Zonder mening win je altijd

Steeds vaker ‘betrap’ ik mezelf op heb niet hebben van een mening. Over actualiteiten bijvoorbeeld. Vroeger vond ik dat ik stellig uit de hoek moest kunnen komen en aan discussies moest kunnen deelnemen. Want als ik een mening had, dan stond ik ergens voor en kwam ik hopelijk intelligent en gevat over. Tegenwoordig weet ik  soms helemaal niet goed wat ik van iets vind. Ik kan me vaak in meerdere standpunten vinden en geloof niet meer in één waarheid. Dat is even wennen, maar ook prettig. Want als je geen (stellige) mening hebt, heb je weinig te verliezen en veel te winnen.

Zonder mening win je altijd

Wat win je werkelijk als je een discussie wint?

Ik geloof niet dat er is mis is met het hebben van een mening. Ik denk dat het identificeren met een mening en deze als dé waarheid ervaren gevaarlijk is. Want het maakt blind voor het verhaal en de context van de ander.  Blind voor het feit dat een mening slechts een mening is en niet dé waarheid. Identificatie met een bepaald standpunt maakt dat afwijkende meningen als bedreigend worden ervaren. Die moeten dan onderuit gehaald worden uit zelfbehoud en verdediging van je eigen mening. Het resultaat dat dit oplevert is een verwijdering tussen jou en de ander.

Identificatie met je standpunt maakt blind

Misschien herken je het wel: je bevindt je in een gesprek, de ander is aan het woord en jij bent in je hoofd vooral bezig met het betoog dat je straks ter verdediging van jouw standpunt zal afvuren. Hoe voel je je op zo’n moment? Hoe ervaar je het contact met de ander: is er sprake van verbinding of voelt het vooral als twee kampen die tegenover elkaar staan? Wat heb je eigenlijk aan zo’n gesprek waarbij het vooral gaat om het winnen van de discussie? En als je gewonnen hebt, wat betekent dat dan werkelijk?

Open dialoog en verbinding

Zonder (stellige) mening is het mogelijk te luisteren en je af te vragen: wat maakt dat de ander zegt wat hij zegt?  Als je niet bezig bent met het verdedigen van je eigen standpunt is er plaats voor een nieuwsgierige, open houding. Een houding die de weg vrij maakt naar een open dialoog en verbinding. Zonder mening is er veel te winnen. Want een ander kan weleens een inspirerende denkwijze hebben. Of een bijzonder verhaal dat de moeite waard is naar te luisteren.

De ware winnaar van een discussie of debat is misschien wel degene die er iets van opsteekt en niet degene die niet verder is gekomen dan de waarheid die hij al kent.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

0 thoughts on “Zonder mening win je altijd

 1. Judith says:

  Hoi Jojanneke,
  Met onwijs veel plezier en ook een soort gretigheid lees ik jouw blogs de afgelopen dagen! Bij deze wil ik graag even reageren 🙂
  Ik dacht vroeger altijd dat het belangrijk was over een mening over te hebben. Dat werd v mij verwacht, dacht ik en was vaak ook zo. Deze drang heb ik niet meer en dat is erg fijn! Het scheelt misschien ook als je bijna geen TV meer kijkt, waardoor je veel niet mee krijgt 😉 Maar over all: het is een bevrijding niet mee te hoeven praten en gewoon je eigen focus bepalen waarover je iets te zeggen hebt. Luisteren en genieten bevalt mij eigenlijk veel beter! En observeren en verwonderen, van anderen en mijzelf. Gewoon niet-moeten is erg prettig. Ik bedacht mij bij het lezen van het boek ‘De groeten met moeten’ dat ik ontzettend houd van ontmoeten en verbinden maar nu ook van ont-moeten 🙂 !! Liefs en een fijne dag voor jou en jullie die dit lezen, Judith

  • Jojanneke says:

   Hoi Judith,
   Dank je wel voor je enthousiaste reactie! Ik schrijf en deel mijn blogs met plezier en ik haal er veel voldoening uit te inspireren 🙂
   De bevrijding is heel herkenbaar voor mij, net als het achterover kunnen leunen, niet moeten en verwonderen. Het is een prettige constatering gewoon te kunnen zijn zonder van alles te moeten vinden. Goede tip trouwens, het boek ‘De groeten met moeten’!
   Warme groet,
   Jojanneke

 2. Jos Berkemeijer says:

  Goede blog met pakkende titel!
  Korte aanvullende gedachtevorming:
  (1) ‘zonder wrijving geen glans’ en ‘zonder mening’ is er geen wrijving
  (2) ‘zonder mening’ betekent nog niet ‘zonder principes’:
  Conclusie ‘met een bespreekbare mening win je altijd’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.