Zo overleef je die vervelende after-vakantiedip

Aan het eind van de zomervakantie, als het werkende of studerende leven weer begint, kan je zomaar last krijgen van een after-vakantiedip. Je hebt deze zomer misschien wel verre uithoeken van de wereld verkend en je ondergedompeld in vreemde culturen, of wellicht heb je genoten van het gemoedelijke leven op de camping. Of misschien ben je gewoon thuis gebleven en heb je leuke dingen gedaan in eigen stad en land. En nu dient het ‘normale’ leven zich weer aan: wekkers, verplichtingen, deadlines en to-do lijstjes. Dat is even slikken.. Hoe overleef je die vervelende after-vakantiedip en zorg je dat je je weer happy en in je element voelt?

Zo overleef je die vervelende after-vakantiedip

Is het tijd voor een verandering?

Het is allereerst belangrijk om je af te vragen of jouw after-vakantiedip inderdaad echt maar een dip is, of dat er meer aan de hand is. Heb je gewoon geen zin om weer aan het werk te gaan na een fijne zomer of knaagt er stiekem meer? Soms wordt pas duidelijk dat je toe bent aan een verandering als de dagelijkse structuur van je leven een tijdje doorbroken is. Je beseft dan bijvoorbeeld dat je eigenlijk niet lekker op je werk zit, geen uitdaging ervaart, of dat je hart er niet in zit. Dit is niet per se leuk om te voelen maar biedt je tegelijkertijd een kans. Dit is dan namelijk hét moment om te onderzoeken waar je qua werk en werkplek echt blij van wordt. Neem geen genoegen met het toeleven naar de volgende vakantie, maar gun jezelf ook buiten die vakanties (dat zijn toch gemiddeld zo’n 47 weken) plezier.

Relativeer en accepteer

Als er bij jou niet meer speelt dan een gewone after-vakantiedip kan enige relativering helpen. Sta jezelf toe om die eerste dagen niet heel vrolijk naar je werk te gaan, wetend dat het ook weer voorbij gaat. Als je je verzet tegen de dip maak je het jezelf alleen maar moeilijker, dus accepteer maar dat dit is wat er nu is. Besef daarbij dat je je over een aantal dagen waarschijnlijk alweer een stuk beter en gemotiveerder voelt. Het is wat het is en het gaat weer voorbij. Relativeer!

Inzicht in wat mist in je leven thuis

Los van je werk en of je nog op de juiste plek zit, geeft een after-vakantiedip inzicht in waar jij blij van wordt in het leven. Wat mis je het meest nu je weer thuis bent? Wat kan je misschien veranderen in je dagelijkse leven hier thuis? Denk bijvoorbeeld aan elementen als:

  • Ontspanning
  • Quality time met je partner
  • Avontuur
  • Iets nieuws leren of ontdekken, zoals een nieuwe taal of cultuur
  • Buiten zijn

Je leven thuis leuker maken

Misschien zijn er vrij veel dingen die je mist. Dat betekent dat je in potentie ook veel kunt doen om je leven thuis leuker te maken. Misschien beleef je er bijvoorbeeld veel plezier aan om:

  • jezelf meer vrijheid en ontspanning te gunnen
  • een date te plannen met je partner
  • avontuur op te zoeken
  • een cursus te volgen
  • vaker in de natuur te zijn

Bevat jouw lijstje vooral elementen die je onmogelijk kunt integreren in je leven thuis (bijvoorbeeld het maken van jungletochten)? Kijk dan of je een niveau dieper kunt gaan. Wat maakt (bijvoorbeeld) een jungletocht zo tof voor jou? Wat brengt het je en hoe zou je dat op een andere manier ook kunnen bereiken?

De after-vakantiedip biedt kansen

Hoe vervelend de after-vakantiedip ook kan voelen, het biedt je eigenlijk vooral kansen. De kans om te ontdekken wat voor jou echt belangrijk is, wat je vreugde geeft én de mogelijkheid om wat te doen met deze inzichten. Zou het niet heerlijk zijn om te genieten van mooie vakanties en je ook happy te voelen als gewoon thuis bent?

Ik wens je een fijne thuiskomst en mooie inzichten toe.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.