseft dat je pas écht weet of jouw verhaal waar is of niet als je het gecheckt hebt. Zonder check is het slechts een verhaal dat je jezelf vertelt.

Openhartige gesprekken en een diepere verbinding

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat op deze manier omgaan met ‘zie je wel’ verhalen heel goed werkt. Ik ben door veel te oefenen steeds beter geworden in het herkennen van het verhaal, het benoemen en kwetsbaar opstellen. Het leidt meestal tot een openhartig gesprek en een diepere verbinding. Is dat niet wat we allemaal diep van binnen willen?

En zo liep het met mijn voorbeeld af

Maar hoe liep het nou af met mijn persoonlijke voorbeeld? Na er een tijdje mee rondgelopen te hebben en alle afweermechanismen in werking gesteld te hebben, trok ik de stoute ofwel kwetsbare schoenen aan. Ik belde. “Ben je boos op me?”, was mijn prangende vraag. Super spannend, vond ik dat. Het antwoord bleek mijlenver van mijn verhaal te staan. Nee, van boosheid was helemaal geen sprake. Wel van heel veel liefde. Wat een opluchting!

Hulp bij jouw ‘zie je wel’ verhalen

Misschien lees je dit en denk je: ik heb geen idee welke verhalen ik mezelf vertel, maar ik weet wel zeker dát ik het doe. Ik kan je door middel van coaching helpen inzicht te krijgen in jouw ‘zie je wel’ verhalen. Ook begeleid ik je graag bij de tweede stap: het kwetsbaar opstellen en benoemen. Ik hoor graag van je als je hier interesse in hebt.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Het ‘zie je wel, ik ben niet goed genoeg’ verhaal

 1. N says:

  Dit is wel een erg optimistisch verhaal. Als ik bij iemand denk te voelen dat het niet goed zit, en ik check dat op de omschreven manier, dan klopt mijn gevoel wel altijd.

  • Jojanneke says:

   Beste N,

   Volgens mij heb je een goed ontwikkelde intuïtie! Dit artikel gaat echter niet over iets aanvoelen, maar over terugvallen op een oud verhaal. Dus niet over voelen in het hier en nu, maar over geraakt worden in oude pijn en daarop reageren vanuit een beschermingsmechanisme. Het verhaal dat we onszelf vertellen vanuit pijn is meestal negatiever dan de realiteit, weet ik uit persoonlijke ervaring maar ook vanuit de begeleiding van mijn coachees.

   Groet, Jojanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.